Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 9°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
9°C
Hafif Yağmurlu
Paz 7°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Sonra Belki Düşüncelerin Asılmadığı Yerlere Gideriz

6 Mayıs 2017 14:39

Sonra Belki Düşüncelerin Asılmadığı Yerlere Gideriz

Bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı

Güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı

Hoyrattı gülüşleri aydınlığı çalkalardı

Gittiler akşam olmadan ortalık karardı.

Onlar için şöyle deniliyor. “1968’ler. Yazılı tarihin en barbar asırının en mutlu, en ışıklı, en cesur günleriydi. Coşkun bir devrimci dalganın bütün dünyayı sarstığı, onlarca ülkede milyonlarca insanın ayağa kalkarak, ‘Gerçekçi ol, imkansızı iste’ diye haykırdığı günlerdi… Böyle bir dünya da, Denizlerde özgürlük bayrağını Türkiye’de yükseklere taşıdılar. ABD’ye, NATO’ya, yurtlarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekmek isteyenlere en iyi cevabı eylemleriyle, yürüyüşleriyle cesaretleriyle verdiler.

Yakın tarihin en çok konuşulan olaylarından biri olan “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamları üzerinden tam 45 yıl geçti. 6 Mayıs 1972 tarihinde gece 01.00-03.00 arası Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde asılarak idam edildiler. Onlar; “Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemediler.”

Bu üç yiğit devrimci hayatları boyunca boyunların eymemiş sehbasına giderkende gözlerini kırpmadan sehbalarını kendileri devirmişlerdir. Tam bağımsız Türkeiye için idealleri için yaşamlarının sonuna kadar dik durmuşlardır. Mücadeleleri; köylüye toprak, işsize iş, işciye özgürlük halka hürriyet içindir. Onlar Mustafa Kemal’den aldıkları mücadele azmiyle Emperyalizme karşı ezilenlerin ve yoksulların sesi olmuşlardır.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hiyesin İnan idam edilmeden önceki son mektupların da; “Baba, yaptıklarımdan en ufak bir pişmanlık duymadığımı belirtir seni, annemi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşiyle kucaklarım.” (Deniz Gezmiş / Devrimci) “ Babacığım, cezaevinde kalan arkadaşları ara sıra yoklarsan hallerini hatırlarını sorarsan çok memnun olurum.” (Yusuf Aslan/Devrimci) “Yazılacak çok şey var, fakat hem mümkün değil, hem de sırası değil. “(Hüseyin İnan/ Devrimci)

Türkiye Gençlik hareketinin devrimci önderleri; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, katledilişlerinin 45. Yılında da anılıp konuşulmakta adlarına şiirler, kitaplar, filimler, şarkılar yapılmış “Darağacında üç fidan “unutulmamış, unutulmayacaklardır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.