Susurluk’ta Mekatronik Bölümü Açılıyor
Balıkesir Üniversitesi Susurluk Meslek Yüksekokulu Mekatronik programının açılmasına yönelik karar YÖK’te onaylanarak çıktı.
Balıkesir Üniversitesi Susurluk Meslek Yüksekokulu Mekatronik programının açılmasına yönelik karar YÖK’te onaylanarak çıktı.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kerim ÖZDEMİR, Susurluk İlçe Kaymakamı Yusuf ÖZDEMİR, Susurluk Belediye Başkanımız Hüseyin HIZLIOĞLU, Susurluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. İsmaik AYTEKİN ile Ak Parti İlçe Başkanı İsmail GÜNEŞ’in ortaklaşa yaptıkları çalışmalar sonucu, Susurluk Meslek Yüksekokulu bünyesinde Mekatronik Programı açılması teklifi Balıkesir Üniversitesi Senatosu tarafından uygun görülerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunulmuş ve edinilen bilgi doğrultusunda Mekatronik Programı Komisyondan onaylanarak geçtiği haberi alınmıştır.
Son yıllarda elektronik, bilgisayar ve kontrol sistemlerinde çok hızlı gelişmeler yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak, hemen hemen bütün alanlarda bilgisayar kontrollü sistemler yaygınlaşmıştır. Günümüzde mekanik olarak çalışan sistemler yok denecek kadar azdır. Tasarımda, üretimde, bakım ve onarımda yapay zekâ tekniklerinin uygulamasına geçilmiştir. Dolayısıyla gelişmiş ürünlerin tasarımı, üretimi, bakım ve onarımı bir tek konu olmaktan çıkmıştır. Mekanik, elektrik ve elektronik, hidrolik ve pnömatik, bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılması bir zorunluluk halini almıştır. Bunun sonucu olarak Mekatronik yepyeni bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Mekatronik; ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgâhlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Mekatronik, endüstriyel otomasyon amacıyla kontrol sistemleri teknolojisini araştıran yeni ve çağdaş bir bilim dalıdır.
Meslek Yüksekokulumuz Marmara Bölgesinde olup, Ege Bölgesine komşu bir ildedir. Bu durumda ülkemizin sanayi alanında cam damarı olan bir bölgede eğitim vermektedir. Mekatronik Programı Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Makine alanlarının kesişiminde yer almaktadır. Dolayısıyla Mekatronik eğitiminde ilgili alanlara hizmet verecek ve kesişiminde yer alacak program Türkiye’de çok önemli bir eleman açığını kapatmış olacaktır. Susurluk bulunduğu bölge itibarı ile oldukça fazla sayıda Yörsan, Dört Mevsim Et., Fide, Assan, gibi firmalar ile komşu ilçe Bandırma ve Mustafa Kemal Paşa ilçelerindeki otomotiv yan sanayi firmaları da bulunmaktadır.
Mekatronik programından mezun olan öğrencilerin istihdam edilebileceği sektörler ve iş türleri oldukça geniştir;
• Robotlar (Taşıma ve Kaynak Robotları)
• Kontrol Sistemleri (Basınç ve Sıcaklık Kontrol Sistemleri)
• Endüstriyel Otomasyon (Barkod Sistemleri, Üretim Bandı Cihazları)
• Bina Otomasyonu (Güvenlik Sistemleri, Otomatik İklimlendirme Sistemleri, Otomatik Kapı Sistemleri)
• Ev Ürünleri(Çamaşır ve Bulaşık Makineleri)
• Otomotiv (Hava yastığı, Kilitlenmeyen Fren Sistemi(ABS))
• Savunma Sanayi (Mayın Tarama Robotları, Otomatik Yönlendirilmiş Araçlar)
• Tıbbi Uygulamalar (Manyetik Rezonans MR, Atroskopikal Cihazlar, Ultrasonik Problar v.s.)
• Havacılık Mühendisliği (Otomatik pilotlar, İnsansız Hava Araçları)
• İmge ve Ses İşleme (Otomatik Odaklama Cihazları, Ses İle Kontrol Edilen Cihazlar)
• Üretim (CNC, NC)
• Lazer Optik Sistemleri (Barkod)
• Havacılık Mühendisliği (Otomatik pilotlar, İnsansız Hava Araçları)
• Akıllı Ölçüm Cihazları (Kalibrasyon Cihazları, Test ve Ölçüm Sensörleri)
Ayrıca Susurluk Anadolu Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik ve Makine Teknolojisi alanlarından mezun öğrenciler bu Programa girebilirler ve Mekatronik Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir. Mekatronik Programı disiplinler arası bir program olması nedeniyle geniş bir alanda dikey geçiş yapma hakkına sahiptir.
ÖSYS Dikey Geçiş Klavuzu Tablo 3 e Göre Mekatronik Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları:
# Elektrik Mühendisliği
# Elektrik-Elektronik Mühendisliği
# Elektronik Mühendisliği
# Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
# Endüstri Mühendisliği
# İmalat Mühendisliği
# Kontrol Mühendisliği
# Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
# Makine Mühendisliği
# Mekatronik Mühendisliği
# Uzay Mühendisliği