Dolar 35,2684
Euro 36,7842
Altın 2.980,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 13°C
Çok Bulutlu
Sinop
13°C
Çok Bulutlu
Per 10°C
Cum 10°C
Cts 9°C
Paz 9°C

Ünlü Ressam Acar Başkut hayatını kaybetti

Türk resminin ve sahne dünyasının önemli sanatçısı Acar Başkut, İstanbul’da, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü Ressam Acar Başkut hayatını kaybetti
2 Ağustos 2016 12:15

Gazeteci ve oyun yazarı Cevat Fehmi Başkut’un oğlu olan Acar Başkut, 1935 yılında İstanbul’da doğdu. Resim sanatıyla ilk teması, öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesi’nde okulun duvarlarına Türkiye’deki ilk graffitiyi uygulayarak gerçekleşti. 1950’li yıllarda, Türkiye’de graffitinin bir sanat dalına dönüşeceği öngörülmezken, Acar Başkut okuduğu lisenin duvarlarını hocalarının karikatürleri, arkadaşlarının resimleri ve diğer bazı tiplemelerle bezedi. Bir yandan da tıpkı babası gibi tiyatro ile ilgilenmeye başlayan Başkut, 1959’da tiyatro yazarı babası Cevat Fehmi Başkut ve onun yakın arkadaşı Muhsin Ertuğrul’un yönlendirmesiyle Münih Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu. Sahne tekniği ve sahne inşaatını, iki yıl süresince MAN Theaterbau Gustavsburg’da gördü ve çizdi.

Bir yandan da Münih’in ünlü galerilerinde eserlerini sergilemeye başladı. Öğrenimi sırasında akademinin düzenlediği konkurda dekor tasarımları ile birincilik mükafatı kazandı. Bu arada Münich Rezidens Tiyatrosu’nda ve Bavyera Eyalet Operası’nda sırasıyla dekor taşıyıcılığı, sahne işçiliği, butaforluk, sahne ressamlığı yaptı. Prof. H. Jurgens ve Kurt Halleger’in asistanlığında bulundu. 1964’te Tiyatro Dekoru ve Tiyatro Kostüm Desinatörü Bölümü’nden ‘usta’ olarak diploma aldı.

Acar Başkut Türkiye’ye gelerek, 1965-1966 yıllarında İstanbul Şehir Operası’nda, 1967 yılında ise Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde görev aldı, bir yıl sonra aynı yerde Baş Dekoratör oldu. Andından İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllar baş dekoratör olarak çalıştı ve 2000 yılında emekli oldu. Acar Başkut, uzun yıllar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Dekor Tasarım Bölümü’nde öğretim üyeliğinde bulundu. 1994-95 yılında UNICEF Ödülü’nü kazanan Acar Başkut; Picasso, Renoir, Utrillo gibi ünlü sanatçılarla birlikte ‘UNICEF Sanat Takvimi’ne girmeyi başardı. Acar Başkut, yaşamı boyunca İstanbul’un yanı sıra Münih, Moskova ve Tokyo’da açtığı sergilerle adından uluslararası alanda söz ettirdi.

Yarım asrı aşkın süredir sanatla iç içe olan Acar Başkut; birçok tiyatro, opera ve bale için dekor hazırladı. Sanatçı, yıllar önce geçirdiği üç beyin ameliyatı yüzünden vücudunun sağ tarafını kullanamaz hale gelmişti. Ancak Başkut’un fiziksel açıdan geçirdiği bu rahatsızlık, onun düşlerinin ve yüreğinin izinde gitmesine engel teşkil etmedi. Önce sol elini kullanmasını öğrenen Başkut, zamanla sol eliyle resimler yapmaya başladı. Mücadeleden yılmayan Acar Başkut, rahatsızlığına inat yaşamını öğrenciler, resimleri ve bilgisayarıyla sürdürdü. Kabuklarını kırıp özgürlüğe yelken açan deniz yaratıkları, sahteliklerin teşhircisi gülerek ağlayan palyaço çalışmaları, İstanbul’un değişik semtleri, bacasından kara dumanlar çıkaran vapurlar, çatanalar, simitçiler, uçurtma uçuran çocuklar kısaca hayata dair her şey Acar Başkut’un sanatına konu oldu.

Acar Başkut’un Tiyatro ve Opera Çalışmaları

İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda:

Vişne Bahçeleri, Hacı Yatmaz, Buzlar Çözülmeden.

İstanbul Şehir Operası’nda:

Don Pasguale (reji E.Voigt)

Manon Lescaut (reji Feridun Altuna)

Cavalerıa Rusticana ve Palyaçolar (reji Aydın Gün)

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde:

Rigoletto, Turandot, Martha, Lucia de Lammermor, Il Trovatore,

Don Carlos, Don Pasguale, Porgy and Bess, Aida(5 ayrı tasarım),

Kuğu Gölü (koreografi Dame Ninettede Valois)

Fındıkkıran (koreografi Dame Ninettede Valois)

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde:

1969 Aida (reji Aydın Gün)

1969 Yarasa(operet) (reji Aydın Gün)

1970 Kuğu Gölü (koreografi Dame Ninettede Valois)

1970 Rigoletto (reji Aydın Gün)

1971 Hofmanın Masalları (reji Aydın Gün)

1971 Lucia di Lammermoor (reji Aydın Gün)

1972 Kontes Mariza (reji Aydın Gün)

1973 Saraydan Kız Kaçırma (reji Aydın Gün)

1974 Alayın Kızı (reji Aydın Gün)

1973 Aida (İst. Fes. Açık hava Tiy.) (reji Aydın Gün)

1974 Carmen (İst. Fes. Açık hava Tiy.) (reji Aydın Gün)

1974 Tchardasch Fürstin (operet) (reji Feridun Altuna)

1975 Aşk İksiri (reji Gürçil Çeliktaş)

1976 Manon (reji Aydın Gün)

1977 Il Trovatore (reji Aydın Gün)

1980 Deli Dolu (reji Todd Bolender)

1982 Romeo ve Juliete (reji Gürçil Çeliktaş)

1984 Macbeth (reji Aydın Gün)

1985 Köroğlu (reji Aydın Gün)

1987 Mozart ve Sallieri (reji Attila Manizade)

1987 Sour Angelica (reji Feridun Altuna)

1988 Bahçe Saray Çeşmesi (koreografi Margi Scolt-Yuri Papko)

1988 Carmen (reji Hans Neugebaur)

1989 Yedisi Birden (çocuk oyunu) (reji Önder Gökseven)

1990 Kerem (reji Aydın Gün)

1993 Şen Dul

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.