Dolar 34,5516
Euro 36,1838
Altın 2.984,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 22°C
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Bugün Sağlıklısın Peki Yarın?

3 Aralık 2014 17:21

Erdoğan Erkaymaz

 Annesi görme özürlü olan bir evlat olarak bu haftada özürlüler üzerine yazmak istedim. Özürlülerimiz özümlesinler, utanmasınlar, kendilerini dışlamasınlar. Yaşamları kendilerinin tercihi değildir.

Yaşadıklerı zorlukları yaşamak, maruz kaldıkları tavırlara maruz kalmak, onların dünyaları hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak, onları tanımak, bilmek, keşfetmek, yaşamayan sevgileri yaşamak, Engellilerimiz bizim insanlarımız canlarımız.

Ülkemizde Engellilerimizin yaşadıkları zorlukların aşılması için Toplumsal Katılım çağrısı yapmalıyız. Özürlülerimizin Fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin toplum için sağlanması, yarınlarının güvenceye alınması, ülkemizin gelişmişlik göstergesi olacaktır.

Kamu yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, özürlerimiz için sorunlarını gidermek, özürlüler konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılık sağlamak direy ve ailelerin yanlarında olmak yaşam sürecindeki problemlerini giderilmesi olacaktır.

Özürlüler yardıma muhtaç, acınacak kişilerdir düşüncesini yıkıp onlara temel insan haklarına sahip bireyler olduğunu görmek gerekmektedir.

Yine özürlülerin toplumda beklentileri bilinmektedir. Önce bakışlarındaki hataları düzeltmek özürlülerin ÖTEKİ olmadığını anlatmaktan geçmektedir.

Bilmemiz gereken farklılıktır. Bu farklılığın sebebi özel ihtiyaçlarıdır. Özürlülerin sorunu yaşayan kişiye değil, ailesini, yakın çevresini, sosyal, psikolojik ve ekonomik olarak etkileyen bir sorundur.

Herkesin bir sorunlu adayı olduğunu, özürlümüze sahip çıkmanın önemini bilmemiz gerekmektedir. Aile toplum konu yapması gerekeni özürlünün bilgilenmesi, kendine güven duyması ve sosyal hayata karışması için herkesin üzerine düşeni yapmalıdır.

Nüfuzumuzun %12.99’u özürlüler oluşturmakta olup 8.5 milyon özürlümüz olduğunu biliyor muyuz? Bunların  %34,1’i okur yazar değil. %14’ü sadece okur-yazar %35’i ise ilkokul mezunudur. 7 milyon engellimiz okur yazar değil. Yine %78’i iş gücüne dahil değil. %50 sinin sosyal güvenliği bulunmuyor.

Özürlülerimizin, Eğitim istihdam, sosyal yaşamlarının nasıl durumda olduğunu biliyoruz. Çağdaşlığın ölçülerinden biride yaşadığı ülkesinde eşit hak ve olanaklardan yararlanmaktadır.

Engellilerimizin büyük çoğunluğu sokağa çıkmamakta çalışamadığı buna bağlı olarak öğretemediğini bilmekteyiz. Engellilerimizin ilgili eğitimi alırda sosyal hayata atarsak görevimizi yapmanın mutluluk ve gururunu da y6aşarız.
 
Yerel yönetimlere de büyük görevler düşmektedir. Özürlülere yönelik sosyal mesleki rehabilitasyon hizmetleri verilmelidir. Yol kaldırım yaya geçiti sosyal ve kültürel alt yapı oluşturulmalıdır.
 
Başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığı kuruluş amacı özürlülere yönelik hizmetlerin düzenli etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini temin etmek için ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar arası işbirliği koordinasyonu sağlamak özürlülerle ilgili ulusal politikanın oluşmasına yardımcı olmak, özürlülerin problemlerini tespit etmek ve bunlara çözüm yollarını açtırmaktır. İsteğimiz görevinin yapılmasıdır.
 
Her şeyi zorlaştırmak adına çok şey yapıyoruz. Hiç olmasa özürlü yerine engelli sözcüğünü yumuşatma adına kullanalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.