GERÇEK HAVACILIK RUHU – ŞÖVALYELİK
Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar
Uçan Kanat THK-13 adlı İlk araştırma kitabımdan sonra yayımladığım “ Son Tayyareci ” adlı çalışmamda, Atatürk’ten sonra hayranı olduğum tek insan Vecihi Hürkuş’a geniş yer vermiştim. Kitabımın kapağında değerli dostum Naci Yavuz’un harika bir çalışması olan Vecihi Hürkuş illüstrasyonu yer almıştı.
Birçok arkadaşım ve okur neden kitaba son tayyareci adını verdiğimi sormuşlardı. Ben de onlara Vecihi Hürkuş hocamızdan sonra tayyarecilik bitti. Uçakçılık ve pilotluk başladı diye yanıtlamıştım. Aslında anlatmak istediğim bir devrin kapandığı idi. Eskiden tayyarecilik şövalyelik ile eş değerdi.
Fransızca kökenli olan şövalye sözcüğü, tüm dünyada Orta Çağ’dan beri kullanılmaktadır. O dönemlerden başlayan ve özel eğitimlerden geçirilen atlı askerlere şövalye denir. Savaşlarda insanüstü başarı gösteren askerlere şövalye nişanı verilirdi. Bu kelime mecazen, gözü pek, yiğit ve kibar anlamında kullanılır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim ve kalıp ifade, günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin en tehlikeli durumlarda bile cesur ve atılgan davranan kişilere şövalye ruhlu denir.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım, üstün özelliklere sahip kişilere verilen bu unvana bir de alçakgönüllülük, vatanseverlik ve ülkesi için canını ortaya koymayı da eklersek belki Vecihi Hürkuş hocamıza yaklaşabiliriz.
Yazımın başında Vecihi Hürkuş’u kendini tanımladığı özlü söze yer verdim.
“ Türk havacılığının çalışmak için çırpınan bir hizmetkârı “
Kendisini bu kadar mütevazı şekilde tanımlayan büyük havacı aslında bizlere ders niteliğinde bir şeyler anlatıyor. Günümüzde maalesef birçok havacımız geçmişin değerlerini unutmuşa benziyor. Son bir ayda tanık olduğum çok özel yaklaşımlar beni umutlandırdı. Sizler ile o güzel ruha sahip olan bir havacı hocamızdan bahsedeceğim.
ŞEHİT AVNİ YAYKIN VE OĞLU ÖZCAN YAYKIN
Temmuz 2001 tarihinde hayat hikâyesini kaleme aldığım (Ş) Avni Yaykın hocamızın kitabının oluşmasında büyük desteğini gördüğüm ağabeyim Özcan Yaykın, benimle sohbeti sırasında sadece babasının ve efsane havacılarımızdan E.Ali Yıldız’ın uçurabildiği HABİCHT planörünün bir maketini nasıl edinebileceğini sordu. Ben de bu durumdan görev çıkartarak arayışa başlamıştım.
Yıllar öncesinden tanıdığım Türk Hava Kurumu model uçak öğretmenlerinden Altuğ Arkan hocam emekli olduktan sonra Polatlı’ya yerleşti ve model uçak atölyesini de açtı. Harika modeller yapıyor. Altuğ hocama konuyu bahsederek bir de fiyat sormuştum. Altuğ hocam adeta beni tersledi. “ Ne demek Avni Yaykın hocamızın oğlunun bu isteği bizler için onur vesilesidir ” Kısa sürede yapımını tamamladığı Habicht planörünün bir maketini kendisi ile birlikte Özcan Yaykın ağabeyime hediye ettik.
İşte Altuğ Arkan hocamın vefası ve Vecihi Hürkuş hocamızdan miras;
“ Türk havacılığının çalışmak için çırpınan bir hizmetkârı “
HOCALARIN HOCASI CEMAL UYGUN VE OĞLU CENGİZ UYGUN
Daha iki gün önce bir başka havacılık devi. ( Bilinmese de ) Hocaların hocası Cemal Uygun. Onun oğlu Cengiz Uygun ağabeyim ile görüştüm. Beni aradı “ Ben de babamın uçtuğu ve öğretmenlik yaptığı Magister uçağı maketi isterim” dedi. “ Bedeli ne ise öderim, zira ben de o maket ile gökyüzüne yükselmek istiyorum.” dedi.
Utana sıkıla Altuğ hocamı bir kez daha aradım. Yine aynı vakur sesi ile “ emir telakki ederim, üstelik Cemal Hocamın torunu ve Cengiz ağabeyimin oğlu Cenk benim yakın arkadaşım idi ” dedi. Bu satırlardan sonrasını yazabilecek edebi yeterliliğim yok maalesef. Cenk Uygun benim de çok sevdiğim bir kardeşim idi. Ruhu şad olsun.
Bir hafta geçmeden yine Polatlı’dan geldi ve Cengiz ağabeyimi ziyaret ettik.
İşte Altuğ Arkan hocamın vefası ve Vecihi Hürkuş hocamızdan miras
“ Türk havacılığının çalışmak için çırpınan bir hizmetkârı “
Nasıl mutlu olduğumu anlatamam. İşte benim de aynı ruh hali ve sahipleniş adına henüz yitirmediğim vefa ve saygının canlı hali. Altuğ Arkan hocama candan teşekkür ediyorum. Umarım bu gösterilen vefa ve saygı diğer havacılara örnek olur.
Umarım ben de, bir kurum sevdalısı bir havacı olarak yok edilişine seyirci kalanları ve kaybettikleri gerçek havacılık duyarlılığını gelecek nesillere ibret için anlatabilirim.
Gerçek havacılara saygı ile.
Hocam yazınızı okudum. Kaleminize sağlık harika bir yazı olmuş. Türk Havacılık Tarihi’nin efsane isimlerini yazınız ile yad ettik. Ruhları şad olsun büyüklerimizin. Türk Havacılık Tarihi’ne adını altın harflerle yazdıran Vecihi Bey neden hak ettiği değeri Türk Ulusu karşısında göremiyorum? Hayatını havacılık sevdası için bu ülkenin tayyareciliği için harcayan Sayın Vecihi Bey’i rahmetle anıyoruz. Türk Havacılık Tarihi’ne katkıları bulunan isimleri unutulmuş büyüklerimizin ruhları şad olsun. Kendilerini saygı ile yad ediyoruz.
Hocam çok güzel bir yazı olmuş. Maalesef biz kendimize kurum sevdalısı diyen, kurumun ekmeği ile yetişen, kurum batarken sesini çıkarmayan havacılara ders niteliğinde olmuş.