Akciğer Kanseri Neden Olur? İşte Şaşırtıcı 8 Sebep!
Akciğer kanseri neden olur? Sorusu belki son yıllarda sağlık alanında en çok sorulan ve cevabı en çok araştırılan sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar.
Akciğer kanseri neden olur? Sorusu belki son yıllarda sağlık alanında en çok sorulan ve cevabı en çok araştırılan sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Son yıllarda diğer kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de bir artış söz konusudur. Bu nedenle insanlar bu hastalıktan korunmak için hastalığın neden meydana geldiğini merak edebilirler.
Peki akciğer kanseri neden olur? Sebepleri nelerdir? Korunmanın bir yöntemi var mıdır? Bu gibi soruların cevabını vermeden önce akciğer kanseri nedir sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde vermek daha mantıklı olur.
Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri, akciğerde yer alan zararlı hücrelerin büyümesi sonucu meydana gelir. Fakat bu büyüme kontrolsüz bir şekilde olur. Büyüdükten sonra da mutasyona uğrar ve bahsedilen kanser türü ortaya çıkar. Akciğer kanseri teşhisi erken dönemde konulursa, tedavisi çok daha kolay olacaktır.
Akciğer de yer alan bazı doku ve hücrelerin görevleri bulunur. Bu görevlerden en önemlisi, vücuda oksijeni taşımak ve yaşamsal faaliyet olarak bilinen nefes alma ve verme sırasında vücutta yer alan karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bu dokuların kontrolsüz bir şekilde hem büyüyüp hem de mutasyona uğraması sonucunda da bahsettiğimiz kanser türü ortaya çıkar.
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Akciğer kanseri neden olur sorusuna tek ve net bir cevap vermek çok da mümkün değildir. Bu kanser türüne yakalanmanın birden çok sebebi ve tetikleyici faktörü olabilir. Ama yine de bazı durumlardan uzak kalmaya gayret ederek kansere yakalanma riski ciddi bir oranda düşürülebilir. Söz konusu durumlar ise şu şekildedir;
Doğrudan Sebepler | Dolaylı Sebepler |
Sigara, puro ya da nargile gibi maddelerin tüketimi | Sigara dumanına maruz kalmak |
İçme sularında yer alan yüksek arsenik maddesine maruz kalmak | Genetik faktörler |
Hava kirliliğine maruz kalmak | Daha önce radyasyon tedavisi görmüş olmak |
Asbest ve radon gazı gibi zararlı gazları solumak | Kronik akciğer hastalıklarının var olması |
1 – Sigara, Puro ya da Nargile Gibi Maddelerin Tüketimi Akciğer Kanseri Sebeplerinden Biri Olabilir!
Sigara veya puro gibi maddelerin ne kadar zararlı olduğunu anlatmaya gerek bile yoktur. Hem maddi olarak hem de sağlık açısından ciddi kayıplara sebep olan sigara, akciğer kanseri gibi ölümcül bir hastalığın en önemli tetikleyicilerinden sayılmaktadır. Öyle ki yapılan araştırmalarda bu kansere yakalanan her beş kişiden dördünün aktif bir şekilde sigara kullandığı belirlenmiştir.
2 – İçme Suları İçeriğine Dikkat!
İçme suları her zaman göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Özellikle içeriğinde çok yüksek miktarda arsenik maddesi bulunuyorsa bahsedilen kanser türüne yakalanma ihtimali artabiliyor. Konu ile alakalı yapılan bazı araştırmalar buna işaret ediyor. Bu nedenle temiz içerikli içme suyu tercih etmek çok önemli özellikle plastik şişede uzun süre beklemiş sular oldukça tehlikeli hale gelebiliyor.
3 – Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Kansere Bir Adım Daha Yaklaştırabilir!
Hava kirliliğine uzun süre ve sürekli olarak maruz kalmak da akciğer kanseri neden olur sorunun cevaplarından biri haline gelebilir. Akciğerlerimiz bizim için hayati önem taşıyan organlarımızdan biridir. Çünkü nefes alışverişimizi bu organ sayesinde yaparız. Kirli bir havada uzun süre nefes almaya çalışmak ise akciğerde yer alan doku ve hücrelere zarar verebilir.
4 – Asbest ve Radon Gazı Solumak Akciğer Kanseri Neden Olur Sorusunun Cevaplarından Biri Olabilir!
Asbest doğal bir mineral olarak karşımıza çıkar. Özellikle inşaat sektöründe kullanılır. Çok fazla tercih edilmesinin sebebi ise kolay tutuşmuyor olması ve yüksek yalıtım özelliği barındırmasıdır. Ülkemizde 1980’lere kadar birçok iş kolunda çok fazla tercih edildiğini görüyoruz. Fakat günümüze baktığımızda yüksek kanserojen etkisi olduğu gibi birçok ülkede kullanımı yasaklandı. Bu gazın solunması halinde kansere yakalanma riski artıyor.
5 – Sigara Dumanına Maruz Kalmak da Kansere Kapı Aralıyor!
