Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Az Bulutlu
Sinop
12°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 15°C
Per 13°C

SARDİNYA ADASI – CAGLİARİ

7 Aralık 2024 07:02

Erdoğan Erkaymaz’ın kaleminden gezi yazısı (3.kısım)…

Bugün 5 Kasım 2024 Salı. Dün ge­mi­miz gün bo­yun­ca de­niz­de sey­ret­ti. Bar­se­lo­na Li­ma­nı’ndan (İspan­ya) çıkan ge­mi­miz bugün Cag­li­ari (İtalya) li­ma­nın­da de­mir­le­di. Cagli­ari şehir turu yap­mak için liman dı­şın­da bek­le­yen oto­bü­sü­mü­ze bin­dik. Cag­li­ari yüz­yıl­la­ra da­ya­nan ta­ri­hi, Ak­de­niz ha­va­sı ve zen­gin de­niz­ci­lik ge­le­ne­ği ile dolu canlı bir kül­tür mer­ke­zi ola­rak öne çık­mak­ta­dır. İtalya’nın sar­dun­ya ada­sı­nın baş­ken­ti olan şehir adı­nın Güney kıs­mın­da yer al­mak­ta­dır me­lek­ler kör­fe­zi’nin pa­no­ra­mik man­za­ra­sı­nı sun­mak­ta­dır. Cag­li­ari, Roma ka­lın­tı­la­rı, orta çağ sur­la­rı, barok ki­li­se­le­ri ve uzun kumlu sahil şe­ri­di­nin çe­şit­li ka­rı­şı­mı ile ün­lü­dür. Şeh­rin kalbi, dar so­kak­lar, yük­sek burç­lar ve gör­kem­li Cag­li­ari ka­ted­ra­li ile dolu, bir te­pe­nin üze­rin­de yer alan yük­sek du­var­lı bir ma­hal­le olan ta­ri­hi Cos­tel­lo böl­ge­si­dir. Kra­li­yet sa­ra­yı ve antik Roma am­fi­ti­yat­ro­su­nun bu­lun­du­ğu Pi­az­za Pa­laz­zo, şehre geç­mi­şin duy­gu­su­nu aşı­la­mak­ta­dır. Cag­li­ari, Sar­dun­ya kül­tü­rü­ne ve Ak­de­niz yaşam tar­zı­na dal­mak is­te­yen­ler için cazip bir des­ti­nas­yon­dur.

İlk du­ra­ğı­mız Cag­li­ari Ma­ri­na­sı şeh­rin en önem­li nok­ta­sı­dır. Roma başta olmak üzere çe­şit­li fark­lı böl­ge­ler­den ve ül­ke­ler­den gelen ge­mi­le­rin ve yat­la­rın ya­naş­tı­ğı bu liman hem tu­ris­tik hem de ti­ca­ri amaç­lı ola­rak şehre büyük bir ka­za­nım sağ­la­mak­ta­dır. Ma­ri­na­yı cazip kılan ise; çev­re­sin­de çokça ma­ğa­za, dük­kan, res­to­ran ve ka­fe­le­rin bu­lun­ma­sı­dır. Sahil cad­de­si bo­yun­ca yü­rü­yüş alan­la­rı akşam sa­at­le­rin­de in­san­la­rın ter­cih et­ti­ği me­kan­la­rın ba­şın­da gel­mek­te­dir. Gru­bu­mu­zu gez­di­recek oto­bü­sü­mü­ze ge­çi­yor ge­zi­miz baş­lı­yor. Yo­lu­mu­zun üs­tün­de tepe’de yer alan San­tu­ario di Bo­na­rio Ki­li­se­si önün­de­yiz. Hi­ka­ye­si şöyle; Mer­yem Ana’nın basit bir hey­ke­li, 14. yüz­yıl­da bir fır­tı­na­ya ya­ka­la­nan İspan­yol de­niz­ci ta­ra­fın­dan de­ni­ze dö­kül­dük­ten sonra yı­kan­dı. Bugün de­niz­ci­ler hala de­niz­ler­de ko­run­mak için bu­ra­ya gelip dua edi­yor­lar. Hey­kel, yük­sek su­na­ğın ar­ka­sın­da bir niş için­de tu­tu­lu­yor­muş. İlk ori­ji­nal ki­li­se 1323 yı­lın­da inşa edil­miş, yıl­lar için­de bü­yü­tül­müş 1954 yı­lın­da res­to­re edil­miş. Mer­yem Ana Sar­dun­ya’nın ko­ru­yu­cu azi­zi­dir.

