Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 8°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Altay'dan Meclise Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, emekli maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırının altında olmasını TBMM'ye taşıdı.

Altay'dan Meclise Soru Önergesi
13 Temmuz 2013 15:11

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, emekli maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırının altında olmasını TBMM'ye taşıdı. Altay konuyla ilgili meclise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde; hane halkı gelir grupları arasında ki gelir farklılıkların gittikçe ayrıştığını ve derinleştiğini ifade eden Engin Altay, ülkede dört kişilik bir ailenin açlık sınırının çeşitli araştırmalara ve TÜİK ortalama verilerine göre bin 71 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 200 TL seviyelerinde olduğunu dile getirdi.

Altay, bunun yanı sıra asgari ücretin 2013 yılının ikinci yarısı için 804 TL olarak belirlenmesinin, emekli maaşlarının Bağ-Kur – SSK ve Emekli Sandığı mensupları için çok farklı düzeylerde çeşitlilikler göstermesinin dünyanın en büyük 16. ekonomisi olma verisi ve iddialı söylemler ile bağdaşmadığını ileri sürdü.

Engin Altay konuya ilişkin Faruk Çelik'e şu soruları yöneltti; "Bakanlığınız emekli maaşları düzenlemeleri sürecinde gelir dağılımı, yoksulluk ve açlık sınırlarını baz alan bir çalışma yapmakta mıdır? Ülkemizde kaç tür de emekli maaşı ödenmektedir? Emekli maaşlarının türleri ve miktarları nelerdir? TÜİK verilerine göre açlık, yoksulluk sınırı ile asgari ücretin altında maaş alan kaç emekli vatandaşımız vardır? İktidarınız döneminde iddia ettiğiniz büyüklükte GSMH ’da ki artışa bağlı olarak emekli maaşlarına artış neden yapılmamaktadır?

Emekli yurttaşlarına satın alam gücü verilerine göre dünya üzerinde yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş ödeyen ülkeler arasında Türkiye’nin yeri neresidir? Çok zor şartlarda hayatlarını idame ettiren emekli vatandaşlarımız ve asgari ücretle geçinmeye çalışan emekçilerimiz için tedavi katılım payını kaldırma yönünde bir çalışama yapacak mısınız?"

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.