Dolar 34,1207
Euro 38,1122
Altın 2.884,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 21°C
Yağmurlu
Sinop
21°C
Yağmurlu
Pts 24°C
Sal 25°C
Çar 25°C
Per 25°C

Palamut artık ucuzlamayacak

Palamut doğuya kaçtı, Tezgahlarda palamut fiyatları yükseldi!

Palamut artık ucuzlamayacak
22 Eylül 2024 23:44

Sinop’ta balık sezonunun açılmasıyla birlikte geçtiğimiz haftalarda tanesi 50 liraya kadar satılan palamut, şimdi zamlı fiyatlarla tezgahlarda yerini alıyor. Balıkçılar, Doğu Karadeniz’e göç eden palamutun etkisiyle fiyatların yükseldiğini belirtti.

1 Eylül’de balıkçılık sezonunun açılmasıyla Sinop’ta balık bolluğu yaşandı. Hava koşullarının uygun gitmesiyle balıkçılar kasalar dolusu balıkla limana döndü. Ancak, son günlerde Sinop’u etkisi altına alan fırtına ve balığın Doğu Karadeniz’e doğru göç etmesi, tezgahlardaki balık miktarını azalttı. Geçen haftalarda fiyatı 40 liraya kadar düşen palamut, bugün 100-120 lira arasında satışa sunuluyor. Ayrıca, mezgit de boyutuna göre 100-150 lira arasında satılıyor.

Her ne kadar fiyatlar artsa da, Sinoplular balık keyfinden vazgeçmedi. Vatandaşlar palamut, mezgit, istavrit ve barbunya gibi balıkları satın alarak balık sofralarını süslemeye devam ediyor.

Fiyat Artışının Nedenleri

Sinop – Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Turhan Öztürk, balık fiyatlarındaki artışın temel sebeplerini açıkladı. Öztürk “Palamut fiyatlarının yükselmesinin üç ana nedeni var. Balığın irileşmesi, hava şartlarının olumsuz etkileri ve nakliye maliyetlerinin artması. Balık irileştikçe şoklama tesislerinde depolanıyor, bu da piyasada daha az balığın satılmasına yol açıyor. Ayrıca, Sinop’tan uzaklaşan balığın nakliye maliyetleri artarken, hava şartları da fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor.” dedi.

Palamut Fiyatları Düşmeyecek

Öztürk, palamut fiyatlarının önceki seviyelere düşmesinin artık mümkün olmadığını belirterek, “Bu tarihten sonra palamut fiyatının ucuzlaması beklenemez. Ekim ayı itibarıyla palamut 1 kilogramın üzerinde olacak ve şoklama tesislerinde depolanmaya başlanacak. Balıkçılar ancak bu fiyat seviyesinde ayakta kalabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.