Dolar 35,3925
Euro 36,3747
Altın 3.026,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 13°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
13°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 8°C
Paz 11°C
Pts 13°C

Sadece Zeybek Oynarken Diz Çöken Şehir: İzmir

6 Haziran 2023 21:22

Erdoğan Erkaymaz’ın kaleminden…

Yunanlıların 15 Mayıs 1919 da İzmir’e girmesi ile başlayan işgal, yaklaşık üç buçuk sene sona 9 Eylül’de İzmir’den atılmasıyla son bulmuştur. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın simgesel anlam taşıyan önemli olaylardan olan İzmir’in 1922 yılının Eylül ayında Türk ordusunca geri alınmasıdır. 9 Eylül günü savaş henüz bitmiş de değildir. Ama Başkomutan Mustafa Kemal’in ordularına hedef belirttiği o söz; “Ordular ilk hedef Akdeniz. İleri!” İzmir de gerçekleşmişti.

İtilaf Devletleri Paris Barış Konferansı’nda İzmir ve çevresini Yunanistan’a vermişti. Yunanlıların ilk iddiası, Rum nüfusunun Türk nüfusundan daha fazla olduğu… Bu iddia çürütüldü. Yunanlılar yeni iddia ortaya attılar. Buna göre Batı Anadolu’da bulunan Hristiyanlar Türkler tarafından katledilmekteydi. Böylen ce İşgali haklı göstermeyi amaçlamışlardı. Paris’te alınan karar 15 Mayıs 1919’da uygulamaya konuldu. Yunanların amacı Megala İdeanın canlandırılması idi.

Türk ordularının dağılmış, silah ve cephanesinin elinden alınmış olmasından yararlanarak isteklerini gerçekleştire-bileceklerini umut ettiler. Ancak daha İzmir’e çıkışta Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşun durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koydu. Yunan Ordusu üç koldan Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başladı. İlki Gediz, ikinci yön Menderes vadisi, diğer yönde Ayvalık yöresi idi. Yunan işgaline karşı tüm yurtta tepkiler gösteriliyordu. Gösterilen bu tepkiler Türk ulusunun ulusal bilincinin uyanışı, İtilaf Devletleri’nin ülkeyi parçalamak için hazırladıkları planların karşısında şahlanışın ilk belirtisi oldu. Fakat bütün bunlar merkezi bir birlik ve otoriteden yoksun, dağının ve eğer ulusal bir otorite ve birlik kurulmadığı takdirde çözülüp dağıtılabilecek ve etkisini yitirebilecekti. Fakat tarih ulusumuza büyük bir fırsat veriyordu.

Mustafa Kemal Paşa aynı tarihlerde Anadolu’ya ayak basmış ve ulusumuzun kaderini hazırlıyordu.8 Eylül sabahı, Türk ordusunun, ilk birlikleri İzmir’e geldiler. Yüzbaşı Şerafettin Bey, halkın sevinç gösterileri arasında, Konak meydanında ki Hükümet Konağı’na geldi. Konağın balkonunda ki direği Türk Bayrağı asıldı. Türk birlikleri öğle vaktine kadar, İzmir’e tamamen hakim oldular. İzmir’de ki gelişmeleri, İzmir Körfezine Bakan Belkahveden takip eden Mustafa Kemal Paşa 10 Eylül 1922 de İzmir’e geldi. İzmir Rum ve Ermenilerin şehri terk ederken çıkarttığı yangınlarla harabeye dönmüştü. İzmir hem kurtuluşun hem de kuruluşun simgesi kent oldu.

Mustafa Kemal Atatürk Modern Türkiye’yi kurarken bütün önemli mesajlarını İzmir’den verdi. İzmir, Çağdaş Türkiye’yi dünyanın evrensel değerlerine eklemleyen öncü bir kenttir. Demokrasiyi, barışı ve özgürlüğü içtenlikle duyumsayanların ve onu bir yaşama biçimi haline getirenlerin kenti olan İzmir işgal edildiği gün ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatan, işgalin bittiği gün, Ulusal Kurtuluş Savaşımızı bitiren dünyadaki tek şehirdir. Sadece zeybek oynarken diz çöken İzmir, birilerine göre gavur İzmir…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.