Her yıl bu­ra­ya 300 düğün tö­re­ni ya­pı­lı­yor­muş. Bir düğün için 2 yıl ön­ce­den re­zer­vas­yon ya­pıl­ma­sı ge­rek­mek­te imiş. 2.Dünya Sa­va­şı’nda ki­li­se bom­ba­lan­ma­lar son­ra­sı ağır hasar gör­müş. Bina ol­duk­ça et­ki­le­yi­ci… Ur­pi­no te­pe­si­ne gel­di­ği­miz­de oto­bü­sü­müz­den ini­yo­ruz. Man­za­ra ha­ri­ka bir ta­raf­ta tuz tar­la­la­rı ve lagün, diğer ta­raf­ta şeh­rin uzan­dı­ğı man­za­ra­yı iz­li­yo­ruz. Kar­şı­mız­da As­si­si­li Aziz Fron­cis Hey­ke­li Euro­pa Bul­va­rı’nın pa­no­ra­mik nok­ta­sın­da. Tu­rist­le­rin ve bölge sa­kin­le­rin­den sıkça zi­ya­ret et­tik­le­ri yer. Ulus­la­ra­ra­sı üne sahip sa­nat­çı Peder And­rea Mar­ti­ni ta­ra­fın­dan 1980’lerde ya­ra­tı­lan “Fra­tel­lo Sole” adlı eser, As­si­si­li din adamı ko­lu­nu gök­yü­zü­ne doğru kal­dır­mış şe­kil­de tas­vir edi­len hey­kel. Hey­kel, tüm şehre bu pa­no­ra­mik ko­num­dan hakim olan, ko­ru­yan ve kut­sal İtalya’nın ku­ru­yu­cu­su Aziz As­sis­li Fron­cis’i tas­vir edi­yor. Gru­bu­muz bi­rey­sel ve toplu fo­toğ­raf­lar çe­kil­dik­ten sonra yol­cu­lu­ğu­muz Po­et­to Pla­jı­na… Pi­to­resk bitki ör­tü­süy­le çev­ri­li kar be­ya­zı kum­la­ra sahip 7 km uzun­lu­ğun­da bir plaj­da­yız. Sa­hil­de­ki alt­ya­pı fark­lı yaş­lar­da­ki ve fark­lı ilgi alan­la­rı­na sahip ta­til­ci­le­rin çe­ki­ci bir şey­ler bu­la­ca­ğı şe­kil­de dü­zen­len­miş. Ço­cuk­lar için oyun alan­la­rı ve sığ alan­la­rın yanı sıra genç­ler için ge­nel­lik­le kum­sal­da par­ti­ler ve dis­ko­lar dü­zen­le­ni­yor­muş. Kı­yı­dan bak­tı­ğı­nız­da bir dağın te­pe­sin­de “Şey­tan Eyeri”ni hay­ran­lık­ta iz­le­ye­bi­lir­ler. Plaj kıyı bo­yun­ca çok sa­yı­da res­to­ran­lar, kafe ve bar­lar bu­la­bi­lir­ler. Gru­bu­muz­da bir ka­fe­de kahve mo­la­sı son­ra­sı ge­zi­mi­ze devam için oto­bü­sü­mü­ze bi­ni­yo­ruz. Yo­lu­muz şa­şır­tı­cı ve bü­yü­le­yi­ci bir doğal gü­zel­lik kö­şe­sin­den ge­çi­yo­ruz. Ta­bi­at ko­ru­ma alanı ilan edi­len Mo­len­tarp­lus Parkı. Yal­nız­ca yaban ha­ya­tı için bir sı­ğı­nak değil, aynı za­man­da deniz ve ka­ra­nın bir­leş­ti­ği eşsiz bir eko­sis­te­mi de tem­sil edi­yor. Reh­be­ri­mi­zin uya­rı­sıy­la, la­gün­ler ara­sın­da dans eden pembe fla­min­go­la­ra hay­ran ka­la­rak ha­fı­za­lar­da yer edecek kart­pos­tal gö­rün­tü­sü ve­ri­yor­lar. Fo­toğ­raf­lar çe­ki­li­yor yo­lu­nu­za devam edi­yo­ruz.

