Yabancı Cerrahlara Türkiye’de Robotik Eğitimi Verilecek
Teknoloji alanında gelişim sürecinde olan Türkiye’de son zamanlar yaygın olan robotik cerrahi ameliyatlarının sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Robotik cerrahi ameliyatlarında kendini geliştiren ülkemiz şimdi de yabancı cerrahlara bu sektörde eğitim verecek.
Teknoloji alanında gelişim sürecinde olan Türkiye’de son zamanlar yaygın olan robotik cerrahi ameliyatlarının sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Robotik cerrahi ameliyatlarında kendini geliştiren ülkemiz şimdi de yabancı cerrahlara bu sektörde eğitim verecek.
Türkiye’de robotik cerrahi ile ameliyatların arttığını ifade eden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Canda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk eğitim ve Araştırma Hastanesinin Türkiye’nin ilk ve tek robotik eğitim merkezi olduğunu söyledi.
Robotik cerrahi ile Üroloji, Kulak Burun Boğaz, Kadın Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kalp ve Göğüs cerrahisinde pek çok ameliyat yapılabiliyor. Hastaların kısa sürede hastaneden taburcu olmasına imkan veren robotik cerrahinin yapıldığı hastanelerden biri de Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 2009 yılından bu yana sadece üroloji alanında binden çok sayıda ameliyat yapıldı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Canda, üroloji alanında robotla pek çok ameliyat yapıldığını kaydederek “Prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek üstü bezi tümörleri, böbrek çıkım yolu tıkanıklığı (UP darlık) ameliyatları robotik olarak yapılmaktadır. Robotla ameliyatın hastalara avantajı bir hayli fazla. Daha az kanama, komplikasyonların daha az olması, ameliyat sırasında ya da sonrasında kan verme ihtiyacının daha az olması, hastanede kalma süresinin kısalması, yapılan cilt kesilerinin açık ameliyatlara göre çok küçük olması, ameliyat sonrası daha az Ağrı olması, iyileşmenin daha hızlı olması” dedi.
“KANSER AMELİYATLARINI ROBOTİK OLARAK YAPIYORUZ”
Doç. Dr. Canda, hastane olarak üroloji konusunda en zor ameliyatları gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Ankara’da ilk kez robotik cerrahiyi 2009 yılı başında hocamız Prof. Dr. Derya Balbay başlattı. Bizi yetiştiren de hocamızdır. O zamandan günümüze dek çok sayıda robotik ameliyat gerçekleştirdik. Ülkemizde en çok robotik ameliyat yapan kliniklerden birisi haline geldik. Üroloji konusunda en zor ameliyatları robotik olarak yapıyoruz. Çok sayıda prostat kanseri, böbrek kanseri ve mesane kanseri ameliyatlarını robotik olarak yapıyoruz. Örneğin, mesane kanserlerinde mesanenin robotla çıkarılması sonrası ince bağırsaktan yine robotla mesane yapılan dünyada da ender merkezlerden birisiyiz” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Erdem Canda, dünyanın her yerinden bilimsel toplantılara davet edildiklerini, özellikle de robotik üroloji konusunda uluslararası camiada tanınan bir merkez haline geldiklerini kaydederek, “Ülkemizin hemen her şehrinden hastalarımız oluyor. Ülkemiz dışında komşu ülkelerden de hastalarımız olmaktadır” dedi.
“ARALIK 2015 İTİBARİ İLE TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK ROBOTİK EĞİTİM MERKEZİYİZ”
“Aralık 2015 tarihi itibarı ile hastanemiz Avrupa Üroloji Derneği ve Avrupa Robotik Üroloji Derneği tarafından onaylanmış, ilk ve tek Robotik Eğitim Merkezi statüsü kazanmıştır’’ diyen Doç. Dr. Erdem Canda, “Robotik cerrahi ile ilgili eğitim almak isteyen yurt içinden ve dışından meslektaşlarımız merkezimize başvurabilecek. Ülkemiz için çok güzel bir gelişme, çünkü Avrupa Üroloji Derneğinin onaylamış olduğu uluslararası bir eğitim merkezi statüsü kazanmış olduk. Bu sertifikayı alabilmek için yılda belli sayının üstünde ameliyat yapmış olmak gerekiyor ve bilimsel olarak da belli sayının üzerinde prestijli dergilerde bilimsel yayın yapmak gerekiyor. Bu kriterlerin hepsini biz sağlamış olduğumuz için başvurumuz kısa zaman içinde onaylandı. Şu an ülkemizdeki Avrupa Robotik Cerrahi Derneği tarafından eğitim merkezi olarak onaylanan ilk ve tek merkez haline gelmiş olduk” dedi.
Doç. Dr. Erdem Canda, ABD’de prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 90’ının robotla yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Birçok alanda olduğu gibi tıp konusunda da baş döndürücü gelişmeler olmaktadır. Robotik cerrahi de bu gelişmelerden birisidir. Örneğin, geçen yıl ABD’de prostat kanseri nedeni ile yapılan ameliyatların yaklaşık yüzde 90’ı robotik cerrahi ile yapılmıştır. Ülkemizde robotik cerrahi giderek artan sıklıkta yapılmaya başlamıştır. Biz de bu gelişmelere hızla ayak uydurup, yaptığımız işi uluslararası düzeyde eğitim verecek standartlara ulaştırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem çok sayıda ameliyat yaparak hastalarımıza faydalı olmaya çalışıyor, hem de diğer meslektaşlarımızın eğitimine de katıda bulunmak için uğraşıyoruz.”