Yaz gebelerine önemli tavsiyeler
Bir kadının fiziksel ve ruhsal birçok değişim yaşadığı gebelik dönemi, yaz aylarının getirdiği sıcak ve nem yüküyle daha zorlu hale gelebiliyor.
Anne adaylarının bu aylarda karşılaşabilecekleri sorunları bilmesi ve gerekli önlemleri alması, hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı açısından önem taşıyor…
Havanın fazla ısınmasıyla birlikte gebelerde sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi şikayetler artar. Bu süreci değerlendirirken, “Yükselen sıcaklıkların keyfinizi bozmasına izin vermeyin” diyen Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, yazı serin ve sağlıklı geçirmek isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu…
Susamadan su için
– Dışarıda halletmeniz gereken işleri, güneş ışınlarının az etkili olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapmayı tercih edin.
– Sıcaklık 32 dereceyi aştığında, bir fan veya klimanın serinlettiği ortamlarda bulunun.
– Açık renkli, pamuk, keten ve ipekten üretilmiş kıyafetler giymeyi tercih edin.
– Vücudunuzun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketin çünkü gebelikte az sıvı tüketmek idrar yollu enfeksiyonu, kabızlık ve hemoroit gibi sık rastlanan sıkıntılarda artmaya neden olur.
Tuz tüketimini en aza indirin
– Sıcakla birlikte artan ödemle mücadele etmek için tuz alınımını en aza indirin ama tamamen kesmeyin çünkü sağlık açısından sizin ve bebeğinizin de tuza ihtiyacı var.
– Güneş ışınlarından ve güneşten korunun. Gebelikte artan hormonlar nedeniyle ciltte hassasiyet, kuruluk ve lekelenmeler sıkça gözlenir. Güneşe çıkarken en az 30 faktörlü güneş kremi kullanın. Bu tür ürünler leke oluşumunu önleyeceği gibi, sizi güneşin zararlı etkilerinden korumaya da yardımcı olur.
– Sıcak basmalarını engellemek için sık sık ılık duş alın. Yanınızda taşıyacağınız spreyli sular serinlemenize yardımcı olur. Soğuk yoğurt ve sütten yapılmış meyveli içecekler de serinlemenize yardımcı olur.
Gündüz de uyumaya çalışın
– Ekşili, barbekü soslar içeren gıdalar gibi reflüyü arttıran gıdalardan uzak durun. Ayrıca akşamları, aşırı kalorili ve ağır gıdalar tüketmek yerine hazmı kolay besinleri tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin. Bu, uykunuzu da düzenler.
– Sık sık şekerleme yapın. Ayrıca kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız mutlaka yardım alın.
Havuz yerine denize girin
– Egzersiz yaparak hızlı kilo alınımını sınırlayın. Egzersiz tercihlerinizi yüzme, yürüyüş ve bisiklete binme yönünde kullanabilirsiniz. Fırsat yaratıp yüzün. Yüzmeyle vücudunuzun tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama da sağlayabilirsiniz. Yüzmek için denizi tercih edin ya da hijyeninden emin olduğunuz havuzları kullanın.