Anne Adaylarına Büyük Uyarı!
Gebelik dönemi içerisinde görülmekte olan gribal enfeksiyon durumlarının hem anne adaylarını hem de bebeklerin sağlık durumunu tam anlamı ile negatif etkilemekte olduğunu belirtmekte olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, belirtilen bu süreç içerisinde gribe yakalanmış olan bireylerin mutlak olarak istirahat etmesi gerekli olduğu ve sıcak sıvılar tüketmesi gerekmekte olduğunu dile getirdi..
Gebelik dönemi içerisinde görülmekte olan gribal enfeksiyon durumlarının hem anne adaylarını hem de bebeklerin sağlık durumunu tam anlamı ile negatif etkilemekte olduğunu belirtmekte olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, belirtilen bu süreç içerisinde gribe yakalanmış olan bireylerin mutlak olarak istirahat etmesi gerekli olduğu ve sıcak sıvılar tüketmesi gerekmekte olduğunu dile getirdi.
Hamilelik dönemi içerisinde anne adaylarının yakalanmış olduğu gribin bebeğe de büyük çaplı zarar verebilecek olduğunu belirtmekte olan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, “Özellikle kış aylarında sıkça görülen grip, pek çok insanın hayatını olumsuz etkilediği gibi gebelik sürecinde bebeğin sağlığını da tehlikeye sokmaktadır. Hamilelikte grip, bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle, normale göre hastalık anne adayı için daha ağır ve uzun geçmektedir” dedi.
Gebelik döneminde grip ve gripten korunma yolları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Özge Piri Mantar, “Grip solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın tipik kuluçka süresi 1- 4 gündür. Yetişkinlerde semptomlar başlamadan 1 gün önce ve başladıktan 5 gün sonrasına kadar bulaşıcılığını korumaktadır. Grip tehlikeli ve korkutan bir hastalık değildir ama aynı şeyi hamile bir anne için söyleyemeyiz. Çünkü bu hastalığa yakalanan anne adayı yoğun ve yüksek bir ateş altındadır. Bu halsizlik ve iştahsızlık yapmaktadır. Bunlar hamile bir bayanda rastlandığı zaman hem anneyi hem de bebeği olumsuz yönden etkilemektedir. Grip baş ağrısı, halsizlik, ateş, yorgunluk ve yememe isteği oluşturur. Böylece bir annenin en önemli olan şeyi yemeden kesilmesidir. Yemek yemediği sürece hem bebek gelişmez hem de kendi bitkin düşmektedir. Gebeliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riski fazladır” diye konuştu.