Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Yağmurlu
Sinop
8°C
Yağmurlu
Paz 7°C
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Ahmet Çobanoğlu: Böyle Turizm Olmaz!

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, bir süredir basın ve sosyal medyada süren tartışmalar konusunda açıklama yaptı.

Ahmet Çobanoğlu: Böyle Turizm Olmaz!
8 Ağustos 2019 09:04

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, bir süredir basın ve sosyal medyada süren tartışmalar konusunda açıklama yaptı.

Çobanoğlu: “Ali Yılmaz’ın arkasındayız” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz’ın kaçak pansiyonculuğa göz yumulduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusu ve ardından belediyenin ‘plajları halka açın’ tebliği başlayan tartışma sürüyor. Özellikle son günlerde yerel ve sosyal medyada trend olan konu hakkında Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu’da bir açıklama yaparak Ali Yılmaz’a destek verdi.

NEYİ PAYLAŞAMIYORUZ?

Sosyal medya üzerinden bir süredir Sinop’taki turizm işletmeleriyle ilgili haksız bir kampanya yürütüldüğünü belirten Ahmet Çobanoğlu, “Bir süredir sosyal medya üzerinden , bazı turizm işletmelerini linç etme çabalarını üzülerek izliyoruz. Sosyal medyadaki iletişim kirliliği nedeniyle bu mecrada bu tartışmaları yapmanın yarardan çok zarar getirdiğini görüyorum. Çünkü insanların pek çoğu hiçbir bilgi sahibi olmadan sadece eleştirmeyi tercih ediyor. Tartışmalar ne yazık ki spekülatif, politik ve cahilce yapılıyor. Bu sorunların muhatabı sadece Antik Otel değil elbette. Biz Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak Antik Otel ve Ali Yılmaz’ın arkasındayız” dedi.

OTELLERİMİZ PAHALI MI?

Ahmet Çobanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu arada yeri gelmişken bir konuyu daha paylaşmak istiyorum. Sinop’ta otellerin pahalı olması ve kalitesizliğinden bahsediliyor sürekli. Sinop’taki oteller belli bir kaliteyi tutturmuş, çoğunluğu denize sıfır veya denize çok yakın tesislerdir. Kendisini turizm beldesi olarak gören pek çok yere göre de bu şartlarda fiyatlarımız anormal değildir. Ancak bir senedir devam eden ekonomik kriz hepimizi bu konuda daha duyarlı yaptı. Yükselen maliyetler karşısında fiyatlarını yükseltmek zorunda kalan otellerimizin bu kadar eleştirilmesi çok yanlış. Pazardaki domatesin fiyatına itiraz edemeyen vatandaşımız, bizi kendilerine yakın bulduğu için olmalı, turizmcileri çok kolay ve acımasızca eleştiriyor.

BOŞA ZAMAN HARCIYORUZ

Türkiye iç turizminde gözle görünür şekilde daralan Pazar karşısında ne yapacağımızı tartışmak yerine birbirimize düşüp zaman kaybediyoruz. Otellerimizde doluluklar yeterli düzeyde ama aynı şeyi yiyecek-içecek ve eğlence sektörü için söyleyemeyiz. Bizim asıl bu konuları konuşmamız gerekir. Sinop’un biriken ve yıllardır çözülmeyen sorunlarının sonucu olarak insanların birbirine düştüğünü ve tartışmaların bireyselleşerek tehlikeli noktalara gittiğini üzülerek görüyoruz. Bu noktada herkesin soğukkanlı bir şekilde sorunun çözümünün bir parçası olması gerekir. Aksi takdirde herkesin kendi sorununu çözmek için yasal olan veya olmayan yollara başvurması kaçınılmaz. Ne yazık ki bu bireysel çözüm arayışları sorunların genelini çözmeye yetmiyor, aksine sorunları derinleştiriyor”

GENEL OLARAK SORUNLAR NELER?

Genel olarak sorunların altını çizen Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu açıklamasına şöyle devam etti: SAHİLLER ve PLAJLAR Aslında bu uygulama doğru planlandığında çok sorun teşkil etmez. Ancak kıyılarda düzenleme yapılmadığı için kaos oluşuyor. Eğer bir turizm şehriyiz diyorsak ve halen en önemli turizm gelirimiz yaz turizminden geliyorsa elbette plajlarda şezlong, şemsiye, yiyecek ve içecek hizmetleri verilmelidir. Elbette öncelikle oteller, kendi müşterileri için şezlong ve şemsiye hizmeti verebilmelidir. Ama bunun dışında da bazı alanların denizden yararlanmak isteyen kişilere ücretli ve ücretsiz hizmet verecek şekilde düzenlenmesi gerekir.

