FİTRE (SADAKA-İ FITIR) NEDİR?
Fitre (Sadaka-i Fıtır), Ramazan ayında verilen zekatın bir türüdür. Müslümanlar için önemli bir ibadet olan fitre, yardıma muhtaç olanlara destek olmak amacıyla verilir.
Fidye, bir kişiyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Dinî bir terim olarak fidye, oruç ibadetinin eda veya kaza imkânının kalmaması sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddî bedeli ifade eder. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.
2024 FİTRE MİKTARI NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirledi. Geçen yıl fitre miktarı 70 TL idi.
ORUÇ FİDYESİ VE ÖDEME ŞEKLİ
Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (el-Bakara,2/184) buyrulmaktadır. Oruç fidyesi, oruç tutamayan kişinin ödemesi gereken miktardır ve fıtır sadakası miktarına eşittir. Bu fidye Ramazan’ın başlangıcında, içinde veya sonunda verilebilir. Fidyeler toplu olarak bir fakire verilebileceği gibi ayrı ayrı dağıtılabilir.
FİTRE VE ORUÇ FİDYESİNİN KİMLERE VERİLMESİ GEREKİR?
Fıtır sadakası ve oruç fidyesi, veren kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilmelidir. Veren kişi, bu sadakalardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmamalıdır. Zekât, fıtır sadakası ve fidye kendi usül ve fürûna verilemez. Akrabalara verilebileceği gibi, zengin olmayan diğer akrabalara da verilebilir.