TÜBİTAK Projesi Başladı
“Okul Öncesinde GEMS Destekli Fen ve Matematik Uygulamaları” Başlıklı TÜBİTAK Projesi Başladı
“Okul Öncesinde GEMS Destekli Fen ve Matematik Uygulamaları” Başlıklı TÜBİTAK Projesi Başladı
Sinop Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezince hayata geçirilen ve TÜBİTAK tarafından 4005 yenilikçi eğitim uygulamaları kapsamında desteklenen “Okul Öncesinde GEMS Destekli Fen ve Matematik Uygulamaları” başlıklı projenin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı.
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya; Rektör yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan YILDIZ, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali YILMAZ, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri BİLGİN, Üniversite Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN, proje ekibi, akademik personeli ve okul öncesi öğretmenleri katıldı.
Amaç Okul Öncesinde Fen ve Matematik Eğitiminin Önemine Yönelik Farkındalık Oluşturmak
Toplantının açılışında konuşan Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN, projenin amacı ve yürütülecek faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Projenin, TÜBİTAK 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN, “Projemizin amacı, okul öncesinde bütünleşik fen ve matematik eğitiminin önemine yönelik farkındalık oluşturmak, okul öncesi öğretmenlerinin bütünleşik fen ve matematik eğitimine yönelik yeterliklerinin geliştirilmesine katkı sunmaktır. Proje kapsamında, Sinop ilinde görev yapan 30 okul öncesi öğretmeni ile beş gün sürecek uygulama ağırlıklı bir eğitim gerçekleştirilecektir. Bu eğitimde okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi dönemde fen ve matematik eğitimine ilişkin olarak teorik bir temel kazanmaları desteklenecektir” dedi.
Proje Sonunda Geliştirilen Örnek Etkinlikler Kitapçık Halinde Kullanıma Sunulacak
Proje kapsamında, bütünleşik fen ve matematik eğitimi için iyi bir örnek olarak kabul edilen ve dünyada pek çok eğitim kurumunda uygulanan GEMS programının kullanılacağını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN, katılımcı öğretmenler ile bütünleşik fen ve matematik etkinlikleri planlayacaklarını ve geliştirilen bu örnek etkinlikleri elektronik ortamda kitapçık haline getirerek paydaşların kullanımına sunacaklarını ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN son olarak proje ekibinde yer alan Dr. Rahime ÇOBANOĞLU Dr. Gülfem Dilek YURTTAŞ KUMLU, Öğr. Gör. Yusuf ARGIN Dr. Engin BAYRA, Prof. Dr. Fatma ALİSİNANOĞLU ve Canan GÜRŞEN TAYANÇ’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Ardından konuşan Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan YILDIZ ise projenin ortakları arasında bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan YILDIZ, Sinop Üniversitesi ile iş birliği içinde farklı projeleri de hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Başarılı Bir Eğitim Hayatının Temelini Fen ve Matematik Eğitimi Oluşturur
Son olarak konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI ise okul öncesi eğitiminin, gelecek nesillere sağlam bir temel oluşturması bakımından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Başarılı bir eğitim hayatının temelini fen ve matematik eğitiminin oluşturduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt ERSANLI, “Çocuklarımızın fen ve matematik eğitiminden kopuk olarak yetişmeleri, maalesef gelecek yıllarda onlar açısından başarısız ve sancılı bir eğitim hayatını da beraberinde getirmektedir. Onlara bilimi sevdirmek, fen ve matematiğe ilgi duymalarını sağlamak da eğitimciler olarak bizlerin görevidir. Bu noktada GEMS uygulamasının temelini oluşturduğu bu proje, okul öncesi öğretmenlerimizi yeni yaklaşımlarla tanıştırmanın yanında, onların erken yaşta çocukların bilimsel düşünme becerilerini nasıl kazanacakları konusunda bilgi edinmelerini de sağlayacaktır. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule ERŞAN ve ekibini tebrik ediyor, projemize katkı sağlayan Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Açılış ve tanıtım toplantısının ardından proje eğitimlerine geçildi. Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan 30 okul öncesi öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilen projede, 5 gün boyunca GEMS programı kapsamında okul öncesinde verilecek fen ve matematik eğitimlerine yönelik atölye çalışmaları yapılacak.