Dolar 35,6232
Euro 36,9152
Altın 3.116,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Çok Bulutlu
Sinop
12°C
Çok Bulutlu
Çar 11°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 11°C

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Havacılık Tarihi Araştırmacısı - Yazar
18 Ocak 2025 19:17

“ Türk ulusunun, hava kuvvetlerimizin güçlendirilmesi gerektiğini idrak etmesi ve övgüye değer özverilerde bulunması, uygarlık ve siyasetteki olgunluğun en büyük belgesidir. Bu konuda ulusa öncülük eden Türk Tayyare Cemiyeti’nin çalışmalarını takdir ederim. Cemiyetin belli ve kısıtlı gelir bulmak için ülkemizin değişik yörelerinde yaptığı kongrelerin verimli bir şekilde sonuçlanması için bütün vatandaşların çaba göstereceğine inanıyorum ” 

Gazi Mustafa Kemal

Bilindiği üzere Atatürk Bursa’ya on sekiz kez gelmiştir. 20 Mayıs-13 Haziran 1926 tarihleri arasındaki beşinci Bursa gezisi Türk havacılık tarihi, özellikle de Türk Tayyare Cemiyeti (T.Ta. C.) tarihi açısından önemlidir. 8 Haziran günü T.Ta.C. Bursa şubesini ziyaret eden Atatürk, Cemiyetin Bursa çalışmaları hakkında bilgiler almış, aynı akşam öğretmenler birliğindeki T.Ta.C. yararına düzenlenen akşam yemeğine de katılmıştır. Yemek sırasında yukarıdaki konuşmayı yapmıştır. Havacılığın önemini kavramış olan Bursa ve ilçeleri T.Ta.C.’ne gereken önemi göstermişlerdir. Atatürk’ün bu konuşmasından sonra daha da heveslenen Bursalılar sivil havacılığın lokomotif kenti olmuştur.

Bursa T.Ta.C. Şubesi, 16 Şubat 1925’te kuruluşunu gerçekleştiren cemiyetin, Haziran 1925 tarihine kadar geçen dört buçuk aylık süresinde şube kuruluşunu eksiksiz tamamlayabilen ilk üç yüz şubesinden biridir. Kuruluşunu eksiksiz tamamlamasında Bursa Türk Ocaklarının katkıları büyüktür. Kayıtlarda kuruluşunun ilk senesi olmasına karşın 27 Ağustos 1925 tarihi itibari ile Bursa şubesinin genel merkeze havale ettiği nakit bağış miktarı 14.100 liradır.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

1926 yılının 30 Ağustos Tayyare ve Zafer Bayramında ise Bursalılar ilk bağış uçakları olan “Yeşil Bursa-1” adlı uçaklarını Tayyare Cemiyeti aracılığı ile Hava Kuvvetlerine armağan ederler. Yeşil Bursa Tayyaresini beş yıl içersinde 13 uçak daha takip etmiştir. Sonuç olarak Bursa ve İlçeleri 1930 yılı sonunda 14 uçak bağışlamışlardır.

Bağış uçakların dökümü:

  • Yeşil Bursa     : 1 uçak
  • Bursa merkez  : 4 uçak.
  • İnegöl             : 2 uçak.
  • Orhaneli          : 2 uçak.
  • Karacabey       : 1 uçak.
  • Mudanya        : 1 uçak.
  • M.Kemalpaşa  : 1 uçak.
  • Yenişehir        : 1 uçak.
  • Gemlik            : 1 uçak.

Ferdi olarak Bursalı iş adamı Hayri İpar’ın kayıtlara Mudanya Uçağı olarak geçen uçağı bağışladığı bilinmektedir. Hayri İpar’ın bu bağışı sonucunda T.Ta.C.’nin en değerli madalyası olan murassa madalya ile ödüllendirildiği de kayıtlarda yer almaktadır.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Türkiye’de T.Ta.C.’ne ait bilinen üç adet sinema vardır. Bunlar İzmir, Akhisar ve Bursa tayyare sinemalarıdır. 1932 yılında açılışı yapılan Bursa Tayyare Sinemasının diğerlerine nazaran farklılığı, bütünlük içermesidir. Tiyatro ve diğer gösterilere imkân sağlarken diğer yandan binanın kendisi farklı aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır. 1930 yılında açılan mimari yarışmayı kazanan Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun eşsiz tasarımı günümüzde de Tayyare Kültür Merkezi olarak işlevselliğini sürdürmektedir. Tayyare sinemasının açılışında konuşan Cumhuriyet Halk Fırkası Bursa İl Başkanı Hulusi Bey cemiyetin geniş görüşlülüğünün altını çizmektedir.

