Dolar 34,2554
Euro 37,0018
Altın 3.025,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Rulo Çim Döşerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Çim ekmeli miyim yoksa hazır rulo çim mi sermeliyim?” bu en temel sorulardan biridir.

Rulo Çim Döşerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
23 Eylül 2024 18:41

Yakın gelecekte yeni bir çim alanı yaptırmayı düşünüyorsanız, ne istediğinizi araştırırken ve buna hazırlanırken şüphesiz aklınıza birçok soru gelecektir. “Çim ekmeli miyim yoksa hazır rulo çim mi sermeliyim?” bu en temel sorulardan biridir. Cevapsa çok basit: eğer anında sonuç almak istiyorsanız hazır rulo çimleri tercih etmelisiniz. Elbette hazır rulo çimlerin tohum çimlere göre anında sonuç dışında da pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar daha az bakım gerektirmesi ve daha dayanıklı olması gibi şeylerdir. Ve eğer daha önce bahçeyle uğraşan biriyseniz bunların çok önemli şeyler olduğunu da bilirsiniz.

Eğer kararınızı verdiniz ve rulo çimleri seçtiyseniz, sıra hazır rulo çimleri nasıl döşeyeceğinizi öğrenmeye geldi. Kapsamlı rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Rulo Çim Döşerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.Yabani otlar

Yabani otların ortadan kaldırılması glifosat bazlı bir kimyasalla en iyi şekilde yapılır. Bu kimyasallar seçici değildir ve çoğu otu öldürmede iyi bir iş çıkarır. Projenize başlamayı planlamadan en az 2 hafta önce otları püskürtmek her zaman en iyisidir. Bu adımı atlamayın.  Toprağı hazırlarken otları kazımak bazı ot türlerini öldürmez. Bunlar daha sonra rulo çimlerinizin toprağa tutunmasına ve yeterli besin almasına engel olabilir.

2.Toprak hazırlığı

Toprak hazırlığı, projenizin büyük bir parçasıdır ve biraz düşünmenizi gerektirir. Bu kısmı doğru yaparsanız çiminiz en sağlıklı haline ulaşacaktır. Buradaki en güvenli seçenek, 100 mm üst toprağı çıkarmak ve yerine kaliteli kumlu tınlı toprak koymaktır. Bu tür bir hazırlık, toprağınızın ağır kil veya sert, kayalık, şist gibi oldukça sıradan olduğunu varsayar. Bu maliyetli bir uygulama olabilir. Ya alanı kendiniz kazmanız ya da sizin için yapması için bir toprak işleme müteahhidi tutmanız gerekir. Sonra kazdığınız toprağı dökmeniz gerekir. Bu kadar ileri gitmenize gerek olmayan bazı durumlar vardır. Örneğin, sertleşmeyen veya suyu itmeyen doğal olarak oluşan kumlu veya tınlı bir toprağınız varsa, o zaman hiç kazmanız ve üst toprağı değiştirmeniz gerekmeyebilir.

3.Drenaj

Toprak hazırlama aşaması drenajı düşünmek için en iyi zamandır. Çiminiz yerleştiğinde drenaj sorunlarının daha sonra ele alınması çok zor olduğundan bunu burada iyice düşündüğünüzden emin olun. Alanınızda herhangi bir düşüş varsa, yağmur yağdığında çiminizi su basmaması için suyun kaçması için bir yol sağladığınızdan emin olun.

4.Sulama

Çimlerinize bir sulama sistemi kurmayı planlıyorsanız, bunu yapmanın tam zamanı. Kumlu tınlı toprağınızın tekrar yerleştirilmesi için önerilen çim alanını kazdıktan sonra, bu fırsatı sulama boru hatlarınız için hendekler kazmak için kullanın. İster sprinkler, ister yüzey altı damlama sistemi kuruyor olun, her şeyi çimleri döşemeden önce yaparsanız daha sonra yeni hazırladığınız yüzeyi kazmak zorunda kalmayarak çok fazla zaman ve karmaşadan tasarruf edersiniz. Daha önce sulama sistemi kurmadıysanız, bundan korkmayın. Oldukça pratik işlemledir. Aşamaları doğru takip etmek yeterlidir.

5.Toprağı düzeltme

Sulama sistemini kurup kumlu tınlı toprağı yaydıktan sonra, yüzeyi sıkıştırmanız ve düzeltmeniz gerekir. Yüzeyi düzeltmeye özellikle dikkat edin. Düz bir tahta parçasını düz kenar olarak kullanarak yüksek ve alçak noktaları düzeltin. Hazır rulo çim döşüyorsanız, bitmiş toprak yüzeyinin kenarınızın 25 mm altında olduğundan emin olun. Böylece bitmiş toprak yüksekliği patikanızdan, araba yolunuzdan veya kenarınızdan biraz daha düşük olur ve çimin büyüyerek alanla eşitlenmesi için pay kalır. Bu şekilde, hazır rulo çimler serildiğinde kenarınızla aynı seviyede durmasını sağlarsınız.

6. Çimlerin serilmesi

Artık yüzeyi hazırlamayı bitirdiğinize göre, çimi açma zamanı. Bu, işin en kolay ve en tatmin edici kısmıdır. Çimi açmak oldukça basittir. Ruloları açarken toprak yüzeyini çiğnememek için düz tabanlı ayakkabılar giydiğinizden emin olun. Hazır rulo çimleri, boşluk kalmayacak şekilde birbirine yakın bir şekilde açın. Çimin rulo halindeyken çok çabuk bozulduğunu unutmayın, bu yüzden geldiği gün çimleri döşemeye çalışın.

Türrkiyenin en iyi rulo çim üreticilerinden Çimsaş nerede olursanız olun muhteşem bahçelere sahip olmanıza yardımcı oluyor. Siz de bugün siparişinizi oluşturmak için hemen Çimsaş ekibine +90 532 219 8435 veya [email protected] iletişim kanallarından ulaşın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.