Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 10°C
Sal 11°C

114 Yaşındaki Rukiye Ninenin İsyanı

114 yaşındaki Rukiye Tanış, devlete seslendi.

114 Yaşındaki Rukiye Ninenin İsyanı
21 Aralık 2013 10:01

Boyabat Barajı ve HES projesi nedeniyle toprakları kamulaştırılan ve yerleşim alanları sular altında bırakılan köylüler icralık oldu.

Proje, 2011 yılında Sinop, Çorum ve Samsun illerine bağlı 8 köyün tamamı olmak üzere toplam 28 köyün tarım arazilerini sular altında bıraktı. Acele kamulaştırma kararı ile Kızılırmak vadisinin birinci sınıf sulu tarım arazilerinin metrekaresine 5 TL fiyat biçilirken, bu karara itiraz edenlere yerel mahkeme bu sefer daha düşük fiyat biçti. EPDK ise kamulaştırma davası açanlara avukatlık ücretini karşılamaları için icra takibi başlattı. Kamulaştırılan arazilerinin her parseli için 1320 TL avukatlık ücreti ödemek durumunda kalan köylüler borç batağında.

Tapulu Malımız Gasp Edildi
Samsun’a bağlı Yukarıdarıçay köyünden Tekin ailesinin 30 dönümlük arazisi baraj nedeniyle sular altında kaldı.

Abit Tekin, "Yerel mahkemenin verdiği kararla EPDK’ya 30 bin TL borçlandırılmış oldum. Bir de üstüne avukatlık bedeli adı altında hakkımızda 17 bin TL’lik icra takibi başlatıldı. Arazilerimiz, Kızılırmak kenarında bölgenin en verimli arazisiydi. Yıllık 35-40 bin TL’lik gelirimiz vardı. Geçim kaynağımız elimizden alındı, tapulu malımız gasp edildi. Bir de üstüne borçlu çıkarıldık" dedi.

Biçilen Değer Adil Değil
Bölge halkının avukatı Metin Gökçe, "Tek bir ailenin arazisi için EPDK tek bir dava açabilir, ancak arazideki parsel sayısı kadar ailelere dava açıldı. Her parsel için bir ailenin 1320 TL avukatlık ücreti ödemek zorunda kalması kamulaştırma bedellerinin düşüklüğü de düşünüldüğünde ciddi bir mağduriyet yarattı" diye konuştu.

Devlet Sularını Çeksin, Biz Parasını Öderiz
Baraj projesi en çok yaşlı insanları etkiledi. Rahime Ural, 90 yaşında. Yukarıdarıçay köyünde 12 114 Yaşındaki Rukiye Ninenin İsyanıdönümlük arazisini kaybetti. Hakkında icra takibi başlatılan Ural, "Tarlalarımız hep suyun altında kaldı. Devlet sularını geri çeksin, biz paralarını veririz" dedi.

Devlet Toprağımızı Geri Versin
114 yaşındaki Rukiye Tanış ise baraj projesiyle evinin ve bahçesinin kamulaştırılması ardından sokakta kaldı. İki katlı evine ve arazisine 12 bin TL fiyat biçildi. Rukiye Tanış, "Evimin içinde olsaydım öldürseler söktürmezdim evimi, dağıttırmazdım. Bir buçuk senedir çektiğim acıyı kimse bilmez. Evimi dağıttılar. Devlet toprağımızı geri versin" dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.