Avrupa”da Sinopluların gururu
Avrupa”da Sinopluların gururu
Çıraklıktan – Fabrikatörlüğe
Avrupa”da Sinopluların gururu
Çıraklıktan – Fabrikatörlüğe
ASİDER, sektöründe Avrupalı’nın sayılı sanayici ve işadamlarından bir olan Sinoplu İlhami Atalay’ı ziyaretti. Hayırseverliği ve başarıları ile Avrupalı Sinopluların gururu olan Atalay, ziyarette ASİDER yöneticilerine, yassı tel üretilen fabrikasını gezdirdi.
ALTENA / ALMANYA
MERKEZ Almanya’nın Iserlohn kentinde olan Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ASİDER), sektöründe Avrupalı’nın sayılı sanayici ve işadamlarından bir olan Sinoplu İlhami Atalay’ı ziyaretti. ASİDER Genel Başkanı Ali Çalışkan ile Denetleme Kurulu Başkanı Birol Üstün’ün hazır bulunduğu ziyarette başarı sanayici İlhami Atalay, ASİDER yöneticilerine yassı tel üretilen fabrikasını gezdirdi. Avrupalı Sinoplulara verdiği destekten dolayı ASİDER Başkanı Ali Çalışkan tarafından plaket verilen İlhami Atalay, 14 yaşında Ayancık’daki eğitimi yarıda bırakarak Almanya“ya geldiğini söyledi.
SIFIRDAN ZİRVEYE
İlhami Atalay :“Almanya“ya gelir gelmez babam okulu yazdırdı. Devamında meslek eğitime başladım. Lakin aileminde biraz isteği ile meslek eğitimini bırakarak tel fabrikasına 11 Mark ücret ile yardımcı işci olarak işe başladım. Her ne kadar yardımcı işçi statüsünde de olsak kısa sürede makina başına geçirdiler. Devamında bölümü yönetir duruma geldim. Lakin ücretimde herhangi bir artış olmamıştı. Bu süreçte sanırım işimi çok iyi yaptığım için başka bir fabrikadan teklif aldım. 22 Mark saat ücreti önerdiler. Bu bir anlamda geri çevirmesi zor bir teklifti. Kabul etti. Yeni fabrikada işe başladıktan iki, üç ay sonra, eski iş yerim 25 Mark saat ücreti ve usta başı olarak geri çağırdı. Bir anlamada yardımcı işçi olarak ile başladığım fabrika usta başı olarak geri dönmüştüm. O ta-rihlerde böylesi fabrikalarda bir Türk’ün usta başı olması çok önemliydi. Beni açımdan da fab-rika açısında her şey yolunda, sevdiğim iş yapıyordum. Kazancım iyi idi. Lakin fabrikaya işe başlayan genç bir Alman müdürün gelmesi ile her şey benim adıma değişmeye başladı. O dö-nemde bir Türkün fabrikada usta başı olması genç müdürü fazlası ile etkiledi sanırım. Ciddi uyuşmazlılar yaşadık. Çalışma ortamında bu sürdürülemez duruma gelmişti. Devamında kendi işimi kurmaya karar verdim. Eniştem ve kayınbiladeriminde desteği ile iş konusunda ilk adım attık. Üç ortak olarak ilk iş yerimizi kurduk. Lakin işler istediğimiz gibi hiç gitmedi. Hergün zarar eder durumdaydık. Bir anlamda iflasın eşindeydik. Eniştem ve kayınbiladerim ortaklıktan ayrıldı. Ben tek başıma kalmıştım. Ama devam etmekte kararlıydım. 2002 yılında AT Wire – Profile & Draht kurdum. Tek başıma kalmıştım. Yılmadım. Makinaları başına geçerek üretine devam ettim. Devamına pazarlama bölüme bir Alman eleman aldım. O satış yaptı, ben makinaların başında ü-retim yaptım ve bugünlere geldik. 2014 yılında Altena’daki bu fabrikamıza taşındık. 50’e aşkın çalışanımıza burada iş veriyoruz. 4 bin metre karenin üzerinde kapalı bir alanımız mevcut. Üretimiz olan yassı tel dünyanın herşeyinde alıcı buluyor. İki oğlum Ümit ve Cihan’ın yetişmiş olması bana ayrı bir güç veriyor. Fabrikanın başında onların olası benim de bir anlamda Tür-kiye’deki hayallerimizi gerçekleştiriyor“ dedi.
TÜRKİYE“YE YATIRIM YAPTIK VE YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ
AT Wire – Profile & Draht olarak Türkiye’ye geçmişte bugünde yatırım yatıklarını ifade eden İlhami Atalay, “Geçmiş dönemde İstanbul“da üretim konusunda denemelerimiz oldu. Lakin ürün kalitesi konusunda sıkıntı çekince üretimden çekildik. Lakin Almanya“da ürettimiz ürünleri Türkiye pa-zarında yer alması konudunda özel uğraş içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Kendi üretimimiz olan
özellikle mermer ocaklarındaki tel kesimlerindeki çelik tellerin Türkiye“ye piyasasında yer almasına büyük özen gösteriyoruz.“ diye konuştu.