Dolar 34,6381
Euro 36,3521
Altın 2.909,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Yağmurlu
Sinop
8°C
Yağmurlu
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 13°C

Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli

9 Mayıs 2017 Salı günü saat 18.00 da Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Salonunda; Meslek Yüksekokulu ve Fatih İlkokulu işbirliği ile gerçekleşen “Fark Yaratan Öğretmenler” Konferansı’na katıldım. Konferansı dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri seçilen “Dilek Livaneli” sunuyordu.

Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli
11 Mayıs 2017 10:15

Muhteşem Bir Başarı Hikayesi Fark Yaratan Öğretmen
9 Mayıs 2017 Salı günü saat 18.00 da Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Salonunda; Meslek Yüksekokulu ve Fatih İlkokulu işbirliği ile gerçekleşen “Fark Yaratan Öğretmenler” Konferansı’na katıldım. Konferansı dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri seçilen “Dilek Livaneli” sunuyordu.
Samsun Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulu’nda öğretmenlik yapan Dilek Livaneli’nin, 127 ülkeden 5 bin aday arasından ilk önce 1300 kişi arasında kalmış, daha sonra bunların arasında ilk 50’ye giriyor. Bu ödül “Öğretmenin öğrenme ve öğretme, çevresini geliştirme becerisi” alanında ilk 50’de kalarak bu başarıyı elde etmiş Dilek öğretmen köy öğretmenliğini, küresel öğretmenliğe dönüştürmüştür.

Biraz Dilek Livaneli Öğretmenimi tanıyalım; 1981 yılında Samsun’un Bafra ilçesinde doğdu ve ilk, orta öğrenimini Bafra’da tamamladı. 2002 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Amasya Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde yüksek lisans ve meslekte 15. yılını çalışmakta. 2008 yılında Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulu’nda atandığından bu yana birleştirilmiş sınıf yani 4 sınıf öğrencilerini birlikte tek öğretmen olarak görevine devam etmekte.

Dilek öğretmen; “Okulum Gençleşiyor” projesini hayata geçirip okulu fiziksel alanda yenileyip, geliştirmiş ve öğrencileri için bir hobi sınıfı düzenlemiş. Okulunun neredeyse yıkılarak bayrak direğini olması gereken şekilde yenileyip düzenlemiş, kırk yıldır sahip olamadığı Atatürk Büstünü 2010 yılında Okulun bahçesine yerleştirmiştir. Bununla ilgili anlattığı………”Öğrencilerim, öğretmenim bu büstü çalmasınlar altına benziyor.” Söylemi salonda tatlı bir tebessüm yarattı. Dilek öğretmenim, öğrencilerinin sosyal ve kültürel anlamda gelişimini sağlamak adına ve okul gezileri düzenleyerek ilk kez Samsun’a getirerek; tiyatro, sinema, Opera, müzeler ve tarihi mekanlarla tanıştırmış. Bunlara hayvanat bahçesi, alışveriş merkezleri, lunapark, Dünya Sirkine fayton turları, teleferik yolculuğu, At çiftliğinde ata binme… Bununla ilgili bir anı da öğrencilerinin atları yormama adına ve de kilolu arkadaşlarının küçük ata binmemeleri telkinleri ilginçti. Yine stadyumdaki Bayram kutlamalarına taşımış. (Bu ara Önümüzdeki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na salondaki dinleyicileri de davet etti.) Uzay Gözlemevi gibi öğrencilerinin yaşamlarındaki ilkleri yaşatmış bunların hepsini ücretsiz olarak sponsor bularak (Sponsor sözcüğünü pek de sevmiyor) yapmış.

Birleştirilmiş sınıflı köy okulları arasında yapılan bilgi yarışmalarında Sanırım bir kez ikinci olmuş birinciliklere anbargo koymuş. Mezun öğrencileri devlet yatılı okulları kazanmış. Okulun bahçesine “Bir dilek tuttum oyun parkı” adı verilen çocuk parkı ve köy halkının yararlandığı spor aletlerinden oluşan spor alanı oluşturulmuş yine sponsorlar aracılığıyla. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Okullar Hayat Olsun” projesine dahil edilerek okul bahçesinin köy yaşayanları için yaşam alanına dönüştürülmüş, bütün halkının katılımıyla el yapımı uçurtmalarla öğrencileri için okuma şenliği organize etmiş, okulları velilerle birlikte temizliğine katkı sunularak hijyen kurallarına uyma kriterlerine göre “Beyaz Bayrak” almaya hak kazanmış ve şanlı Türk bayrağı direğinin yanına bayrak direği ekleyerek Onur’la Beyaz Bayrağını da taşımaktalar. Türkiye’de ilk defa yapılan “7’den 77’ye Türk bayrağı yapıyoruz.” Projeye imza atmış, Cumhuriyetimizin 89. yılı kutlama etkinliklerine tüm Köyü bir araya getirip el işlemesi “Türk bayrağını” oluşturmuş.

Dilek öğretmen Dubai’de yapılan “Dünya eğitim sempozyumu’nda” Türkiye’yi temsil etmiştir. Konuşmacı olarak çokça konferans ve programlara katılmış ve katılmaya devam etmekte. Okulları kapandığında üzülen öğrencilerine Üzülmemeleri için yaz kampları da yapan Dilek öğretmen, öğrencilerini yüzme, Golf gibi etkinliklerin yanında; “Bu Dünya Hepimizin” projesi kapsamında yaptığı girişimler sonucunda yurt dışından Rusya’dan Olga Nazorova, Fransa’dan Marie Natussiere ve Güney Kore’den Yunie Nom gönüllü öğretmen amacım; dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin insanı insan için sevme, kabullenme gibi düşünceleri, insanların hissetmelerini sağlamak… diyor.

Eğitimde sevgi, öğretimde bilgi ve başarının mimarı, aydınlığa gidilen yolun korumacısı öğretmendir. Nitelikli öğretmenler, nitelikli eğitimin vazgeçilmezidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylevlerinden örneklememeleri dikkatlerden kaçmadı. Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’da ülkesindeki eğitime ve köy enstitülü öğretmenlere teşekkür etmişti. Bu eğitim ve öğretmenler hep Atatürk’ün sayesinde demiş ve ödülü Anıtkabir’e teslim etmişti. Küreselleşen eğitim uygulamalarında Atatürk ilke ve devrimleri ışığımız ve yol göstericimiz olmalıdır. Dilek öğretmemin Atamızınsöylemlerinden yola çıkması çok doğru karardır.

Yine birleştirilmiş sınıflı bir köy Okulu’nda interaktif sınıf oluşturmuş, köyde teknoloji harikası yaratmış. Her öğrenciye laptop kazandırmış, konularını teknolojik ortamda görmelerini sağlıyor. Yine bir vakıf aracılığıyla son sistem etkileşimli tahta hediye etmiş, “bu tahta sınıfım için can simidi oldu” diyor. Okulunda dört farklı sınıfa aynı derslikte eğitim-öğretim vererek, öğrencilerini hayata daha donanımlı katılımları için onlarca farklı projeler geliştirerek Kumköy İlkokulu öğrencilerinin kaderini değiştirdin, öğrencilerinin hayatında bir fark yarattın.

Dilek Öğretmenim iyi ki sizi tanıdım, meslektaşın olarak onur duydum. İnanıyorum o güler yüzün daha kimleri güldürecek İyi ki varsın tüm güzelliklere layıksın. ( Devamı Haftaya, köye katkıları projeleri)
Erdoğan ERKAYMAZ/Ayancık Gazetesi

Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.