Dolar 34,5917
Euro 36,3718
Altın 2.917,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Yağmurlu
Sinop
8°C
Yağmurlu
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 13°C

“ DÜNYA AŞI HAFTASI ”

“ Dünya Aşı Haftası ”  nedeniyle Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sinop Merkez Ömür Aile Sağlığı Merkezini ziyaret etti.

“ DÜNYA AŞI HAFTASI ”
26 Nisan 2018 15:59

“ Dünya Aşı Haftası ”  nedeniyle Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sinop Merkez Ömür Aile Sağlığı Merkezini ziyaret etti.

Dr. Mehmet Erşan; “Aşı ile hem çocuklar hemde yetişkinler hastalıklardan korunabilir.

Kendinizin ve sevdiklerinizin aşı ihtiyacı için doktorunuza danışın, sağlığınızı koruma altına alın” diyerek aşının insan sağlığı için önemine vurgu yaptı.

“ DÜNYA AŞI HAFTASI ”

“ Dünya Aşı Haftası ” toplumumuzda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilincinin ve duyarlılığının artırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması amacıyla 2015 yılından itibaren kutlanmakta olup, bu yıl da 24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenecektir. Bu yılki aşı haftasının teması “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” olarak belirlenmiştir.

Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir.

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce sağlam ve risk altındaki kişilere ulaşarak onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla uygulanır. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi, aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

 

Ülkemiz genelinde; halen 13 hastalığa karşı (Difteri, Boğmaca , Tetanoz ,Çocuk felci, Hib Menenjit, Hepatit B , Verem , Kızamık , Kabakulak , Kızamıkçık , Pnömokok , Hepatit A ve Su Çiçeği ) aşılama yapılmaktadır.

Aşı haftası uygulamasının amacı, öncelikle eksik aşılı ya da aşısız bebek ve çocuklara, anne adaylarına ulaşılarak aşılarını tamamlamak, tüm vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendirmek ve aşılama hizmetlerini talep eder hale getirmektir.

Bilindiği üzere ülkemizdeki aşılama hizmetleri tüm sağlık kurum ve kuruluşları (Hastane , Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri)’ nda  ücretsiz yapılmaktadır.

 

Uygulanan aşılar bilimsel kurallara uygun şekilde üretildiğinden emin olunan, uygun sıcaklık derecelerinde taşınan ve muhafaza edilen son derece güvenilir aşılardır. Genellikle aşı yan etkilerinin çoğu yaşamı tehdit etmeyen, kısa süreli yan etkilerdir. Enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik bölgesel yan etkilerdir. Ateş, döküntü, lenf bezlerinin büyümesi, hafif huzursuzluk genel yan etkilerdir. Yaşamı riske sokan ve/veya uzun süren kalıcı problemlere yol açabilen yan etkiler çok nadirdir.

 

Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

 

Unutmayalım, dünyada her yıl 5 yaşın altında 2.500.000 çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise aşı uygulamasıyla, her yıl 40.000-50.000 bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir.

 

Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır.

 

Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatalım.

“ Sağlık, Aşıyla Koruma Altında “

“ Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk “

 

 “ DÜNYA AŞI HAFTASI ” “ DÜNYA AŞI HAFTASI ” “ DÜNYA AŞI HAFTASI ” “ DÜNYA AŞI HAFTASI ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.