Ekonomide düzelme, istikrar ve güvene bağlı
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı, 1 Kasım sonrası istikrar sağlanması durumunda ekonomide düzelmenin başlayacağını, ancak bu yıldan sarkacak olumsuzlukların ekonomide 2016’yı da şimdiden etkisi altına aldığını bildirdi.
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı, seçimler ve hükümet arayışları ile geçen 2015’te istikrar ve güven kaybı nedeniyle ekonominin olumsuz etkilendiğini, 1 Kasım sonrası istikrar sağlanması durumunda düzelmenin başlayacağını, ancak bu yıldan sarkacak olumsuzlukların ekonomide 2016’yı da şimdiden etkisi altına aldığını bildirdi.
MHP’nin Ankara adaylarından Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu, Alper Çağrı Yılmaz, Alparslan Sucu ve Nuri Sertaç Güler, Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) Ankara Şubesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. MHP adaylarını, Ankara Şube Başkanı Türker Naslı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ağırladı. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulunan adaylar, partilerinin bu alanda gerçekleştirmeyi öngördüğü projeler ve genel hedefleri konusunda bilgi verdiler. MHP Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu, AKP’nin 13 yıldır izlediği sıcak para ekonomisinde yoksulluk ve işsizlik sorununun hızla büyüdüğünü dile getirdi. Son 13 yılda Türkiye ekonomisinde ortalama büyümenin Cumhuriyet dönemindeki yüzde 4,8’lük ortalamanın altında kaldığına işaret eden Topçu, bu yıl büyümenin iyimser bir tahminle yüzde 3,3 olacağını söyledi. Topçu, işsizlikte bütün dünya ile ters bir seyir yaşandığına da işaret ederek, “İşsizlik oranı gençlerde 17 küsur… Genelde eğitim seviyesi yükseldikçe işsizlik oranı düşerken, bizde üniversite mezunlarında ise 20’ye dayanıyor” dedi. TÜİK istatistiklerine göre ülkede 640 liranın altında geliri olan 22 milyon kişi bulunduğunu belirten Topçu, “Yani olay hakikaten genel olarak hiç iç açıcı değil. Ben ekonomist değilim ama inovasyon ve üreten bir ekonomi yerine sıcak para ve yalnızca konut ekonomisi ile bu işleri götürmek mümkün değil. Bu iktidarın ekonomide kalıcı iş üreten, istihdam yaratan bir şekilde sürdürülebilirlik sağlayamadığı için bu hale gelindiğini görebiliyoruz” diye konuştu.
MHP Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Alper Çağrı Yılmaz, son 13 yılda “Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünden, üstünlerin hukukuna doğru giden bir yol” izlendiğini ifade ederek, “Bu sürecin içerisinde hukuka aykırılıklarla dolu birçok hadise yaşandı. Özellikle bireysel özgürlüklerin ötelenmesi, baskı altına alınması, geri plana atılması bu dönemin en büyük faciasıdır diye düşünüyorum” dedi. Yılmaz, iş adamlarının hükümetin yanlış politikalarını eleştirmekten çekindiğine, üniversiteyi bitirip işe girme safhasına gelmiş gençlerin sosyal medya hesaplarını apar topar kapatma durumunda kaldığına işaret etti.
MHP Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Alparslan Sucu da “Bu süreçte en önemli etken ülkemizin hukuk devleti ilkesinden uzaklaşmasıdır. Yaşadığımız birçok olumsuzluk varken bir hukukçu olarak beni etkileyen şey, hukuk devleti ilkesinden zaten uzaktık ama artık gözle görülmeyecek derecede bir uzaklıktayız. Bunu fark edince aktif siyasete atıldım” diye konuştu.
-Naslı: “2015’ten sarkan kriz 2016’nın ilk yarısını da etki altında bırakacak”
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Türker Naslı da konuşmasında 7 Haziran sonrası bir hükümet formülünün hayata geçirilememesi, alınan tekrar seçim kararı ve son dönemde tırmanan terörün büyüttüğü istikrarsızlık ve güven probleminin ekonomiye olumsuz yansıdığının altını çizdi. Ekonomide daralma yaşandığına işaret eden Naslı, Sabit gelirli vatandaş ‘gelirim devam edecek mi?’ , ‘İşyerim batar da işsiz kalır mıyım?’ diyor. İşveren de aynı şekilde mali durumundan endişeli” diye konuştu.
Bu kritik süreçte ekonomide giderek ağırlaşan yapısal sorunlar ve konjonktürel riskler nedeniyle, 1 Kasım sonrası oluşacak yeni siyasi iktidarı ciddi bir görev beklediğini belirten Naslı, şöyle konuştu:
“Bizler, genç işadamları olarak seçimleri; sorunları çözmeye, ülkeyi kalkındırmaya talip farklı siyasi partilerin, demokrasi ve hukuk içinde ülkeye hizmet yarışı olarak görüyoruz. TÜGİAD olarak hepsine eşit mesafedeyiz. Sandıkta tecelli edecek milli iradeye göre halkımızın görev vereceği kadro, ülkeye hizmet yarışında bayrağı devralacaktır. Ancak aynı zamanda tüm siyasi partilerin Türkiye’yi kalkındırma, ekonomiyi büyütme, halkın refah seviyesini ve demokrasi kalitesini yükseltme yönündeki proje ve vaatleri ile de yakından ilgiliyiz ve bu konularda kendi düşünce ve önerilerimizi paylaşmayı da bir vazife biliyoruz.”
Naslı, 1 Kasım’dan sonra artık bir hükümetin kurulacağını düşündüğünü, bunun da uzun ömürlü olmasını istediklerini ifade ederken, “Hükümetin kurulması ile son 6 aydır boşa geçirdiğimiz zamanı telafi etmeye çalışacağız. Uzun ömürlü bir hükümet formülünün hayata geçirilmesi bizlere moral ve güven verecektir. Ekonomide 2016’dan umutluyum. Fakat şüphesiz bu bir sihirli değnek de değil, her şey bir anda düzelemez. 2015’ten sarkan kriz 2016’nın ilk yarısını da etki altında bırakacaktır” diye konuştu. En önemli şeyin güven olduğunun altını çizen Naslı, istikrar, güven ve huzurun sağlanması durumunda, Türkiye’nin gelişim ve kalkınma sürecinin önünde engel kalmayacağını kaydetti.