“ Tayyare Cemiyeti yalnız savaş araç, gereci almakla yetinmiyor, aynı zamanda memleketin medeniyet ve ümran sahasında da genişlemesine çalışıyor. İşte savaş yolunda olduğu gibi, medeniyet yolunda da çalıştığına bir örnek: hamiyetli Bursa halkına ve onun müstakbel nesline bu terbiye mektebini hediye ediyor.”

Bursa ve ilçelerinde Cemiyetin faaliyetleri hızla sürerken, 1932 yılında Bursa Halkevinde “Motorsuz Tayyare Kulübü” kurulur. 1909 Orhangazi doğumlu Emrullah Ali isimli genç, kulübün kurucusu ve başkanıdır. Bir de özgün planör yapmış, uçma denemeleri ile uğraşmaktadır. E.Ali 1928 yılında İstanbul Tayyare Makinist Mektebini birincilikle bitirmiş, dört yıllık mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Bursa’ya dönmüştür.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Bursa Tayyare Cemiyeti Şubesinin yoğun çalışmaları ve Bursa halkının inanılmaz destekleri ile 1934 yılının başlarına kadar geçen dokuz yıllık süre içersinde Bursa’da cemiyet için 476.653,56 lira toplanmıştır. Toplanan bu bağışlardan Bursalıların isteğiyle Ziraat Mektebi yakınlarında tayyare meydanı için büyük bir arazi satın alınmıştır. 1936 yılında Türk Hava Kurumu öğretmenleri bu meydana uçak ve planörler ile havacılık eğitimleri vermişlerdir. İleriki yıllarda bu meydan hava kuvvetlerine bağışlanmıştır.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

3 Mayıs 1935 tarihinde Atatürk’ün direktifleri ile Ankara / Etimesgut’ta Türkkuşu adı altında T.Ta.C.’nin uçuş ve eğitim faaliyetlerini yürüteceği merkez açılmıştır. Havacılık zekâsı ve yeteneği bilinen Bursalı Emrullah Ali Yıldız da öğretmen olarak yetiştirilmek üzere Türkkuşu’na davet edilir. Aslında Türkkuşu’nun açılışında yer alan başka bir Bursalı daha vardır. Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen.

Türkuşu’nun açılışında bir yıl kadar önce Atatürk, Sabiha’ya  “ Gökçen” soyadını vermiştir. Açılışta geçen diyalog sonrası Sabiha Gökçen de havacı olmak üzere Türkkuşu’na kayıt olur. Sabiha Gökçen ve E.Ali Yıldız dostluğu havacılık ile başlar. Birlikte Rus öğretmenlerden temel dersler alırlar, ardından 10 Temmuz 1935’te Rusya / Köktabel’de alacakları paraşüt ve Planör eğitimleri başlar. Sabiha Gökçen kardeşi Zehra’nın ölüm haberi sonrası eğitimin ikinci etabı olan motorlu uçuş derslerini almadan yurda döner. E.Ali Yıldız ise motorlu uçuşları bitirerek 1936’da yurda döner.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Türkkuşu’nun açılması, Bursalı iki tanınmış ismin yurtdışına gönderilmesi tüm yurtta ve özellikle de Bursa’da geniş yankı bulur. Bursalı gençler akın halinde Tayyare Cemiyetine üye ve uçuş eğitimi almak için başvururlar. Yardımcı üye yazılanlar 2.000 kişiyi bulmuştur. 1935 yılında Bursa’da Cemiyete faal üye yazılanlar listesi ise şöyle oluşmaktadır.

Bursa Tayyare Cemiyeti Faal Üye Listesi:

  • Lise’den                      :  90 kişi.
  • Ziraat Mektebinden    :   6 kişi.
  • Erkek Sanat’tan          :  15 kişi.
  • Kız Muallim Mektebi :  15 kişi.
  • Serbest Meslek’ten     :  18 kişi.
  • Akın Spor’dan            :    6 kişi
  • TOPLAM                  : 150 kişi.

