Türkiye’de VR teknolojisi şaşırtıcı
Türkiye’de VR teknolojisi her ne kadar ilerleyici olsa da kullanıcıları şaşırtacak.
Türkiye’de VR teknolojisi her ne kadar ilerleyici olsa da kullanıcıları şaşırtacak.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, “Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin birçoğunda eğitim, insan kaynağı ve bilgi ekonomisine verilen önemi görüyoruz. Biz de Türkiye olarak bunun farkındayız” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi ile Crytek iş birliğinde hayata geçirilen “VR First” programının global lansmanı ve VR Lab açılışı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Kavranoğlu, Crytek Kurucu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cevat Yerli, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ile sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kavranoğlu, çok yüksek potansiyeli bulunan bir teknolojide Türkiye’nin de oyunun parçası olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sanal gerçeklik sektörü, dünyada büyük bir hızla gelişmekte olan, uygulamaları oyun sektöründen tıp, eğitim gibi bir çok sektörü temelden etkileyecek bir sektör” diye konuştu.
Kavranoğlu, önümüzdeki 10 yılın sonunda görülebilecek değişim ve gelişmelere ilişkin, şunları söyledi:
“İnsanlar, uzaktan oturdukları yerden Amazon Ormanları’nda ya da bir insanın beyninin ya da damarının içinde dolaşabilecekler. Dolayısıyla dünya hızla değişmekte ve gelişmekte. Bu değişim ve gelişim, dünyadaki sosyoekonomik olayları, siyaseti, kültürü, ekonomiyi, derinden etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Dünyada artık kalkınma ve gelişme eskiden olduğu gibi zor değil, doğru kararları doğru zamanda alır ve doğru adımları atarsanız çok fazla para gerekmeden, gençlerin önünü açarak bir anda ekonomiyi, bulundukları toplumu temelden değiştirecek adımlar atılabiliyor. 30-40 yıl önce bir ülkenin kalkınması için çok büyük yatırımlar gerekiyordu. Bugünkü teknolojiler için tek gerekli olan şey eğitimli insan. Bunun için de uzun yıllar gerekmiyor. Büyük ve yaratıcı beyinler, dünyayı değiştirecek şeyler yapar.”
Kavranoğlu, bugün atılan adımın doğru ve güzel beslenmesi gerektiğine, bunun için devlet olarak gerekli katkının verileceğine dikkati çekti.
Türk gençlerine, başkalarının yaptığı oyunlarla vakit harcamak yerine hayata geçirilen laboratuvara gelerek burada yazılım çalışmalarında bulunmaları çağrısında bulunan Kavranoğlu, bugün atılan tohumun iyi beslenmesi durumunda ülke için yaratacağı faydanın büyük olacağını belirtti.
Kavranoğlu, “Türkiye olarak bizim büyük hedeflerimiz var. Artık Türkiye’nin üçüncü dünya ile anılmasını istemiyoruz. Kalkınmış, gelişmiş, imrendiğimiz ülkeler gibi bir ülke olsun… Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin birçoğunda eğitim, insan kaynağı ve bilgi ekonomisine verilen önemi görüyoruz. Biz de Türkiye olarak bunun farkındayız ve eski düzenimizi bilgi ekonomisine uyumlu şekilde yenilememiz gerekiyor” görüşünü paylaştı.
Eski iş yapma şekilleri ile bilgi ekonomisine geçilmeyeceğini vurgulayan Kavranoğlu, hayata geçirilen VR First projesine inandığını aktardı, katkı sağlayanlara teşekkür etti.
– “Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik Merkezi’ni hizmete alıyoruz”
Crytek’in Kurucu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cevat Yerli ise “VR First programının ilk adımını Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi ile atmanın gururunu yaşıyoruz. Bu merkezden edinilecek bilgi birikimi sayesinde, Türkiye ve dünya çapında diğer akademi kurumlarıyla da iş birliği yaparak öğrenciler, araştırmacılar ve geliştiricilere VR teknolojisiyle projeler geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de şu bilgileri verdi:
“VR teknolojisinin eğitim başta, birçok alanda kullanılması hatta günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi ile Crytek arasındaki iş birliği ile Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik Merkezi’ni hizmete alıyoruz. Öncelikle iki kurumun da hedeflerinin kesiştiği oyun tasarımı ve geliştirme alanında deneyim paylaşımı ve transferi yapılacak. Bir sonraki adımda ise Serious Games olarak bildiğimiz projeler ile sağlık bilimleri ve eğitim sektörü için oyun içerikli simülasyonlara ve deneyimlere yönelik Ar-Ge çalışmaları devam edecek.
Birlikte geliştirilecek eğitim müfredatı, transfer edilecek bilgi birikimleri ve yapılacak Ar-Ge çalışmaları, sadece bu kurumları değil tüm Türkiye’nin sektörel anlamda öğrenmesi, üretmesi ve büyümesi açısından önemli bir itici güç olacak.”
Konuşmaların ardından Kavranoğlu ve beraberindeki heyet, merkezin açılışını yaptı. Merkezde bulunan teknolojilere ilişkin yetkililerden bilgi alan Kavranoğlu, VR teknolojisini de deneyimledi.
– “Araştırma yapmak isteyen herkes programa dahil olabilecek”
Toplantıda verilen bilgilere göre, açılışı yapılan merkez, önümüzdeki 10 yıla damga vurması beklenen ve 2020 yılında 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacak VR teknolojisini kullanarak, yenilikçi fikirlerini gerçekleştirmek isteyen genç geliştirici ve girişimciler için hayata geçirildi.
İş birliği kapsamında, VR teknolojisinin potansiyelini göstererek farkındalık yaratılması ve VR geliştiricilerin, ihtiyaç duyduğu tüm profesyonel donanıma ulaşması amaçlanıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde yer alan bu merkezde AMD, Logitech ve MSI gibi büyük firmaların desteğiyle geliştiriciler, son teknoloji donanım ve VR ekipmanları kullanarak CryEngine teknolojisi sayesinde projeler geliştirebilecekler.
VR teknolojisini keşfetmek isteyen, bu platformda proje geliştirmek ve araştırma yapmak isteyen herkes programa dahil olabilecek. Kütüphane gibi çalışacak sistemin ortak kullanım alanlarından yararlanabilmek için üyelik yeterli olacak. Üyelik için herhangi bir yaş, üniversite, bilgi, tecrübe şartı aranmayacak.
Kullanımı tamamen ücretsiz merkezde ayrıca ekibiyle proje geliştirmek isteyenler için yapılacak değerlendirme sonucunda, kendilerine özel bir alan ve ekipman tedariki de sağlanabilecek.