Dolar 34,6442
Euro 36,3535
Altın 2.931,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Yağmurlu
Sinop
8°C
Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 12°C

Robotik Cihaz 'Argo' Sinop Sularında

ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, denizlerin sürekli gözlemlenmesi ve olası iklim değişikliğinin izlenmesi amacıyla "Argo" adı verilen robotik ölçüm cihazını Sinop sularına bıraktı.

Robotik Cihaz 'Argo' Sinop Sularında
6 Ağustos 2013 14:44

Mersin’in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü denizlerin sürekli gözlemi ve olası iklim değişikliğinin gözlenebilmesi amacıyla ARGO adı verilen robotik ölçüm cihazlarından ilkini Karadeniz’e yerleştirecek. Toplam 6 adet kurulacak olan cihazların 4 tanesi Karadeniz’e, 2 tanesi ise Akdeniz’e kurulacak.

Dünya üzerindeki denizlere yaklaşık 3 bin adet bulunan bu cihazlar, akıntılarla birlikte hareket ederek daimi ölçümler yapıp, bu ölçümleri de uydular aracılığıyla bilim adamlarına iletiyor. ARGO profilleyicisi olarak ta anılan bu cihazlar, sıcaklık, tuzluluk, yoğunluk, oksijen değerleri ve akıntı hızları gibi çok çeşitli ölçümler yaparak denizlerimizdeki durumlar hakkında bilgi edinilmesini sağlayacak.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş yaptığı açıklamada, “Özellikle Karadeniz gibi hırçın denizlerde, hava koşullarının denize çıkıp bilimsel araştırma yapmaya uygun olmadığı durumlarda dahi ARGO cihazları sorunsuz bir biçimde ölçümlerini yaparak bilim adamlarına iletiyor ve böylelikle sürekli gözlemlerin yapılmasında büyük rol oynuyorlar.

Özellikle balıkçılık açısından ekonomik değeri yüksek olan Karadeniz’de sürekli gözlemlerin yapılması ve olası iklim değişikliklerinin saptanması büyük önem arz etmektedir. ODTÜ tarafından Karadeniz’e bırakılacak olan cihazlarda, yüksek çözünürlük lü oksijen ölçümleri yapma kapasitesi ve buna ek olarak bu cihazlardan 2 tanesinde çok hızlı iletim sağlayan uydu sistemleri bulunuyor. Karadeniz’de yaklaşık 150 metreden derin sularda oksijen bulunmuyor. Bu oksijensiz tabakanın genişlemesi, birçok canlı yaşamının azalması anlamına geliyor. Bu bağlamda bırakılacak olan ARGO cihazları oksijen seviyeleri ve değişimleri hakkında bilim adamlarına ipucu verecek. İlki Sinop açıklarında denize bırakılan cihazın yaklaşık 3 yıllık pil ömrü boyunca denizlerden veri toplaması bekleniyor. Toplamda Karadeniz’de 4 ve Akdeniz’de 2 adet olmak üzere toplam 6 adet ARGO cihazı ODTÜ tarafından denize bırakılacak. Bu cihazları kullanarak denizlerimizden bilgi toplanması, ODT Deniz Bilimleri Enstitüsünde kurulmakta olan Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) oluşturulması kapsamında gerçekleştirilecektir. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü önderliğinde, Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Bölümü, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Karadeniz Komisyonun’dan araştırmacı ve bilim adamlarının da katkısıyla oluşturulan bu merkezin araştırmaları ve bütçesi Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanmıştır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.