Bu listedeki en önemli ayrıntı; Bursa Kız Muallim Mektebinden 15 öğrencinin Türkkuşu’nda faal eğitim almak için başvurmalarıdır. Kaynaklardan bulabildiğimiz bu öğretmen adayı kızlarımızın adları şöyledir.

  1. Muzaffer Tümay/Ünerman
  2. Suna Tınaztepe
  3. Mualla Yılmaz
  4. Müeddep
  5. Neyir
  6. Hikmet Ertan
  7. Ferhunde Polat
  8. Maide Ulusoy
  9. Remziye Yıltır
  10. Müfide Ulusoy

Bu kızlarımızdan ne kadarının sonraki yıllarda havacılığa devam ettiğini maalesef kaynak yetersizliği nedeniyle bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz ve gurur duyduğumuz iki değerli havacımız dünya çapında başarılarına devam ederler.

E.Ali Yıldız sırasıyla uçuş öğretmenliği yapar. Planör rekorları kırar, test pilotluğu ve Türkkuşu idareciliklerinde bulunur. Çalıştığı ve emekliliği dönemlerinde birçok buluşa imza atar. Sabiha Gökçen ise Rusya’da tamamlayamadığı motorlu uçuş derslerini Türkkuşu’nda ve Eskişehir Tayyare Alayında tamamlar. Askeri tatbikata ve Dersim Harekâtına katılması sonrasında Türkiye’nin İlk Askeri kadın Pilotu unvanını kazanır.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Sabiha Gökçen’in Türkiyenin ilk kadın pilotu olarak lanse edilişi aslında konunun tam bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin ilk kadın pilotu 1933 yılında Vecihi Hürkuş’un İstanbul’daki “Vecihi Sivil Tayyare Mektebi” talebelerinden Bedriye Bacı ( Baba adı Tahir ) Gökmen’dir. Aynı okulda pilotaj eğitimi alan Eribe Kartal’da ( Hürkuş ) uçak kullanabilen pilot kadınlardandır.

Türk havacılık tarihindeki ilk kadınlar kısaca şöyle sıralanabilir. Uçakla uçan ilk Türk kadın 30 Kasım 1913 tarihinde Belkıs ( Şevket ) Hanım olmuştur. İlk uçuş şehidi kadın ise Mefharet ( Hakkı ) Hanımdır. 27 Ekim 1927’de Kırklareli’nde “ Halka Uçuşu Sevdirme Programı ” kapsamında yolcu olarak bindiği Junkers A-20 tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Sabiha Gökçen’e, 1937 yılında havacılıktaki başarılarından dolayı THK Murassa madalyası verilir. Artık yetişmiş bir pilot olarak öğretmenlik görevine getirilir. 1938 yılında Atatürk’ün isteğiyle Balkan Turunu tek başına başarıyla gerçekleştirir. 1955 yılına kadar Türkkuşu Baş Öğretmenliği görevini sürdürür. THK Yönetim Kurulunda da görevler alan Sabiha Gökçen yurtdışında Türkiye’yi birçok kez başarı ile temsil eder.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Sabiha Gökçen’i örnek alan birçok kadın, uçucu ve paraşütçü olabilmek için Türkkuşu çatısı altında toplanır. İlk kuşak kadın havacılar Gökçen Hoca ile hem arkadaşlık yaparlar hemde kendisinden uçuş eğitimleri alırlar. Bu yıllarda aktif olan iller şöyle sıralanabilir. Bursa 15 kadın ile öncülük etmektedir. Adana’dan 13, Edirne’den 7 ve İzmir’den 3 kadın eğitim almak için İnönü Yüksek Planör Kampına katılmıştır. Bu kurslara katılan ve ilerleyen yıllarda Türk havacılığında önemli izler bırakan havacı kadınları kısaca şöyle sıralayabiliriz.

