Dünya Çalışan Gazeteciler Günü
“Çalışan Gazeteciler Bayramı”
1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kabul edilen fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olarak değiştirilmiştir.
İnsanların çeşitli konulardaki gelişmelerden ve olaylardan haberdar olma arzusu çok eski çağlara uzarın. Gazeteciler bu arzuyu yazılı olarak herkese açık bir şekilde ulaştırır. Gazete matbaanın keşfi ile daha çok kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Fransız ihtilalından sonrada ilk defa siyasi gazete çıkarılmıştır. Günümüzde meslek okulları oluşmuş olup ülkemizde de 1991 yılından itibaren iletişim birimleri fakültelerinde öğretim yaparak meslek dünya standartlarında gazetecileri de mezun etmişlerdir.
Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir. Gazeteci ise erişmek istediği kitle için önemli diye nitelendiği enformasyonun toplayarak haber yapan ve kamu oyunu bilgilendiren kişidir. Haber ise gerçeklere ve verilere dayanarak yapılmalıdır.
Gazeteci; sürekli okuyan, araştıran, kendini devamlı eğiten ve yetiştiren, tazeleyen, yazdığı yazılarda kendisi değil okuyan haz alan, yazı yazarken asla adaletsizlik yapmayan, taraf tutmayan, toplumun huzuru için kendini adayan, dili temiz, kolay anlaşılır ve imla hatalarına fırsat vermeyendir.
Son iktidar, dönemlerinde; Gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı bir dönem olmuş ki, bu dönemde ülkemiz tutuklu gazeteciler sayısında dünya birincisi olmuş. Şimdi bu koşullar da nasıl gazeteciler günü kutlanır? Yaşayıp görmedik mi, gazeteciler açıktan suçlandılar, işten atılmaları için talimatlar verildi, haksız hukuksuz içeri atılıp uzun süre yattılar, yatmaya devam ediyorlar.
Sınır tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye tutuklu gazeteciler sayısının en yüksek olduğu beş ülke arasında. 100’ün üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğu, bu kişilerden en az 43 ünün tutukluluğu ile gazetecilik mesleği arasında açık bir bağlantı olduğu aktarılıyor. Türkiye’de gazetecilerin sistematik olarak uzun süre tutuklu kaldığı ve böylelikle mahkeme kararı olmaksızın cezalandırıldığı ifade etmektedir diyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası 18 Aralık 2017 tarihi itibarıyla “145” Gazeteci ve Medya çalışanı Cezaevinde” olduğunu adı ve görev yeri itibarıyla sayfalarında bildiriyor.
Hukuksuz tutuklanan gazetecilerin özgür olması, işin den edilen gazetecilerin işin başında olması, yazılarına özgürce yazabilmeleri, sosyal haklarının dünya normlarında olması dileklerimle “Çalışan gazetecilerin gününü” kutluyorum.
İlçemizde yayım yapan Ayancık Doğuş Gazetesi ve Ayancık Gazeteleri emekçileri, Sinan KARACAN, Cengiz AKIN, Taner ARAZ, Kübra YILMAZ, Murat AKYOL, Türkan KARABAŞ Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Ayancık Temsilcisi olarak 10 Ocak çalışan gazeteciler günümüzü kutluyorum…
Sevgi İle Kalın…
Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Ayancık Temsilcisi
ERDOĞAN ERKAYMAZ