Audar­ya Şarap Fab­ri­ka­sın­da­yız. Audar­ya is­mi­nin an­la­mı “ruhun asa­le­ti”dir. Sar­dun­ya’daki şa­rap­çı­lık ge­le­ne­ği Roma ve Kar­ta­ca ara­sın­da­ki Pön sa­va­şın­dan önce Nu­ra­gic uy­gar­lı­ğı­nın ya­şa­dı­ğı, ar­dın­dan 18. yüz­yı­la kadar orta çağ bo­yun­ca kont­ro­lün de­ğiş­ti­ği antik za­man­la­ra kadar uza­nır. Aile adına bize yar­dım­cı olan ka­dı­nın söy­le­miy­le: “Audar­ya’yı il­gi­len­di­ren her şeyin mer­ke­zin­de öz­gün­lük ve ge­le­nek var­dır. En­ri­co Pala, kızı Ni­co­let­ta ve oğlu Sal­vo­to­re ile bir­lik­te Audar­ya ‘nın şa­rap­çı­lı­ğı­nın te­me­lin­de yatan bir fel­se­fe­ye sa­hip­tir. Ge­le­nek­le­ri 1940 yı­lın­da ilk bağ­la­rı diken En­ri­co’nın ba­ba­sı Sal­vo­to­re’ye da­ya­nır.” Gru­bu­muz­la yerel ve bizim reh­ber­le fab­ri­ka gö­rev­li­si­nin an­la­tı­mıy­la fab­ri­ka­yı üzüm sı­kı­mın­dan fer­men­te olu­şu­mu­na ora­dan üre­ti­me beton, metal ve ağaç sak­la­ma ala­nı­na kadar gez­dik­ten sonra tadım yap­mak üzere ha­zır­la­nan ma­sa­da; şa­ra­bın lez­ze­ti­ni art­tır­mak için fark­lı pey­nir­ler­le bir de­ne­yim ya­şa­dık. Ortam ol­duk­ça gü­zel­di. Fab­ri­ka­dan şa­rap­lar alın­dı, et­raf­ta­ki üzüm bağ­la­rı ve mini evcil hay­van ba­rı­na­ğı ge­zil­dik­ten sonra fab­ri­ka ge­zi­miz sona erdi. Cag­li­ari mer­ke­ze doğru yol­cu­lu­ğu­muz sı­ra­sın­da çift­lik­ler­den ge­çi­yo­ruz. Sar­dun­ya adası Ak­de­niz­de bir ada ol­ma­sı­na rağ­men çift­çi­lik, ço­ban­lar ve ko­yun­la­rın ül­ke­si­dir. Bu özel­lik­ler mut­fa­ğın­da önem­li yer tutar. Deniz ürün­le­ri de­ne­yim­le­ne­bil­se de bol mik­tar­da kı­zar­mış kuzu, do­ma­tes soslu veya pes­to­lu köfte ve büyük kus­kus ben­ze­ri küçük bir irmik ma­kar­na­sı olan fre­go­le­de bu­lu­nur. Ay­rı­ca İtalya’nın en kes­kin koyun sütü pey­ni­ri­ne sahip ol­du­ğu bi­lin­mek­te­dir. Yenne mey­da­nı’na gel­di­ği­miz­de oto­bü­sü­müz­den indik. Reh­be­ri­miz ser­best zaman verdi. Bu­luş­ma ye­ri­miz bu­ra­sı ola­cak.

