Kilo almanızın 5 tuhaf sebebi
Kilo almanızın hormonal dengesizlik, vitamin eksikliği veya reçeteli ilaçların kullanımına bağlı olabildiğini biliyor muydunuz?
Kilo almanızın hormonal dengesizlik, vitamin eksikliği veya reçeteli ilaçların kullanımına bağlı olabildiğini biliyor muydunuz?
Tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakamın, normalden daha fazla olmasına şaşırmanız mümkündür. Peki, Kilo almanızın hormonal dengesizlik, vitamin eksikliği veya reçeteli ilaçların kullanımına bağlı olabildiğini biliyor muydunuz?
Birçok insan fiziksel görüntümüzün hayattaki seçimlerimizin belirlediğini, ama bazen de vücudumuzun kontrol edemeyeceğimiz faktörlere karşı tepki gösterdiğini düşünmektedir. Hormonel de olsa, ilaçların yan etkileri de olsa, bunların dışında başka bir sebepten de kaynaklansa, bireysel olarak kişilere çok fazla görev yüklemek yerine, doktorların yardımına başvurmanın önemi unutulmamalıdır. İşte, sizin için hazırladığımız ideal kilonuza ulaşmanıza engel olan 5 sağlık sorunu ve çözümleri…
Depresyon
Birçok anti depresan görevi gören reçeteli ilaç kilo alımına sebep olabilmektedir. Yani, eğer anti depresan ilaç kullanmak durumundaysanız, 5 ile 15 arasında kilo alabileceğinizi unutmayın. Eğer ilaç kullanmıyorsanız ve depresyondaysanız, yine de kilo alma ihtimaliniz bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, üzgün veya yalnız hisseden kişilerin daha hızlı şekilde kilo aldığı sonucuna varmıştır. Depresyondaki kişiler daha yağlı ve kalorili yiyecekleri daha sık yeme ve daha az hareket etme eğilimindedir, bu da kilo almalarına sebep olmaktadır.
Depresyonun kilo aldırmasından kaçınmak için, grup terapileri, sosyal çevre ve arkadaşlar ile yapılan aktiviteler ve hobi edinmenin önemli ölçüde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Kullanılan ilaçlar
Kilo alımına sebep olan birçok ilaç bulunmaktadır. Özellikle doğum kontrol hapları, hormon tedavisinde kullanılan hormon ilaçları (tiroid vb.), steroidler, kalp hastalıkları ve kan basıncı ilaçları hatta bazı migren ilaçları bile kilo alımına sebep olabilmektedir. Bazı ilaçlar iştahı etkilerken, bazıları ise metabolizmayı etkileyebilmektedir.
Eğer kullandığınız ilacın vücudunuzu etkilediğini düşünüyorsanız, doktorunuz yan etkisi olmayan alternatif bir çözüm bularak size yardımcı olabilir.
Sindirim sorunları
Bağırsakların az çalışmasına bağlı sindirim sorunları kilo alımına sebep olmaktadır. Normalde yemek yendikten yaklaşık olarak 1 saat sonra bağırsaklar çalışmaya başlar. Günde bir-iki defa tuvalete çıkmak normal sayılır. Eğer düzenli olarak tuvalete çıkılmıyorsa bunun sebebi vücutta yeterince su olmaması, kullanılan bir takım ilaçlar ve lif eksikliği olabilmektedir.
Bunun önüne geçmek için lifli gıdalar tüketmeye ve bol su içmeye özen göstermek gerekmektedir. Eğer bağırsaklardaki tembellik sorunu hala düzelmiyor ise bir uzman doktora görünmek faydalı olacaktır.
Belirli besinlerin eksikliği
Vücuttaki D vitamini, magnezyum veya demir eksikliği bağışıklık sistemini bozarak, enerji seviyesini düşürür. Bu durum da metabolizmanın zarar görmesi anlamına gelmektedir. Düşük olan enerjinizi kafein, şeker veya bir takım karbonhidratlar ile telafi etmeye çalışmanız veya kendinizi spor yapmak için güçsüz hissetmeniz mümkündür.
Bu durumda, ıspanak, badem, süt ve güneş ışığı almaya özen göstermelisiniz. D vitaminini doğru dozda almak oldukça önemlidir, çünkü fazlası böbreklerinizde taş oluşumuna sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda doktorunuzun tavsiyesi ile demir desteği almaya da özen göstermek gerekebilir.
Yaşın ilerlemesi
Yaş ilerlemesi ve bununla birlikte metabolizmanın yavaşlaması ne yazık ki kaçınılmazdır. Yaş ilerledikçe vücut daha fazla egzersize ve daha az yemek yemeğe ihtiyaç duyar. Dikkat edilmediğinde ise kilo alımı başlar. Metabolizmanın çalışması yavaşladığı için yeme içme ve egzersiz alışkanlıklarınıza artık dikkat etmek durumundasınız.