Dolar 34,0169
Euro 38,0176
Altın 2.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
26°C
Hafif Yağmurlu
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Eski köy kıraathanesini müzeye çevirdi

Sinop Ayancık’ta yaşayan bir vatandaş, eski aletleri toplayarak köy kıraathanesini müzeye çevirdi.

Eski köy kıraathanesini müzeye çevirdi
5 Ağustos 2024 15:21

Ayancık Hatip Köyünde yaşayan Mustafa Taşkın, eskilerden kalma eşyaları toplayarak bir müze oluşturdu. Kendilerine ait eski köy kıraathanesini müzeye çeviren Taşkın, 70 yıldan fazla kullanılmış eşyaları bir araya getirdiğini söyledi.

Uzun yıllar yurtdışında yaşayıp memleketine döndüğünü belirten Mustafa Taşkın Ayancık Gazetesi’ne köy müzesi hakkında bilgiler verdi. Taşkın dedelerinden, babasından kalma eşyaları bir araya getirdiğini vurgulayarak “Ben 1959 doğumluyum. 16 yaşımda yurtdışına giderek 40 sene geçirdim. Sonra memleketime köyüme geri döndüm. Köyümüze güzel bir ortam yaratmak istedim. Eski malzemeleri topladım.” dedi.

ESKİYE DAİR HER ŞEY VAR

Eski köy kıraathanesini müzeye çevirdi

Yaklaşık 70 yıl önce yapılmış tarım aletlerinin bulunduğunu belirten Taşkın “Burada öküzlere bağladığımız tırmıklar, yayıklar, el değirmeni var. Öküz arabası var, eskiden her şeyi bunlarla yaparlardı. Dedemin yaptığı pulluk denilen bir alet var burda. Bu çok eski, sonrasında da bunun demir olanı çıktı. Keten ipi ve keten ürünleri yapımında kullanılan mengene, düven, çıkrık gibi aletler var. Fare tuzağı, lüküs gibi bir çok eşya var.” dedi.

DEDEDEN KALMA ALETLER

Eski aletlere merak duyduğunu belirten Taşkın “Buradaki eşyaların çoğu kendime ait. Dedemlerden ve babamdan kalma aletler var. Bazılarını da arkadaşlardan, köyden topladım ve bir araya getirdim. Merak ediyorum bu tür eşyaları ve bu güzel görüntüyü gelenlere gösteriyorum. Gençlerimiz geliyor onlara nasıl kullanıldığını anlatıyorum, öğretiyorum.” dedi.

ZİYARETÇİLER TEŞEKKÜR EDİYOR

Taşkın açıklamasının devamında şunları söyledi: “Caminin yanında kendime ait yerim var. Oraya da daha büyük bir müze oluşturmayı istiyorum. Gelen herkes teşekkür ediyor. Bu değerlerin kaybolmaması için elimden geleni yapıyorum. Dedelerimizin eskiden çektiği eziyetleri gençlerimize bu şekilde gösteriyoruz.”

70 YILLIK DÜVEN

“Burada bulunan düveni dedem yaklaşık 70 yıl önce yapmış. 150 senelik aletler var. Hepsinin yapımı çok eskilere dayanıyor. Meraklısı olan herkesi Hatip köyünde burayı görmeye bekliyoruz”

Eski köy kıraathanesini müzeye çevirdi

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.