Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

40.Sanat Yılı (Seyit Saatçi)

15 Kasım 2022 12:34

Karikatür, Fransızca caricature kökünden gelir. Modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte internetteki sosyal platformlar aracalığı ile birbirlerine kolay bir şekilde ulaşan kişiler sayesinde diller arasında önemli kelime geçişi eskisine göre çok daha kısa bir süre içinde gerçekleşir. Karikatür; insan ve toplumla ilgili olan her olayı konu olarak abartılı bir şekilde veren, güldürücü ve düşündürücü resimlerdir. Bu sanat türünde mizahı ve abartılı öğelere yer verilmesi gerekir. Yazılı ve yazısız iki farklı şekilde çizilen bu sanatın dünya çapındaki sanatçısı, dostum Seyit Saatçi’nin 40. Sanat yılını kutluyorum.

Seyit Saatçi benim Sinop Ticaret Lisesinde okul arkadaşımdır. Okul sonrası 1998 yılı Ayancık Keten 1Festivali adına davet etmiş sergi açmıştık. Yıllar sonra 2008-2009 yıllarında Sinop Belediyesinde beraber çalışmıştık. Yine bu yıl 26. Ayancık Kültür, Keten ve Ahşap Festivaline sergi için davet etmiştim kırmadı eserlerini kendi yurt dışında olmasına rağmen göndermişti. Yaşamımda tanıdığım dostluğunu paylaştığım “Adam gibi adam” söylemini hak eden insandır.
Seyit Saatçi kendi söylemiyle; 1960 yılında sonbaharın mevsime hâkim olduğu, ağaçlardan yaprakların düşmeye başladığı o zaman da hayatın omuzlarına tepki verip diğer bebeler gibi ağlayarak dünyaya düştü. Toplumsal yaşamda haksızlıklara, adaletsizliklere, savaşlara, çevre kıyımlarına vb. gibi sorunlara karşı karikatürleriyle insanın yanında yer almış “sanatçı” diye tanıtır… zaten sanatçılar; özümseyen, önemseyen, sanatını güzel şeylere dönüştürebilen, insan olma bilincini en üst düzeye taşıyabilen, kendini aşan kişidir. Karşılık beklemezler, kendinden verirler. Sanatçı herkesin duyduğunu, gördüğünü, hissettiğini, düşündüğünü farklı şekilde duyan, düşünen, hisseden, yorumlayan, yansıtandır, muhaliftir.
Yurtiçi yurtdışı sergiler açmış, festivallerde yer almış, birçok yarışmalarda jüri üyeliği görevlerinde bulunmuş, eserleri; KKTC, Çin, ABD, Fransa, Tayvan, Kore, İtalya, Japonya, Yugoslavya, Makedonya, Sırbistan, Peru, Mısır, Küba, Belçika, Polonya, Brezilya, Hırvatistan, Portekiz, Romanya, İsrail, Guatemala, Kenya, İngiltere, İran, Almanya, Tunus, Çek ya, Fas, Meksika, Suriye, Lüksemburg, Venezüella, Hindistan, Yunanistan’da dergi ve albümlerde yer almıştır. Ulusal ve uluslararası olmak üzere yarışmalarda birçok ödülü vardır. Ayrıca, Fereecartoonweb Uluslararası Karikatür yarışmasında dünyanın en iyi karikatür sanatçıları arasında seçilmiş ve altın madalyaya layık görülmüştür.

Tayvan’da düzenlenen yarışma da üstün başarı ödülü almıştır. 2006 yılında Çin’de düzenlenen 4.Leng Mu karikatür yarışmasında, Portekiz’de düzenlenen Porto karikatür yarışmasında onur mansiyonu ödülü almıştır. 2013 yılında Saitima organizasyonu tarafından müzede sergilenmek üzere bir eseri satın alınmıştır. 2012-2017 yılları arasında eserleri Japonya Saitima en iyi karikatürler albümüne seçilmiştir. 2017 yılında Yunanistan-Ymittos uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül almıştır.

Neden karikatürist oldun sorusuna; “Ciltler dolusu hayat öyküsünün özünü, özetini tek bir karede evrensel bir dille sunmak için karikatürü seçtim. Karikatürle dünyada ki bütün insanlara seslenebiliyorum. Karikatürün tüm dünya dillerini konuştuğuna inanıyorum. Hem benim anlatmak istediğimi anladıklarına hem de kendi anlatmak istediklerini anlattıklarına inanıyorum.” diyor.

Seyit Saatçi dostum yalnız karikatür çizmiyor, öğrencilerde yetiştiriyor. Yine bir sohbetimizde; “Bir masaya vurduğumuzda hafif vurursanız “TIK” hızlı vurursanız “TOK” sesi çıkar. Ben çizgilerimde tıkları tercih edenlerden değil, tokları tercih edenlerdenim yani gür sesleri tercih ederim “demiştir. Can dostun olarak sanat yolunda ki çizgilerinin “TOK” sesiyle devam ederken sana sağlık, mutluluk başarılarının devamını diliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.