Dolar 34,4916
Euro 36,2572
Altın 2.963,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Çok Bulutlu
Sinop
22°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 23°C
Cts 8°C
Paz 8°C

Atatürk’ün Vasiyeti’nin İptali Çalışmaları (CHP İş Bankası Hisseleri)

17 Şubat 2020 17:56

Yeni gündemimiz…

Yeni gündemimiz “Atamızın vasiyetini iptal etmek AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, iş bankasındaki yüzde 28’lik CHP hisselerinin CHP’den alınıp Hazineye devredilmesi gerektiğini söyleyerek gündemimize oturdu. Bu konuyla ilgili “Atatürk’ün vasiyetinden” iki liderde söz etmemekte… Bilinen bir gerçekte; İş bankasındaki CHP hisseleri, Atatürk’ün 58 Eylül 1938 tarihli, vasiyetinden kaynaklanıyor. Eğer bu hisseler CHP’den alınıp hazineye devredilmesi Atatürk’ün vasiyetinin iptali anlamına gelecektir.

 

Prof. Dr. Hurşit Güneş; “Bu durum her şeyden önce miras hukuku meselesi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’nin kurucu Cumhurbaşkanı ve onunda ötesinde bir şahıs. Kendi özgür iradesiyle bir vasiyetname oluşturulmuş ve “CHP benim hisselerimi korusun ve tayın ettiğin yerlere gelirin aktarılmasını denetlesin” demiş. CHP Genel Başkanının atadığı üyeler, eskiden biraz tayinlere karışırlardı, asla kredilere yönetime karışmaz. Benim babam da orada en uzun süre görev yapan yönetim kurulu başkan vekili, ondan da iyi biliyorum. İş bankası her yıl CHP Genel saymanına bir mektup yollar ve “Atatürk hisselerinden şu kadar temettü gelir Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na aktarıldı” der. Bu günün bu kanunun gündeme gelmesinin nedeni enflasyon ve ekonomik krizden uzaklaştırmak” diyor.

 

Prof. Dr. Emre Kongar konuyla ilgili yazısın da; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İş Bankası hisselerine el koyma hareketi yeniden gündeme getirildiğinde bakın neler oluyor; 1- Atatürk’ün hatırasına saygısızlık yapmanın yanında hukuksal olarak özel vasiyeti de yok sayıyor ve Atatürkçüler arasında büyük bir infial başlıyor. 2- İş Bankası en büyüj özel banka olduğu için, Türkiye’deki tüm bankacılık sistemi tehlikeye atıyor. 3- Tüm mali ve ekonomik piyasalar olumsuz etkileniyor. 4- Suriye’deki haksız savaşta verilen şehitlerin yarattığı isyan unutturulmaya çalışılıyor. 5- KHK’lıların sorunları, hem ekonomik hem de siyasal kayyum atamaları, öteki haksızlık ve adaletsizliklerle birlikte, olağanlaştırılmak isteniyor. 6- İnsanların ekonomik sıkıntıları, işsizlik ve geçim derdi gündemden düşüruülmek isteniyor. 7- Tüketilmiş olan kamu fonlarına, yeni kaynaklar bulunmaya çalışılıyor. 8- Giderayak, hem “Ben daha buradayım” mesajı verilmek ve hem de baskı ve yağma arttırılmak isteniyor” diyor.

Bu güne kadar vasiyeti ilk defa; Adnan Menderes/OP İktidarı, Atatürk’ün tüm varlıklarını,  14 Aralık 1953 tarihli ve 6195 sayılı kanunla hazineye devretti. Ama Anayasa mahkemesi, on yıl sonra, 11 Ekim 1963 tarihli kararla bunun Atatürkün vasiyeti iptali anlamına geldiğini belirterek bu varlıkları CHP’ye iade etti.

Atatürk’ün ikinci de3fa vasiyeti iptali 12 Eylül 1980 Askeri Darbe döneminde tüm siyasi partilerle CHP’de kapanınca İş Bankasındaki hisselerinin yönetimi hazineye geçti. Siyasal partilerin açılmasıyla CHP de açıldı. (9 Eylül 1992) Böylece İş Bankasındaki Atatürk’ün vasiyeti yeniden CHP’ye geçti.

Bankada bu konuda şöyle demişti; “Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte yada ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun bankamız faaliyetlerini her zaman kuruluş amacına uygun bir biçimde ülkemizin kalkınması ve gelişmesine azami katkı sağlamak hedefiyle, kanun, mevzuat ve ticaretin amir hükümleri içerisinde onurla, inançla, samimiyetle yerine getirmek için gereken özeni göstermiştir. Özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfeat meselesidir. Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslar arası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız.

Bilinmesi gereken İş Bankası hisseleri özel hisse olup Ata’mızın el yazısıyla aldığı vasiyettir. İş Bankası hisseleri hazineye devredilince bağlı bulunduğu bakanlığa devredilmiş olup, bakan tarafından yönetilecek… Oysa bu hisselerin geliri yokken ve CHP’nin üyelikleri de sembolik ve herhangi bir etkisi yokken bu kavga niye? Bazı banka vakıf hisseleri hazineye devredilmişti. Şimdi sıra İş Bankası’nda mı? Daha önce de Atatürk Orman Çiftliği sit alanı olmasına rağmen Saray yapılmadı mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.