Bakan Dönmez; Sinop nükleerinden vazgeçmedik
Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Japonlar tarafından Sinop’a inşa edilmesi planlanan ancak maliyet uyuşmazlığı nedeniyle askıya alınan nükleer santral konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Japonlar tarafından Sinop’a inşa edilmesi planlanan ancak maliyet uyuşmazlığı nedeniyle askıya alınan nükleer santral konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Japon-Fransız ortaklığının yatırımdan vazgeçmesinin ardından Sinop Nükleer Santrali için yeni yol haritası çizileceğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kiminle devam edeceğimiz ileriki günlerde belli olacak” dedi. Sinop Nükleer Güç Santrali(NGS) fizibilite raporlarının geçen yıl teslim edildiğini belirten Fatih Dönmez, “Bunun üzerine bakanlıktaki arkadaşlarımız, uzman kuruluşlar ve şirketler çalıştılar. İlk etaptaki sonuçlar beklentilerimizden uzak. Ağustos’ta sonucu açıklayacağız. Eğer beklentilerimizi karşılamazsa karşı taraf da bu anlamda bir adım atmazsa, sonuçlanmış olur” diye konuştu.
VAZGEÇMİŞ DEĞİLİZ
Nükleer santrali uzun soluklu bir proje olarak gördüklerini belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Japonlarla devam eder veya etmeyiz, ama izinlerin alınmasına devam ediyoruz. Çünkü bu tip projeler için yerin belirlenmesi zaten yıllar sürüyor. Bizim Sinop’ta da yine proje yerimiz ve proje alanımız devam edecek. Kiminle yola devam edeceğiz konusu ileriki günlerde belli olacak. Özetle Sinop’ta nükleer projeden vazgeçmiş değiliz.”
İŞ BİRLİĞİ SÜRECEK
Japonlarla enerji iş birliğinin başka alanlarda devam edeceğini belirten Dönmez, “Yenilenebilir enerjiden yerli kaynaklara, enerji verimliliğinden enerji depolamasına kadar birçok alanda iş birliğine hazır olduklarını söylediler. Japonların özellikle Türkiye’ye teknoloji transferi konusunda öteden beri ilgisi var. İş birliğimizin devam etmesi için karşılıklı olarak, hem bakanlar düzeyinde hem de Japon Başbakanı ve Cumhurbaşkanımız uzlaşma sağladı” dedi.
HEDEF 170 SONDAJ
Türkiye içindeki hidrokarbon aramalarında geçen yıl 65-70 sondaj varken, bu sene hedefin Türkiye Petrolleri olarak 135 arama ve üretim kuyusu açmak olduğunu kaydeden Dönmez, “30-35 civarında özel sektör sondajları da gelir” dedi. Dönmez, sondaj çalışmaları için şunları söyledi: “Petrol kaynaklarımıza baktığımızda keşif ve üretim yapılan Güneydoğu sahalarımız var; Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis civarında, bir de Trakya’da sahalarımız var. Trakya’daki sahalarımız daha çok gaz sahası. Ama Türkiye’de henüz araması yapılmamış birçok yerimiz var. İskenderun, Adana, Konya’da faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Birkaç ay önce Diyarbakır’da ilk defa hidrolik çatlatma yöntemiyle üretime başladık. Hidrolik çatlatmayla daha önce üretemediğimiz petrolü üretme imkanına kavuşacağız. İlk deneme olumlu, şimdi yataydaki deneniyor.
Netice alırsak yılda en az 5-6 tane hidrolik çatlatmayla üretim planlıyoruz. Kırklareli’nde de gaz üretim amaçlı bir hidrolik çatlatma testi yapılması yönündeydi. Bu teknolojiyi oturtabilirsek, maliyeti daha yüksek olan petrol veya gazı üretme imkanına da kavuşmuş olacağız.”
GÜNEŞİ İZLİYORUZ
Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) için yılın son çeyreğinde yarışmaya çıkabileceklerini ifade eden Dönmez, “İllerle ilgili çalışmalar tamamlandı. Güneşin hareketini izleyerek verimli olan iller üzerinde çalışıyoruz” dedi. Rüzgar enerjisinde YEKA RES-2 yarışmalarının onaylandığını belirten Dönmez, “Firma yetkilileriyle görüştük. Yer tespitlerini yaptıktan sonra yatırıma başlayacaklarını söylediler” dedi.