Ayancık Belediyesi “Önce İnsan Sağlığı”
Ayancık Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün Haşere ile mücadele hizmetleri kapsamında halk sağlığını korumak için İlçemizi ilaçlama işlemleri hız kesmeden devam ediyor.
Ayancık Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün Haşere ile mücadele hizmetleri kapsamında halk sağlığını korumak için İlçemizi ilaçlama işlemleri hız kesmeden devam ediyor.
Ayancık Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün Haşere ile mücadele hizmetleri kapsamında halk sağlığını ilke edinerek sürdürdüğü yürüyen haşere, sinek ve sivrisinek mücadelesi, ekipleri tavanından rüzgar yağış gibi olumsuz hava şartlarının olmadığı günlerde aralıksız olarak devam etmekte olup bölgesel olarak oluşturulan rutin program dahilinde özellikle biyolojik kökenli ilaçlarla ve uygun dozlarda, belirlenmiş olan üreme alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.
Ayancık Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, İlaçlamada, tespiti yapılmış olan sivrisinek ve karasineklerin potansiyel üreme ve yaşam alanları (durgun su birikintileri, foseptikler, logolar, çay kenarında oluşan göl ve göletler, konteynırlar, ahırlar, çöp döküm alanları vb) ile vatandaşlardan gelen talepler de dikkate alınarak öncelikle larva mücadelesine ağırlık veriliyor.
Özellikle sivrisinekler bulduğu her türlü sulak ortamda ve hava sıcaklığının arttığı her mevsimde üreyebildiklerinden, bir bardak su birikintisinde küçük bir mahalleyi rahatsız edecek çoklukta sivrisinek üreyebilmektedir. Bu yüzden ekili bahçelerin yoğun olduğu mahallelerde rutin olarak sulama yapılması, kaplarda su bırakılması sivrisinek popülasyonun artmasına ve özellikle yaz aylarında çöplerin zamanından önce çıkarılması da karasinek üreme alanlarının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca hasat zamanı gelmiş meyve sebzelerin varlığı, arı yetiştiriciliği ve olumsuz hava şartları da bölgenin tam olarak ilaçlanmamasından ötürü yapılan mücadelede sonucu olumsuz yönde etkilemektedir.
Uçan sinek varlığı olmaksızın araç üstü ULV cihazı ile rutin olarak ilaçlama yapılması ve uçkun mücadelesinde kullanılan ilaçların kimyasal kökenli olması insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından uygun olmamakla birlikte, ekiplerce yalnızca yoğun olarak uçan sinek varlığı tespit edilen ve ihbarı gelen bölgelerde sorun çözülünceye kadar larva mücadelesine ek olarak araç üstü ULV cihazı ile ilaçlamada yapılıyor. Türkan KARABAŞ