Dolar
Euro
Altın
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 8°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Pnomatik Sistemler Hakkında Bilgiler

Çeşitli alanlarda kullanılan pnömatik sistemler ile beraber basınçlı hava aktif olarak kullanılır.

Pnomatik Sistemler Hakkında Bilgiler
24 Eylül 2024 12:45

Çeşitli alanlarda kullanılan pnömatik sistemler ile beraber basınçlı hava aktif olarak kullanılır. Böylece mekanik hareketin elde edilmesi sağlanır. Her geçen gün farklı alanlarda aktif olarak kullanılan bu sistem hakkında ne kadar bilgi sahibi olunursa, kullanımı sırasında çalışmaların yüksek performansla yapılabilmesi mümkün hale gelmiş olur.

Pnömatik Nedir?

Gaz ya da hava aracılığı ile mekanik hareket üretilmesini sağlayan sistem ve teknolojiler pnömatik olarak isimlendirilir. Pnömatik sistemlere bakıldığında; sıkıştırılmış hava aracılığı ile çalışmakta olan silindirler, motorlar ve valfler gibi bileşenlerin kullanıldığı görülebilir. Çeşitli alanlarda bu sistemlerin kullanılmasındaki en büyük etkenler ise düşük maliyetli olmasının yanı sıra güvenilir olmasıdır.

Pnomatik Sistemlerin Temel Prensipleri

Pnömatik sistemler havayı sıkıştırıp depolar. Daha sonrasında da bu havayı farklı işlevler için kullanır. Kompresör havayı sıkışık halde deposunda tutar. Sistemler temelde basıncın her yöne eşit olarak iletilebilmesine prensibine dayanarak çalışır.

Pnömatik silindirlerin uçlarına basınç uygulanması ile mekanik kuvvet üretilir. Var olan basınç ne kadar yüksek olursa, üretilmiş olan kuvvet de o kadar büyür. Hızlı yanıt verme özelliğine sahip olan bu sistemler aynı zamanda kullanım esnasında esneklik sağlar. Bu sayede gerekli işlemler hem güvenli hem de hızlı şekilde gerçekleştirilebilir.

Pnömatik Bileşenler Nelerdir?

Günümüzde farklı modellerde pnömatik sistemler üretilerek kullanıma sunuluyor olsa da bu sistemlerin temel bileşenleri bulunur. Bunlar; kompresör başta olmak üzere hava tankı (hava deposu), basınç regülatörü, hava filtresi, yağlayıcı, pnömatik valfler (basınç kontrol valfleri, yön kontrol valfleri, akış kontrol valfleri), çift ve tek etkili pnömatik silindirler, pnömatik motorlar, hava boruları, bağlantı elemanları, egzoz susturucuları, sensörler, aküatörler ve pnömatik zamanlayıcılardır.

Pnömatik Sistemlerin Uygulama Alanları

En basit işlerden karmaşık çalışmalara kadar çok geniş bir yelpaze içerisinde pnömatik sistemlerin aktif olarak kullanıldığını görmek mümkündür.

Bunların başlıca olanları ise şunlardır;

  • Etiketleme ve paketleme makineleri
  • Montaj hatları
  • Otomotiv sektörü ( lastik montajı, bakım makineleri, fren sistemleri, otomatik kapı sistemleri)
  • Hastane yatakları
  • Vantilatörler
  • Dişçilik ekipmanları
  • Robot kolları
  • Tarım makineleri
  • İnşaat ve madencilik
  • Demiryolu
  • Eğlence sektörü

Her geçen gün pnömatik sistemler aktif olarak kullanılmaya devam ediyor.

Pnömatik Sistemlerin Avantajları

Pnömatik sistemlerin sunduğu en büyük avantajların başında, hızlı şekilde yüksek hızla tepki vermesidir. Basınçlı hava kullanılan sistem sayesinde otomasyon ve montaj hatlarında işletmelerin zaman kazanmasını sağlar. Temiz ve çevre dostu olan bu sistem aynı zamanda güvenilirdir.

Düşük arıza oranına sahip sistemler, kullanım detaylarına dikkat edilmesi halinde yüksek performanslı kullanımını uzun zaman korumayı başarır. Farklı alanlarda aktif olarak kullanılan bu sistemlerden yüksek fayda elde etmek isteyenler başta satın alımları olmak üzere her aşamada uzmanlar ile iletişim halinde olmaya dikkat etmelidir.

En kaliteli pnömatik sistemlere ve malzemelere ulaşmak için hemen tıklayın. https://www.gdchidrolik.com/gdc/c/pnomatik

*Advertising içeriktir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.