Süt İçmek Kırk Derde Deva!
Çocukluk dönemi içerisinde düzenli bir şekilde süt tüketimi alışkanlığının olmaması sonucu ise gelişim bozukluklarına ve laktoz intoleransına kapı aralamaktadır. Süt, insan vücudunun her gün tüketmesi gerekmekte olan dört temel besinden sadece biridir. Küçük yaşlardan tüketime başlayarak düzenli bir şekilde süt kullanmadığı zaman, gelişim bozukluklarına ve laktoz şekerinin vücut içerisinde parçalanamaması sonucu oluşmakta olan laktoz intoleransına yol açmaktadır. Uzmanlar doktorlar laktoz intoleransının önlenmesi adına çocukların günlük olarak iki bardak süt tüketiminin önemine büyük dikkat çekmektedir..
Çocukluk dönemi içerisinde düzenli bir şekilde süt tüketimi alışkanlığının olmaması sonucu ise gelişim bozukluklarına ve laktoz intoleransına kapı aralamaktadır. Süt, insan vücudunun her gün tüketmesi gerekmekte olan dört temel besinden sadece biridir. Küçük yaşlardan tüketime başlayarak düzenli bir şekilde süt kullanmadığı zaman, gelişim bozukluklarına ve laktoz şekerinin vücut içerisinde parçalanamaması sonucu oluşmakta olan laktoz intoleransına yol açmaktadır. Uzmanlar doktorlar laktoz intoleransının önlenmesi adına çocukların günlük olarak iki bardak süt tüketiminin önemine büyük dikkat çekmektedir.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE TÜKETİLEN SÜT LAKTOZ İNTOLERANSINI ENGELLER Mİ?
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Türkiye’de her 5 kişiden birinin laktoz intoleransı vakasıyla karşılaştığını söyledi. İnanç,“Çocukluk döneminde süt tüketiminin düzenli olmaması halinde vücudun ürettiği laktaz enzimi azalır. Ayrıca, uzun süre süt tüketmemiş kişilerde sütün içerdiği laktozun sindirimini sağlayan enzimler salgılanma yeteneğini kaybetmeye başlar ve laktoz intoleransıyla karşılaşılabilir. Türkiye’de maalesef yeterince süt tüketilmediği için bu sorun 5 kişiden birinde karşımıza çıkmaktadır” dedi.
İnanç, sütte bulunan iyot, demir, çinko, folik asit, B-12, B-6, E ve A vitamin ve minerallerinin eksikliği çocukların zihinsel gelişimini direkt etkilediğini ifade etti. Zihinsel gelişimde oluşan geriliklerin, vitamin ve mineral yetersizliğinin giderilmesi ile ortadan kalkacağını kaydeden İnanç,
“Özellikle laktoz intoleransı rastlanan çocuklarda süt tüketimi kesinlikle bırakılmamalı, aksine yarım çay bardağı ile başlayıp her gün artan oranlarda süt düzenli olarak başka besinlerle birlikte tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. İnanç, anne ve babaların çocukların yanında süt içmeleri ve bu konuda rol model olmaları alışkanlık edinme sürecine katkı sağlayacağını vurguladı.
LAKTOZ NEDİR?
Tüm sütlerin içindeki şekerin kimyasal adıdır. Glukoz ve galaktoz basit şekerlerinin birleşmesiyle oluşan bir disakkarittir.
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?
Laktoz intoleransı daha kolay anlaşılır bir dille süt şekerine hassasiyettir. İnek sütü alerjisi ile karıştırılmamalıdır. İnek sütü alerjisinde savunma (bağışıklık) sistemimiz sütteki proteinlere karşı tepki verirken, buradaki sorun savunma mekanizmasının bir tepkisi değildir.
Biz sütün içine şeker atmasak da sütün içinde doğal olarak bulunan laktoz isimli 2 farklı şekerin birleşmesinden oluşan bir süt şekeri mevcuttur. Bu şeker bütün hayvan sütlerinde bulunduğundan, bazı insanlar sadece inek sütüne karşı alerjik rahatsızlığa sahip olsalar da, süt şekerine hassas insanların tüm hayvani sütlerden uzak durmaları gerekmektedir.