BÖYLE TURİZM OLMAZ

Bazı Sinoplular diyor ki turist gelsin, ucuz-pahalı otel-pansiyonda kalsın, yesin-içsin para harcasın ama ne park yeri veririz, ne plajlarda yer veririz ne de liman içinde gele teknelere yer veririz… Böyle turizm olmaz…

ÇÖZÜM: BELEDİYE ve ÇEVRE ŞEHİRCİLİK

İşte burada yasalara uygun bir yöntem oluşturmak için kilit kurum ortaya çıkıyor: Sinop Belediyesi. Belediye Milli Emlak ile yapacağı bir protokol ile bu alanları kiralayacak ve bir plan çerçevesinde çeşitli şekillerde hizmet verebilecek işletmelere kiralayacak ve uygulamayı takip edecektir. Her aklına esenin istediği kıyıyı istediği gibi kullanmasının önüne ancak belediye geçebilir. Daha önceki senelerde talep edildiği halde belediyeye bu yerler verilmemişti. Umuyoruz ki şimdi Milli Emlak, Belediye tekrar talep ettiğinde bu yerleri belediye denetimine verecektir.

KAMU ALANLARI

Pek çok kıyı kamu kurumları tarafından yönetilmektedir. İl özel idaresi, orman, dsi, vb kurumlarca kapatılarak girişinden ücret alınan plajların da durumu aynıdır. Ama kamu kurumlarının bu konuda iki yüzlü davrandığını ve kendilerine torpil yaptığını görüyoruz. Asıl kurumların kapattıkları alanların halka açılması gerekir. Bu konu geçiştiriliyor.

İMAR BARIŞI DEĞİL KATLİAM

Yasal olan veya olmayan şekilde bazı bölgelerde kurulan geçici yapı ve çadırların ( Diyojen otelinin yanındakiler ile Ayışığı tesisinin yanına yapılanlar buna örnektir) da son derece sağlıksız, çirkin ve düzensiz şekilde kurulduğunu ve bunların da ciddi şekilde turizm algısı açısından olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum. Belediyenin bunlara dur demesi gerekir. Ama maalesef İmar Barışı adı altında yapılan uygulama bu kaçak yapılaşmayı teşvik ettiği gibi, diğer yandan da yetki kargaşası yaratarak sorunların hepten çözümsüz kalmasına neden oldu.

PANSİYONCULUK

Sinop butik bir şehirdir. Burada butik turizm yapılmalıdır. Yani kitlesel hareketli, dev tesisler değil yerel halkın işletebileceği küçük fakat temiz ve kaliteli tesisler olmalıdır. Dolayısı ile butik oteller ve pansiyonlar yaygınlaştırılmalıdır. Ama hepsinin de belli bir düzende ve kalitede hizmet vermesi sağlanmalıdır. Kimse kaçak pansiyonculuğu ve kaçak günlük kiralık ev modelini savunamaz. Bunu savunan, Sinop’a ve Sinop’un geleceğine ihanet etmiş olur. Buradan Esnaf ve Sanatkarlar odasını ve Belediyeyi bu konuda hızlı bir organizasyon yaparak pansiyonculuğun geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarına başlamaya davet ediyorum.

BELEDİYE’YE TURİZM YÖNETİM ve GELİŞTİRME BİRİMİ GEREKİYOR

Bunun için Belediyede bir birim olmalıdır ve muhasebesinden işletmesine, mutfağına ve hizmet standartlarına kadar her konuda işletmeleri yönlendirmeli ve takip etmelidir. Halen Sinop’ta bulunan konaklama tesislerindeki yatak kapasitesinin %90’ı Belediye Belgelidir. Ama Belediyenin bu işletmelerle ilgili çalışan herhangi bir birimi bulunmamaktadır. Ayrıca kıyıların yönetimi, kiralanması, denetimi gibi konularda da çalışacak olan bu birimin bir fonksiyonu da fuar ve tanıtım faaliyetlerini desteklemek olmalı. Ama tabii ki bu işi yapacak kişilerin de yetkin olması gereklidir. Bence Sinop ekonomisine en büyük katkıyı bu girişim sağlayacaktır. Kalitenin artması, Sinop turizminin rekabet gücünü de arttıracaktır”

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.