Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Açık
Sinop
25°C
Açık
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 20°C
Sal 22°C

29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bildirisi

Ayancık Toplum Sağlığı Müdürlüğü’nden 29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bildirisi

29 Eylül Dünya Kalp Günü Basın Bildirisi
24 Eylül 2024 12:27

Ayancık Toplum Sağlığı Müdürlüğü, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayımlayarak kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekti. Bildiride, kalp ve damar hastalıklarının (kardiyovasküler hastalıklar) dünya genelinde ölümlerin başlıca sebepleri arasında yer aldığı vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği, Türkiye’de ise ölümlerin %33,4’ünden bu hastalıkların sorumlu olduğu belirtildi. Yaşlanma, şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerin kalp hastalıklarının görülme sıklığını artırdığına dikkat çekildi.

Bildiride, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörlerinin kalp hastalıklarının başlıca sebepleri olduğu ifade edildi. Ayrıca, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’inin önlenebileceği belirtildi.

2024 Dünya Kalp Günü’nün teması ise “Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç” olarak duyuruldu. Bu tema doğrultusunda toplumun kalp sağlığı hakkında bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında, aile hekimlerinin kalp ve damar hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinde aktif rol aldığı vurgulandı. Özellikle 40 yaş ve üstü bireylerde kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılarak, kişiye özel tedavi ve danışmanlık hizmeti sunulduğu belirtildi.

Dünya Kalp Günü vesilesiyle herkesi kalp sağlığına dikkat etmeye davet eden açıklamada, düzenli doktor ziyaretlerinin ve periyodik taramaların önemi hatırlatıldı.

Kalp sağlığı için yapılabilecekler şu şekilde açıklandı: “Sağlıklı beslenin, Yeterli miktarda su için, Hareket edin, Tütün ve alkolden uzak durun, Aile hekiminize başvurun, Kardiyovasküler riskinizi değerlendirin. Sağlıklı bir kalple uzun ve sağlıklı bir yaşam dileriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.