Dolar 34,5516
Euro 36,1838
Altın 2.984,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 22°C
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 8°C

‘Kadına Şiddet’ Sergisi

17 Haziran 2014 10:53

Erdoğan Erkaymaz

Ayancık doğumlu kızımız Ceyda Nur YÜKSEL’in 10 Haziran 2014 günü Cumhuriyet Meydanı’ndaki ‘Kadına Şiddet’ konulu fotoğraf sergisi ülkemizin kanayan yarasını bir kez daha bize hatırlattı.

Dünya kadınlarının 3’te 1’i yaşamlarında en az bir kez eşleri veya sevgilileri tarafından şiddete maruz kalıyor. Ülkemizde ise kadına şiddet, özellikle varoşlarda bu oran  %97 olarak   bilinmektedir. Yine yapılan araştırmada %50’ye yakın aile içi şiddet yaşanmakta olduğu bilinmektedir.

İnsanlarımızın ruh sağlıkları bozulmuş. Veriler Avrupa nüfusununda %40’ının ruh sağlığının bozuk olduğunu ve bizim ülkemizde de aynı oranda olduğu yazılıp çizilmekte. Dünya Sağlık Örgütü; “Önlem alınmadığı taktirde 2020 yılında dünyanın en büyük sağlık sorunu depresyon olacağını” söylüyor.

Bu konudaki ceza hukuklarında somut önlemler; zoraki evlilik, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, kadın sünneti, zoraki kürtaj, zoraki kısırlaştırma, cinsel taciz ile namus adına işlenen cinayetler. Ülkemizinde imzaladığı bu konular üzerine sözleşme “Devletin her koşulda kadına karşı şiddeti” önleyici unsur olacaktır.

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, dünyada her yıl 5 bin kadın, töre ve namus cinayetleri sonucu ölmektedir. Avrupa Konseyi’nin töre-namus cinayetlerini ele alan raporunda “Batı toplumlarındaki genel kanının aksine, töre-namus cinayetlerinin yalnızca müslüman ülkelerde işlenmediği Hindu ve Hristiyan topluluklarında da görüldüğü yer almaktadır.

Kadının ilerlemesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması bir insan hakları sorunudur.Sosyal adaletin bir şartıdır ve sadece kadın konusu olarak bakılmamalıdır. Bunlar sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir   toplum inşa etmenin tek yoludur. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim başta olmak üzere her alanda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanması önem taşımaktadır.

Ayancıklı kızımız Ceyda Nur YÜKSEL ‘Kadına Şiddet’ konulu fotoğraf sergisine eşim ile birlikte katıldım. Sergi sahibi kızımız bize refakat etti. Sergiyi takip ederken fotoğraflar hakkında bilgi de alıyordum. Ceyda Nur kızımız Sinop Güzel Sanatlar Lisesi 11.sınıf Resim Bölümü öğrencisi olup sergideki fotoğraflarda, model olarak arkadaşlarını kullanmış hatta iki arkadaşıyla da sergide tanışmış oldum. Sergideki fotoğrafların çekimlerini ve fotoğraftaki mankenlerin makyajlarını dahi bu sevgili kızımız yapmış.

Neden kadına şiddet diye sorduğumda; ‘Ülkemizde kadına şiddetin her gün her an yaşanması vicdanen beni çok rahatsız ediyordu. Bir birey olarak topluma mesaj vermek adına bu projeye arkadaşlarımla karar verdim. Sizin aracılığınızla da projede emeği geçen Pervin ÖZTÜRK, Hatice KURTULUŞ, Gülizar TULU, Berfin COŞKUN, İrem Beste SARISOY, Buket BİKEN ve Büşra Gizem TARAKÇI’ ya teşekkür etmek istiyorum. Sergimi onurlandıran başka kaymakamımız, Belediye Başkanımız , saygıdeğer Ayancık halkına ve ciddi katkıları olan Hasan YILDIZ beye de çok çok teşekkür ediyorum’ dedi.

Bende Ceyda Nur YÜKSEL kızımıza bu duyarlılığından ve sergisinden dolayı kutluyorum, isteğim o dur ki ülkemizde başta kadına olmak üzere her türlü şiddet bitmiş olsun. Sevgili kızımızın bundan sonraki sergi konusu üzüntü değil de sevinç konularını içeren projeler olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.