  1. Yıldız Uçman / Camcıoğlu; 4 Ekim 1935 tarihinde Türkiye’de paraşüt ile atlayan ilk kadın olmuştur. Uzun yıllar Türkkuşu’nda paraşüt öğretmenliği yapmıştır.
  2. Naciye Toros; Türkkuşu’nun ilk uçmanlarındandır. Planör ve motorlu uçuş dersleri öğretmenliği yapmıştır.
  3. Edibe Sayın / Subaşı / Kutucuoğlu; Paraşüt, planör ve motorlu uçuşta üst seviyede başarı göstermiş. Yurt içi ve dışında tanınmış kadın havacımızdır.
  4. Muzaffer Sel / Yay: Motorlu uçuş öğretmeni.
  5. Sıdıka Yıldız: Planör tekâmül öğrencisi iken Emrullah Ali yıldız ile evlenerek uçuştan ayrılmıştır.
  6. Sahavet Karapars / Yılmaztürk: Uçuş öğretmeni.
  7. Nezihe Viranyalı: Motorlu uçuş öğretmeni.
  8. Melahat Morçöl: Motorlu uçuş öğretmeni.

1936 – 1954 yılları arasında on sekiz yıl boyunca yukarıda isimlerini sıraladığımız sembol kadın havacılar haricinde birçok kadın kursiyer THK Türkkuşu’nda eğitim almıştır. 1955 yılında yurtdışı temasların artması ile kadın paraşütçülere ihtiyaç duyulmuştur. 30 Mayıs 1955 tarihinde Uluslararası Havacılık Federasyonu FAI’ nin 50. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Hollanda / Ypenburg’ta yapılacak gösteriler için kadın paraşüt takımı oluşturulmuştur. Oluşturulan kadın paraşüt takımı önce Hollanda’da, sonrasında 9 Haziran 1955’te Almanya / Münih’te başarılı atlayışlar yaparak Türkiye’yi temsil etmişlerdir. Kadın paraşüt takımımız şu isimlerden oluşmuştur.

  1. Yıldız Camcıoğlu, Öğretmen.
  2. Edibe Subaşı, Öğretmen.
  3. Nezihe Viranyalı, Öğretmen.
  4. Süheyla Alçığır.
  5. Ayten Denizli.
  6. Madalet Reyal.
  7. Esin Yurttaş.
  8. Aytaç Arpan.
  9. Sevim Toraman.
  10. Meral Timurşah.
  11. Dikmen Timurşah.
  12. Leman Bozkurt ( Altınçekiç )
  13. Ayten Yüksel.
  14. Günseli Bilbaşar.
  15. Ayhan Yalçınlar.

Paraşüt takımından Leman Bozkurt (Altınçekiç) daha sonra hava kuvvetlerine geçerek askeri pilotluğa devam etmiştir. Kadın asker pilotlardan Şenay Günay’da jetle uçabilen ilk bayan pilotlarımızdan olmuştur.

TÜRK HAVACILIĞINDA BURSA VE KADIN HAVACILAR

Türkkuşu kadın paraşüt takımının uluslararası başarısı kısa sürede tüm yurtta duyuldu. Birçok kadın paraşütçü ve uçucu olabilmek için Türkkuşu’na kayıt yaptırdı. 22 Haziran 1956 tarihinde 9 öğretmen ve 6 amatör kadın paraşütçünün de yer aldığı Türkkuşu ekibi Irak’a gösteri amaçlı gitmişlerdir. Bağdat ve Musul’da paraşüt atlayışları ve uçuşlar yapılmıştır.

Havacılık tarihimizde şahadete ulaşan kadın havacılarımızı anmadan bu yazıyı bitirmek olmaz. İlk kadın hava şehidimiz 30 Ekim 1936 tarihinde paraşüt kazası sonrası şehit olan Eribe Kartal (Hürkuş)’tur. 21 Mayıs 1965’te Ülker Korkut, 7 Ağustos 1965’te Veliye Bayar ve 15 Temmuz 1971’de Naciye Sakarya paraşüt şehitleri olmuşlardır. Kadın pilot şehitlerimiz ise 22 Temmuz 1987 tarihinde Havva Bulut ve Burçin Dağlıoğlu aynı uçakla düşerek şehit olmuşlardır.

Türk havacılık tarihindeki tüm kadın havacıları saygı, minnet ve şükranla anıyorum.

Mustafa KILIÇ

YORUMLAR

  1. Özcan YAYKIN dedi ki:

    Sevgili Mustafa KILIÇ’tan, içi bilgi dolu tarihi bir yazı. Dikkatlice okunmasını ve bilgi edinilmesini öneririm. Teşekkürler..

