Dolar 37,9470
Euro 41,0603
Altın 3.804,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 14°C
Çok Bulutlu
Sinop
14°C
Çok Bulutlu
Sal 15°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Boyabat Bakır Madeni İçin ÇED Süreci Başlatıldı

Sinop’ta yaşam alanlarına oldukça yakın bir mesafede planlanan bakır ocağı ve maden arama sondaj çalışmaları için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci resmen başladı.

Boyabat Bakır Madeni İçin ÇED Süreci Başlatıldı
4 Mart 2025 21:58

Sinop’un Boyabat ilçesinde, yöre halkının yaşam alanlarına oldukça yakın bir mesafede planlanan bakır ocağı ve maden arama sondaj çalışmaları için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci resmen başladı.

Boyabat’a bağlı Ardıç köyünde, özel bir şirket tarafından işletilmesi hedeflenen bakır ocağı ve sondaj faaliyetleri için ÇED süreci başlatıldı. Şirkete, 20 Ekim 2022 tarihinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1.973,58 hektarlık bir alan için 10 yıl süreli maden arama ve işletme ruhsatı verilmişti.

Planlara göre, bu alanın 0,81 hektarlık kısmında bakır ocağı işletilecek, 2,12 hektarlık bölümünde ise 53 adet maden arama sondaj çalışması gerçekleştirilecek. Ocakta ayda bir kez patlatma yapılması öngörülürken, yıllık üretim kapasitesinin 30 bin ton olacağı belirtildi.

Ocak ve sondaj alanının, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgu Uygulaması’na göre “orman arazisi” sınırları içinde yer aldığı tespit edildi. Alana en yakın yerleşim birimi ise yaklaşık 500 metre mesafedeki Ardıç köyüne bağlı Çamlıköy. Bölgedeki en yakın yapılar, ocak alanına 410 metre, maden arama sondaj alanına ise yalnızca 115 metre uzaklıkta bulunan konutlar olarak kayıtlara geçti. Bu durum, projenin çevresel ve toplumsal etkilerinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesini zorunlu kılıyor. ÇED sürecinin, bölgedeki doğal yaşam ve yerel halk üzerindeki olası etkilerini incelemek için kritik bir aşama olacağı öngörülüyor.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.