Tıpta başarı üzerine başarı var!
Tıpta başarılı devamlı bir artışın olduğu belirtiliyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin oluşturduğu 9 kişilik ekip, üç boyutlu yazıcı ile insanın kafatasına özgü gözenekli kafatası implantı geliştirmeyi başardı. Öncelikle kemik yapısını inceleyen bilim adamları, geçişli gözenekli bir implant tasarladı. Daha sonra geometrik çukurlar oluşturularak bunların hücrelerce doldurulması sağlandı.
3 YIL ÖNC E BAŞLADI
Projeyle ilgili bilgi veren, SDÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kayacan, ilk defa üçboyutlu yazıcılarla 2006 yılında ilgilenmeye başladıklarını belirterek, “Okuduğumuz bazı makalelerden yola çıkarak gerçek kullanılabilir bir implant yada malzeme yapabilir miyiz sorusunu araştırmaya başladık. O aşamada tezgah üreticileriyle ve diğer kullanılan malzemelerle ilgili araştırmalar yaptık. Ulaştığımız sonuçlar bize bu projenin gerçekleştirilebilir olduğu sonucuna ulaştırdı. 2013 yılında TÜBİTAK’a projemizi sunduk. Daha sonra Tıp Fakültesinden Beyin Cerrahı Tamer Karaaslan ve ekibiyle de hayvan deneylerine geçtik” dedi.
KOYUNDA DENENDİ
İmplantın ilk önce tavşanda daha sonra koyunda denendiğini tavşanın kafatası kemiğinin çok ince olduğu çalışmayı zorlaştırdığını belirten Kayacan, “Bu nedenle koyunda denedik. Bu konuda da gerekli testler Ankara’da yapılarak olumlu sonuçlara ulaşıldığını da teyit etmiş olduk” diye konuştu. Bilim adamları bu testlerden sonra kafatası implantının insanlarda kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.