AKLIMDAKİ KADINLAR
Erdoğan Erkaymaz
Ayancık’ta büyük şehirlerde olduğu gibi her gün tiyatro olmuyor, oynanmıyor, ancak; Bu aylarda spor kulüplerimizin, özellikle başta Kaymakamımız Suat YILDIZ ve Belediye Başkanımız Ayhan ERGÜN’ün katkılarıyla, özellikle Devlet Tiyatroları oyunları ilçemize kadar geliyor ve keyifle izliyoruz. Belleğimde kaldığı kadarıyla; Trabzon Devlet Tiyatrosu (Şekil Bozukluğu-İstibdad – Keşanlı Ali Destanı Tiyatrosu-Şahane Düğün) Samsun Devlet ve Operası Müdürlüğü ( Arşın Mal Alan – Seslerle Anadolu ) Bursa Devlet Tiyatrosu (Altın Kafeste Yandım) Ankara Devlet Operası ve Balesi (Fantastik-Töre) Sinop Hayaller Tiyatrosu ( Bir Erkeğin Anotomisi) Ankara Ekin Tiyatrosu ( İntifada) Karınca Çocuk Tiyatrosu (Robinson ve Cuma) Çocuk Tiyatrosu (Kırmızı Başlıklı Kız) Ankara Devlet Tiyatrosu (İçlerinden Hangisi) gösterilerini sundular.
Devlet tiyatrolarından bahsetmek istiyorum. Kuruluş amacı: “Yerli ve yabancı eserlerle halkın genel eğitimine, dil ve kültürünü yükseltmek, Türk sahne sanatının yurt içinde ve yurt dışında gelişmesini, yayılmasını ve tanıtılmasını sağlamak, Türk dilini yerleştirmek ve şive birliğini meydana getirmek, temel değerler üzerinde doğru yargılara varılmasını sağlamak, sanat estetik duygusunu geliştirmek amacıyla 10 Haziran 1949 Tarihinde kabul edilen 5441 sayılı kanunla kurulmuştur.” Oyunlarında titiz olup Türk örf, adet ve geleneklerine uygun eserler sunmaktadırlar.
8 Kasım 2013 akşamı ilçemize gelen “Aklımdaki kadınlar” oyunu orijinal adı “Jake’s Women” olan tiyatro oyunu 1992 yılında Amerikalı oyun yazarı New Somon Tarafından yazılmış, yazıldığı sene “Brodway’da” sahnelenmiş ve Amerika da bir çok ödüle layık görülmüş bu oyun Televizyon filmi olarak da çekilmiş ve oyun kadar da başarılı olmuş. İlk olarak 2013 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Türkiye’de sahnelenmiştir.
Oyunda hayal dünyasıyla gerçek dünya arasında sıkışmış, bunun sancılarını yaşayan yazar; aklımdaki kadınları istediği şekilde konuşturmasını ve kontrolün elinde olması kendisini çok mutlu ediyor. Yazar gerçek hayatta yaratamadığı dengeyi, hayal dünyasında en azından yaratmakta…
Oyunda; çok sevdiği karısını yıllar önce kaybeden yazarın Maggie ile ilişkisini sürdürme gayretini işliyor. Oyun boyunca yazar; ölen karısının hayaleti, kızı, kız kardeşi, psikanalisti, Maggie ve sonradan hayatına giren sevgilisi hayalleriyle hayatına dair çözümlemeler yapıyor. Yazar karısının ölümünü atlatamadığı için bu günüde yaşayamıyor. Bu ruh halinden kurtulması gerektiği gerçeği ile yüzleşiyor.
Oyun; evrensel bir konu olan kadın-erkek ilişkilerini mizahi bir dille irdelemesi ve farklı yaradılışa sahip iki varlığın bir arada aynı dünyayı ve hayatı paylaşırken yaşadığı gel gitlere, çelişkilere, anlaşmazlıklara, çıkmazlara ve zorluklara şahit ediyor. İnsan hangi milletten olursa olsun tüm dünyada kadın ve erkeklerin bir takım iletişim sorunları yaşadığını biliyoruz! Sorunları da benzer…
Oyun konusu çok güzel ve başarılı, mükemmel ışık, harika dekor, dönemin kostümleri ve devlet tiyatroları sanatçıları 5 TL. gibi mütevazi bir bedelle bu oyunu ilçemizde görmek bizler içinde bir şans. Bu oyun için emeği geçen başta Kaymakamımız Suat YILDIZ bey ve Belediye Başkanımız Ayhan ERGÜN beye şahsım adına bir tiyatro sever olarak bir kez daha teşekkür ediyorum.
Ayancık yaşayanı ve tiyatro severi olarak bu güzel oyunu ilçemize gelmesini sağlayanları desteklemeli ve yanlarında olmalıyız ki bir çok kültürel faaliyetleri ilçemize taşısınlar. Yazımı bitirip gazeteye verdiğim gün 11 Kasım Pazartesi akşamı Ayancık Cevizli Spor Kulübünün ilçemize getirdiği Yel Değirmeni Oyuncuları tarafından sahnelenen “MEDYALAN” oyununu da izledik. Emeği geçen başta kulüp başkanı olmak üzere onlara da teşekkür ediyoruz. Yazımı sonlarken William Hazlitt’in sözüyle bitirmek istiyorum “Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez”