Dolar 34,5163
Euro 36,2336
Altın 3.012,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Ayancık’ın Beyaz Perdesi Açıldı

29 Ocak 2018 17:43

İlçemizde Sinema Günleri…

Sinema Louis ve ANguste Lumiere kardeşlerin 28 Aralık 1895 günü Paris’te Grand Cafe’de yaptıkları “Sinematographe” adını verdikleri aygıtla hayatımıza girdi. Sinema televizyon ve internetten sonra kitle iletişim araçları içerisinde en etkin alanlarındandır. Sinema, toplumsal dinamiği Sanatsal gerçekliği içinde temsil eder.

Sanayi devriminin sonucu olarak 19. Yüzyılın onlarında modern kentler ve sinema tarih sahnesindeki yerlerini alırlar. 20. Yüzyılda kentleşmenin ve modernitenin ölçütü olmuştur. Öyle ki sinema sadece Paris, Berlin, Londra, Viyana gibi modernliğin başkentleriyle sınırlı kalmayacak, Bombay (Hindistan), Kabire (Mısır), İstanbul gibi kentlerinde modernleşme deneyimlerine hız vermiştir. Batı toplumlarında önce “alt tabakalar” da ilgi gören ve ancak 1910’lardan sonra orta sınıf ve burjuva çevrelerinde kabul gören sinema, batı ülkelerinde sonra (İstanbul, Kahire, Tahran, Beyrut)” üst tabakalar’dan geçerek” alt tabakalar’a yayılırken kentlerin modernleşme süreçlerine tanıklık edecektir.

Türk Sinemasının usta oyuncularından hemşehrilerimiz rahmetli Şefik Döğen’le değerli kardeşim “ülgen Tekne Modelleri” iş yeri sahibi Doğan ülgen’nin iş yerinde karşılaştığımızda bizi tanıştırmıştı… Sohbetimizin bir bölümünde; “Üstad Ayancık gibi küçük Anadolu kasabasından sizin gibi sinema sanatçısı çıkması onu verici” dediğimde Rahmetli; “Güzel kardeşim benim güzel kasabamın giri var çıkışı yoktu ama 4 tane sinemamız vardı” demişti.

Evet bir zamanlar ilçemizde 4 adet sinema varmış. Bu konuda bilgiyi ilçemizin yaşayan canlı tarihi sevgili Rıfat ERTEKİN ağabeyimden aldım sizlere aktarıyorum. Neşet ÖVET’in işletmeciliğini yaptığı “Zevk Sineması” (Bu sinema daha sonraları Körfez adını almış işletmeciliğini Ökten Özdemir yapılmış) Mustafa ERCAN’ın işletmeciliğini yaptığı “SARAY SİNEMASI”, Ayancık Kereste Fabrikası Sineması (Bu sinemada genellikle yabancı flim oynatılır. İzleyiciler beyle takım elbiseli, hanımlar şık giyimli sanki galaya katılır gibi giderlermiş), Eski Halkevi Yazlık Sineması (Bu günkü Belediye İş hanının olduğu yer) TRT ile yerleşen televizyon kültürü 170’li yılların ikinci yarısında) toplumsal kaos halkı sinemalardan çekmesi 12 Eylül 1980’den sonrası yalnızca siyasal ve ekonomik alanda değil kültürel alanda da büyük yozlaşma sinemalara ağır darbe vurması Anadoluda sinemaların birer birer kapatılmasına yol açmıştır. Bundan ilçemizde nasibine düşeni aldı.

Geçtiğimiz yıllarda Ayancık Belediyesi Kültür Merkezi (AKM) Ayda ikisi yeni olmak üzere 12 seans şeklinde gösterime girmişti gereken ilgiyi görmediğinden işletmeciler bırakmışlardı… Ayancık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 19 Ocak 2018 Cuma günü yeniden Sinema Günleri başlattı. Sinop “Cine 1 Can” İşletmesi ile birlikte ilçemiz kültür ve sanat hayatına katkı sunmaktadırlar. Artık vizyondaki flimleri ilçemizde izleyeceğiz. Biletleri Ayancık Kültür Merkezi Salonundaki bilet gişelerinde veya www.cine1can.com adresinden temin edebilirsiniz.

Beyaz Perdeyi yeniden ilçemize kazanmasında büyük pay sahibi ilçemiz Belediye Başkanı Sayın Ayhan Ergün’le konu ile görüşmemizde; “İlçemize hizmet veren CİNE1CAN işletme sahibi Serkan BİRCAN beye her konuda yardımcı olduk. Onlarda bizlere hizmet sunuyorlar Ayancık’lı hemşehrilerimde sinemasına sahip çıkarlarsa beyaz perde kapanmayacak bizlerde bölgemizin sosyal ve kültürel açısından önemli gördüğümüz bir eksikliğin de giderilmiş olmasının mutluluğunu yaşarız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.