Yenne Mey­da­nı’na 1822’de Sar­dun­ya Kralı Carlo Fe­li­ce’nin onu­ru­na ilk taş ko­yul­muş. Mey­dan­da, mev­cut dev­let yolu olan Parto Tor­res’e giden kra­li­yet yo­lu­nun baş­lan­gıç nok­ta­sı­nı be­lirt­mek için 1822’de Yenne Mar­gu­is Va­li­si ta­ra­fın­dan yer­leş­ti­ri­len ki­lo­met­re taşı bu­lu­nu­yor. Mey­da­nın hemen için­de­ki mimar Ga­eto­no Cima ta­ra­fın­dan ta­sar­la­nan bir kaide üze­ri­ne yer­leş­ti­ri­len Carlo Fe­li­ce Hey­ke­li bu­lun­mak­ta­dır. Mey­dan ağaç­la­rın göl­ge­sin­de­ki bank­lar­da din­le­ne­bi­le­ce­ği­niz ortam var. Et­ra­fın­da ti­ca­ri fa­ali­yet­ler gös­te­ren iş yer­le­ri, bar­lar, res­to­ran­lar ve mar­ket­ler­le çev­ril­miş. Şeh­rin kalbi, dar so­kak­lar, yük­sek burç­lar ve Cag­li­ari ka­ted­ra­li ile dolu, bir te­pe­nin üze­rin­de yer alan yük­sek du­var­lı bir ma­hal­le olan ta­ri­hi Cos­tel­lo böl­ge­sin­de ge­zi­miz baş­lı­yor. Cag­li­ari ‘nin po­pü­ler alış­ve­riş cad­de­le­rin­de do­la­şır­ken, özel ma­ğa­za­lar, fark­lı türde on­lar­ca çanta satan il­ginç dük­kan, mo­dern ve mo­da­ya uygun bayan kı­ya­fet­le­ri ve ak­se­su­ar­lar sun­mak­ta… Şeh­rin sem­bol­le­ri ile yerel kay­nak­lı ürün­ler ve çe­şit­li he­di­ye­lik eşya sunan iş yer­le­ri ara­sın­da alış­ve­riş­te ya­pı­lı­yor. Kent­te son ola­rak ge­ze­ce­ği­miz yer San Remy Ki­li­se­si.

San Remy Ka­le­si Cag­li­ari’nin en eski ya­pı­la­rın­dan bi­ri­si­dir. Orta çağ­dan kalma olan bu kale, mer­mer ağır­lık­lı mal­ze­me­si ile dik­kat çek­mek­te­dir. Şeh­rin en tu­ris­tik me­ka­nı olan kale 19. yüz­yıl­da Cos­tel­lo il­çe­si­ni sa­vu­na­bil­mek ama­cıy­la inşa edil­miş­tir. Sar­din­ya ta­ri­hi bo­yun­ca önem­li bir rol oy­na­yan Savey Kra­li­yet Aile­si de bu­ra­da ya­şa­mış­tır. Kale günün her sa­atin­de gi­de­bi­le­ce­ği­niz tu­ris­tik me­kan­lar­dan bi­ri­si­dir. Fo­toğ­raf­lar al­dık­tan sonra bu­luş­ma ye­ri­miz Yenne Mey­da­na doğru yola ko­yul­duk. Carlo Fe­li­ce Hey­ke­li­nin kar­şı­sın­da­ki ağaç­la­rın al­tın­da­ki bank­ta mey­da­nın­da in­san­la­rı iz­ler­ken zaman geldi. Oto­bü­sü­mü­ze bi­ne­rek ge­mi­mi­ze doğru yola ko­yul­duk.

