Trabzonspor 49 yaşında
Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, bordo-mavili kulübün geçmişinden güç alarak taraftarlarının da desteğiyle geleceğe yürüdüğünü belirterek, “Akyazı’ya yeniden tarih yazmaya, efsane olmaya gidiyoruz” dedi.
Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, bordo-mavili kulübün geçmişinden güç alarak taraftarlarının da desteğiyle geleceğe yürüdüğünü belirterek, “Akyazı’ya yeniden tarih yazmaya, efsane olmaya gidiyoruz” dedi.
Trabzonspor’un 49. kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk olarak Meydan Parkı’nda düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Buradaki törene Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzonspor kurucu üyelerinden Nizamettin Algan, Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Trabzonspor yönetim kurulu üyeleri Orhan İlarslan, Ali Rıza Egemen, Suat Şen, Asım Örem, Gökhan Saral, Okan Alemdaroğlu, Özer Bayraktar, Adem Beder ve Erhan Çimşir, eski yöneticiler ve bordo-mavili taraftarlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, eski yöneticiler Engin Kara, Sebahattin Çakıroğlu ve Çılgınlar Taraftar Grubu kurucusu Erbay Küçük’ün vefatlarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Konuşmasının devamında 49 yıl önce bugün Trabzon’u spor tarihinin altın sayfalarına taşıyacak bir olay olduğunu belirten Çubukçu, “Çok sevdiğimiz, gönül verdiğimiz Trabzonspor’umuz kuruldu. 2 Ağustos 1967 günü kentimizin valisi, belediye başkanı ve amatör spor kulüplerimizin yöneticileri Vilayet binasında bir araya gelmişti. Trabzon’umuzu profesyonel liglerde temsil edebilmek için bordo-mavi renkler altında birleyerek güçlenmeye evet dediler” dedi.
Trabzonspor’un uzun uğraşlar sonucu kurulduğunu kaydeden Çubukçu, “Bu kulüp, bu kentin futbol sevdalısı gençlerinin elinde büyüdü. Ve kısa sürede Trabzon’un ismini sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya duyurdu. Kurulduktan yalnızca 6 yıl sonra ikinci lig şampiyonu oldu. Süper Lig’e çıktıktan çıktıktan yalnızca 2 yıl sonra Türkiye’nin en büyüğü olmayı başaracaktı. 7 defa lig şampiyonu, 8 defa Türkiye Kupası, 7 Cumhurbaşkanlığı, 5 Başbakanlık ve 1 Süper Kupa. Bu başarıların hepsinde ama hepsinde alnı ak, başı diktir Trabzonlunun” ifadelerini kullandı.
“Trabzonspor’umuzu zirveye taşıyacağımız nice 50 yıllarımız olsun”
Trabzonspor’un Anadolu ihtilalinin sahibi olduğunu söyleyen Çubukçu, “Trabzonspor şampiyonluk meşalesini Anadolu’ya ilk getirendir. Şimdi geçmişinden güç alan bu kulüp, bu camia, taraftarlarının da desteğiyle geleceği yürüyor. Akyazı’ya yeniden tarih yazmaya, efsane olmaya gidiyor. Karadeniz fırtınasının 50. yılına girdiği bugün, böyle büyük ve onurlu camianın bir parçası olmaktan ve Trabzonspor yönetim kurulu olarak görev yapıyor olmaktan dolayı büyük onur duyuyoruz. Sizlerle birlikte yaşayacağımız ve Trabzonspor’umuzu zirveye taşıyacağımız nice 50 yıllarımız olsun” şeklinde konuştu.
Ali Sürmen: “El ele vermeden başarıyı yakalamak mümkün değil”
Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, eleştirmenin çok kolay olduğunu dile getirerek, “Yönetim kurullarının, taraftarların ve eski yöneticilerin tüm camianın el ele vermeden başarı mucizesinin yakalamasının mümkün olmadığını idrak etmeliyiz. Eleştirmek çok kolaydır. Ama katkı sağlayan kaç kişi onu sormak lazım. Katkı sağladıysanız eleştirebilirsiniz. Trabzonspor camiasının bundan hızla uzaklaşması lazım. Yönetim kurullarının da eleştiri anlamında değil ama tavsiye anlamındaki değerlendirmelere mutlaka kulak vermesi lazım” diye konuştu.
Nizamettin Algan: “Her sene yıkılarak yeniden yapılırsa bunun sonu gelmez”
Trabzonspor kurucu üyelerinden Nizamettin Algan, teknik ve futbolcu kadrosunu mümkün olduğu kadar değiştirmemek gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Trabzonspor kolay kurulmadı. Çok uzun müzakereler, çekişmeler oldu. Ama bunlardan gaye en iyisini bulmak idi. Kişisel çekişmeler değil, Trabzonspor’u ne şekilde kurarsak, başarılı olur onu arıyorduk. Ve çok şükür onu bulduk. Trabzonspor’un tarihine baktığımızda 1980’li yıllara kadar başarılı gelen bir dönemi var. O dönemin sırrını aradığımızda görüyoruz ki devamlılık bu işin mayası olmuştur. 1980 sonrası biz maalesef biz bu devamlılığı kaybettik. Yıllar geldi, yıllar bitmeden yönetimler bitti. Futbol kadrosu senede 25’lere varıncaya kadar yeni futbolcu aldı, eski futbolcuyu bıraktı. Bu şekilde bir mayanın tutması elbette ki mümkün değildir. Bu günlerde özlemini duyduğumuz başarıları kaybettik. O günleri hasretle bekliyoruz. Gelmesi için tavsiyelerim olacak. Önce yönetimde birlik, beraberlik ve devamlılığı sağlayacağız. Yönetimler birbirini tamamlayan, birbirine yardımcı olan ve kararları birlikte alan yönetimler olmalıdır. Teknik ve futbolcu kadrosunu mümkün olduğu kadar değiştirmemek lazım. Bu sene olmazsa, bir sene sonra olur. Her sene yıkılarak yeniden yapılırsa bunun sonu gelmez.”
Buradaki törenin ardından Sülüklü Mezarlığı’na geçen bordo-mavili kulübün yönetim kurulu üyeleri şehitler için Kur’an-ı Kerim okuyarak dua ettiler.
Öte yandan, Atatürk Alanı’nda yapılması planlanan havai fişek ve meşale gösterileri, eski yöneticiler Engin Kara ve Sebahattin Çakıroğlu, Çılgınlar Taraftar Grubu kurucusu Erbay Küçük ve Şırnak’taki hain saldırıda şehit düşen Trabzonlu er İsmail Çil’in vefatları nedeniyle iptal edildi.