Sigara içmemek kanserden korunmak için yeterli olmuyor ne yazık ki… Sigara içilen bir ortamda uzun süre bulunmak da aynı etkiye sebep olabiliyor. Bu nedenle sigara içen bir kişinin yanında bulunmamaya özen göstermek gerekiyor.
6 – Genetik Faktörler de Kanser İçin Tetikleyici Olabilir
Her kanser türünde olduğu gibi bu kanser çeşidinde de genetik faktörlerde etkili olabiliyor. Bu nedenle hastalıkla ilgili Akciğer cerrahisi bölümüne gidildiği zaman ilk yönetilen sorulardan biri ailede bu kansere yakalanan biri olup olmadığıdır.
7 – Radyasyon Tedavisi Olurken Dikkat!
Daha önce uzun süre radyasyon tedavisi görmüş olmak da kanser hastalığına yakalanma riskini artıyor. Fakat sadece bu durum kansere sebep olur demek yanlış olur. Hastada zaten bu şekilde bir yatkınlık varken sürekli olarak radyasyona maruz kalmak tetikleyici olabilir. Bu nedenle Akciğer Cerrahisi bu konuya da dikkat çekiyor.
8 – Kronik Akciğer Hastaları Daha Dikkatli Olmalı
Kronik akciğer rahatsızlıkları bulunan hastalar akciğer kanseri neden olur sorusunun tüm cevaplarına daha çok dikkat etmelidir. Çünkü akciğerde zaten kronik olarak bir rahatsızlık mevcutken kişinin doku ve hücrelerinde mutasyon meydana gelme riski artar. Akciğer Cerrahisi alanı da kronik hastaların daha yakında izlenmesini tavsiye ediyor.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri neden olur sorusundan sonra Akciğer Cerrahisi ile alakalı merak edilen bir diğer konu ise hastalığın nasıl kendini gösterdiğidir. Söz konusu belirtileri ise şu şekilde sıralamak gerekir;
- Geçmeyen ve şiddetli şekilde olan öksürük
- Bir anda hızlı kilo kaybı yaşanması
- Yutma güçlüğü yaşamak
- Sebebi bilinmeyen ve sürekli devam eden yorgunluk hali
- Elde, ayakta ve yüzde ödeme bağlı olarak gelişen şişlik
- Göğüste ve sırtta ağrı meydana gelmesi
- Nefes alıp verirken hırıltı meydana gelmesi
- Baş dönmesi yaşanması
- Göz kapağında düşüklük meydana gelmesi
Bu belirtileri yaşayan kimseler vakit kaybetmeden Akciğer Cerrahisi ile görüşmesi gerekir. Belirtileri yaşayan kişiler için direkt olarak akciğer kanseri demek doğru olmaz. Bu nedenle hemen endişeye kapılmaya gerek yoktur. Çünkü yukarıdaki belirtiler söz konusu hastalığın habercisi olabileceği gibi başka bir durumunda belirtisi olabilir. Endişeye kapılmadan soğuk kanlılıkla Akciğer Cerrahisi bölümünden randevu almak gerekir.
Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Akciğer kanseri nedenleri bu hastalığın tanısının nasıl konduğu da merak edilen hususlar arasında yer alır. Bu rahatsızlığın tanısı için Akciğer Cerrahisi bölümü öncelikle röntgende belirlenen bir kitleye ihtiyaç duyar. Sonrasında kişinin daha önce geçirdiği rahatsızlıklar hakkında bilgi alınır.
Kişinin tütün ürünlerini kullanıp kullanmadığı da öğrenilir. Akciğer Cerrahisi daha sonra ailede kanser hastalığına yakalanan biri olup olmadığının da bilgisine ulaşmak ister. Sonuç olarak kanserden şüphelenilmesi halinde doktor balgam tetkiki isteyebilir. Bu şekilde kanser olup olmadığı oldukça kolay bir şekilde öğrenilebilir.
Akciğer Cerrahisi sonrasında kanserden emin olmak adına akciğer dokusunu incelemeyi talep edebilir. Bu inceleme ile birlikte kanserin türünü ve yayılma durumunun nasıl olduğu ile alakalı bilgi sahibi olunur. Sonrasında da bilgisayarlı tomografi çekilir. Bu sayede kitleye nasıl ulaşılacağı belirlenmiş olur. Biyopsi ile birlikte de kanserin tanısı Akciğer Cerrahisi tarafından konmuş olur.
Akciğer Kanseri ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
Akciğer kanseri neden olur gibi merak edilen çok fazla soru bulunur. Bu soruların cevaplanması ile birlikte hastalık ve tedavi yöntemleri ile alakalı daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmuş olur. Söz konusu soruları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
1 – Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Farklı mıdır?
Kadın veya erkekte hastalığın belirtileri farklılık göstermez. Hem erkekte hem kadında görülen belirtilere göre gerekli tetkikler yapılıp tanı konulur.
2 – Akciğer Kanseri 4. Evre Kurtulma Şansı Var mıdır?
4. evre hastalığın son evresi olarak bilinir. Bu nedenle ümitsizlik yaşanabilir. Bu evrede de kurtulma şansından ve tedavi aşamalarından bahsetmek mümkündür.