SAR­DUN­YA ADASI (Sar­di­nio). Sar­din­ya Adası, ta­ri­hi zen­gin­lik­le­ri, eşsiz doğal gü­zel­lik­le­ri ve lez­zet­li mut­fa­ğı ile sa­de­ce bir tatil yeri değil, aynı za­man­da bir kül­tür ve tarih ha­zi­ne­si­dir. Ta­ri­hi bo­yun­ca fark­lı me­de­ni­yet­le­re ev sa­hip­li­ği yap­mış olan Sar­din­ya, Antik Roma ka­lın­tı­la­rın­dan nu­rag­hi ku­le­le­ri­ne, gotik ki­li­se­ler­den Arap-Pi­za­lı dö­ne­mi ka­le­le­ri­ne kadar çe­şit­li mi­ma­ri ha­zi­ne­ler ba­rın­dı­rır. Sar­din­ya’nın doğal gü­zel­lik­le­ri ise turku­az renk­li de­niz­le­ri, altın kum­sal­la­rı ve nefes kesen man­za­ra­la­rı ile ün­lü­dür. Sar­din­ya çok dağ­lık ol­ma­sı yü­zün­den yok­sul bir ada­dır. Sar­din­ya da hal­kın çoğu de­niz­den ol­duk­ça yük­sek­te­ki küçük ka­sa­ba ve köy­ler­de ya­şa­mak­ta­dır. Bu yaşam bi­çi­mi Sar­din­ya­lı­lar, Roma İmpa­ra­tor­lu­ğu’ndan 19. yüz­yı­la kadar süren kor­san akın­la­rın­dan ko­run­mak ve sıtma has­ta­lı­ğı­na ya­ka­lan­ma­mak için be­nim­se­miş­ler. Adada yal­nız­ca iki büyük kent var­dır; bun­lar gü­ney­de Cag­li­ari, ku­zey­ba­tı’da Sas­sa­ri­dir. Sar­din­ya’da resmi dil İtal­yan­ca­dır. Ancak adada Sardu adlı bir yerel dilde ko­nu­şu­lur. Sar­din­ya’nın özel­lik­le dağ­lar­la çev­ri­li iç böl­ge­le­rin­de­ki izo­las­yo­nu, yerel kül­tür­le­rin ko­run­ma­sın­da önem­li bir etken ol­muş­tur. Bu böl­ge­de ya­şa­yan­la­rın ge­nel­lik­le 100 ya­şı­na ve öte­si­ne kadar da ya­şa­dı­ğı bi­lin­mek­te­dir. (Prof. Luca De­i­ana bel­ge­se­li) Sar­din­ya’da 2400 ki­şi­nin 100 ya­şı­na ulaş­tı­ğı be­lir­le­miş. Şim­di­ye kadar en uzun ömür­lü ki­şi­nin Gi­oven­ni De­i­ana ol­du­ğu­na ina­nı­lı­yor. 1718’de doğ­du­ğu­na ina­nı­lı­yor 124 ya­şın­da ölmüş. Yine bu adada çoğu kimse hala bir­bi­ri­ne bağlı, üç hatta dört ku­şa­ğın bir arada ol­du­ğu aile dü­ze­ni için­de ya­şı­yor. Bi­li­nen odur ki “İş, uzun ya­şa­mak­ta değil, ke­yif­li ve sağ­lık­lı bir şe­kil­de ya­şa­mak­ta…”
Yo­ru­cu bir gün ge­çir­dik. Ge­mi­mi­ze geç­tik akşam ye­me­ği­ne kadar ka­me­ra­la­rı­mız­da din­len­dik. Yarın Na­po­li’deyiz.

SARDİNYA ADASI - CAGLİARİ  SARDİNYA ADASI - CAGLİARİ  SARDİNYA ADASI - CAGLİARİ  SARDİNYA ADASI - CAGLİARİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.