Chp’li Barış Karadeniz: Bir Engel De Biz Olmamalıyız
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, engelliler için hayatın her alanında fırsat eşitliği yaratan ve engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üreten politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, engelliler için hayatın her alanında fırsat eşitliği yaratan ve engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üreten politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Karadeniz, “Eğitim ve istihdam bunlar başlıca sorunlar ama en önemli sorunumuz, anlayış. Engelli insanlarımızın sorunlarını bireysel bir sorun olarak değil, herkesin ortak duyarlılığını gerektiren toplumsal bir sorun olarak anlamalı ve görmeliyiz. Onlara bir engel de biz olmamalıyız” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, engelli bireylerin çağdaş yaşamın gerektirdiği imkânlara her alanda kavuşmalarının temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Karadeniz, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Engelli insanlarımızın sorunlarını bireysel bir sorun olarak değil, herkesin ortak duyarlılığını gerektiren toplumsal bir sorun olarak görmeliyiz. Önceliğimiz bu olmalı. Engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel eğitim konusunda karşılaştıkları sorunlardır. Ne yazık ki Türkiye’de eğitim sistemi, öncelikle, nüfusun engelli olmayan kesimi için planlanıp uygulanmaktadır. Yani daha en baştan eğitim sistemimiz, engellileri dışlayan bir anlayışa sahiptir. Daha sonra ise engellilerimizi eğitim sistemiyle bütünleştirmek için çeşitli programlar geliştirilmeye çalışılması temel bir çelişkidir. Bu çelişkinin ortadan kalkması için çağdaş eğitim anlayışı uygulamamız ve eğitim politikamızın odağına engelli olsun olmasın, insan, insanın özellikleri ve gereksinimlerini koymalıyız. Engellilerimizin diğer ve en önemli bir sorunu ise istihdamdır. Engelli vatandaşlarımızın kamu kesiminde istihdam edilme olanakları artırılarak, kurumsal sınavlarla engelli personel alımı uygulamasına son verilmeli ve engelli vatandaşlarımızın daha basit ve pratik yöntemlerle kamu hizmetine alınmaları sağlanmalıdır. Bugün kamuya baktığımızda 64 bin 191 engelli kontenjanı bulunmakta bu kontenjanın 21 bin 40’ boş olarak durmaktadır. Oysa sadece 2016 yılında EKPSS’ye başvuru sayısı 121 bin 160’tır. Devlet kadrolarında çalışan engelli vatandaşlarımız için kadro bulunuyor olmasına rağmen o kadrolar boş durmaktadır. Diğer yandan, engelli yurttaşlarımızı yaşamları boyunca kucaklayacak, onlara insan onur ve saygınlığına yaraşır bir biçimde hizmet veren çağdaş bir Ulusal Sosyal Güvenlik Sistemi oluşturulmalıdır.”