  2. AYDIN FERHAT GÜZELCAN dedi ki:

    Türk havacılık tarihini gün yüzüne çıkaran beynine sağlık…AFG

  3. ERDEM ELBÜKEN dedi ki:

    Kaleminize sağlık hocam. Bize bu tarihi bilgileri ilettiğiniz ve bizleri aydınlattığınız için bireysel olarak size teşekkürü bir borç olarak iade etmek isterim. Türk Havacılık Tarihi ni yurttaşlara anlattığınız ve sevdirdiğiniz için bu kamu görevinizde emeklerinize sağlık hocam. Ayrıca Ayancık Gazetesi nde yayınlanan bu tarihi belgeleri ve bilgileri sadece Ayancık lıların değil tüm yurttaşların okumasını gönül den isterim. Yazılarınızın devamını bu gazete de merakla beklemekteyiz. Saygılar selamlar sunarım.

  4. Nedim Duran dedi ki:

    Kalemine sağlık sayın ağabeyim. Müthiş bilgiler vermişsin yine. Bursa Karacabey’li olarak gurur duyuyorum. İlk bağışlanan uçağın Karacabey’den olduğu bilinir bizde. İyi ki varsınız, iyi ki yazıyorsunuz. Selamlar sevgiler saygılar. 🙋‍♂️🙏❤️❤️

  5. Anonim dedi ki:

    Sevgili kardeşim,seni her zaman takdir etmişimdir, çünkü sen bunu fazlasıyla hak ediyorsun,inandığın bir ugraşıd
    a sonuna kadar mücadele azmini görüyorum .Havacılığa verdiğin katkılar içinde çok teşekkürler ediyorum.

  6. Nuri Demirsoy dedi ki:

    Eski hatıralardan bir pasaj.Üstad,,M.Kılıç beye şükranlarımızı iletiriz..Harika..!!!!

    1. Anonim dedi ki:

      Değerli AYANCIK dostu, dostumuz.
      Geniş bir araştırmaya derlemeye yönelik yazınızı heyecanla okudum.
      Gruplarımda da paylaşarak yaygınlaşmasına katkı sağlayacağım.
      Emeğinize sağlık.
      Sevgi ve Saygılarımla.

  7. Orhan dedi ki:

    Dostum..
    Bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim..
    Sayende çok güzel şeyleri dağarcığımıza katıyoruz…
    Çalışmalarının devamını diliyorum..

  8. Hüseyin Uysal dedi ki:

    Yine Havacılık tarihimizle ilgili mükemmel bilgiler. Bu yazıları okudukça şu andaki duruma bakıp kahroluyorum. O günkü ruhla devam edilseydi bugün F 35 için kahrolmazdık. Çünkü o günkü şartlarda uçak üretebilen bir ülke bugün nerede olurdu kimbilir.

  9. Turan Gökmenoğlu dedi ki:

    Bu değerli yazı için teşekkürler Mustafa bey. Sanırım takip etmişsinizdir, Bu bursa Uçağı’nı doğal taş mozaik olarak çalışmıştım ve 2024 yılı boyunca Bursa Nilüfer’deki HK. Mozaik Merkezi’nde sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı.

  10. Nurhayat Özcan dedi ki:

    Yine muhteşem bilgiler. Işık tutuyorsunuz Mustafa Bey özellikle de Türk havacılık kurumunun bilmediğimiz bir çok başarısına gerçekten ışık tutuyorsunuz. Emeğinize sağlık.

  11. Osman dedi ki:

    Mustafacım çok güzel bilgiler aktardın yine,bunların tamamına yakınını bilmiyordum sayende birçok arkadaşımızda beraber bişeyler öğrendik, biz öğrenciyken Leman Altınçekiçle tanıştık diğerlerini hiç duymadım, çok teşekkür ediyor güzel bilgiler için ,arkadaş dost ve akrabalarıma saygılarımı sunarım

  12. Osman Eriş dedi ki:

    Mustafacım yine çok güzel bilgiler hazırlamışsın anlattıklarının tamamına yakınını bilmiyordum çok teşekkür ederim resimdeki bayan Leman Altınçekiçle öğrenciyken tanıştım, hazırlamış olduğun çok güzel çalışma için çok teşekkür ederim, arkadaş dost ve akrabalarıma saygılarımı sunarım.