Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Açık
Sinop
25°C
Açık
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 20°C
Sal 22°C

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü Dolayısıyla Basın Açıklaması

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü Dolayısıyla Basın Açıklaması
24 Eylül 2024 11:45

Ayancık İlçe Toplum Sağlığı Müdürlüğü, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü’ne dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada lenf bezlerinin bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğu ve lenfomaların bu bezlerde gelişen kötü huylu hastalıklar olduğu belirtildi.

Basın açıklamasında şu sözlere yer verildi: “Lenfomalar, Hodgkin ve Hodgkin dışı olmak üzere iki ana tipe ayrılır. Hodgkin lenfoma, lenfoma vakalarının %15’ini, Hodgkin dışı lenfoma ise %85’ini oluşturur. Hastalık, erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır ve genellikle 60 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Çocuklarda nadiren ortaya çıksa da erkek çocuklarda daha fazla rastlanır.”

Basın açıklamasında lenfomaya neden olan kesin bir sebebin bilinmediği, ancak yaş, cinsiyet, aile öyküsü, kimyasal maruziyet ve zayıflamış bağışıklık sistemi gibi çeşitli risk faktörlerinin hastalığın gelişiminde etkili olduğu vurgulandı. Ayrıca lenfomanın çeşitli belirtiler gösterebileceği ve bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda bir doktora başvurulması gerektiği ifade edildi.

Erken tanı için kabul edilmiş bir tarama yöntemi olmadığından, hastalığın belirtilerinin bilinmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Tedavi yöntemlerinin lenfomanın türüne göre değişiklik gösterdiği, kemoterapi, radyoterapi ve biyolojik tedavilerin sıkça uygulandığı ifade edildi.

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” prensibiyle farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmaktadır.

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü Dolayısıyla Basın Açıklaması

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.