Apple Büyük Krizde!
Dünya teknoloji devi Apple’ın, ABD Federal Soruşturma Bürosuna (FBI), Aralık 2015 tarihi içerisinde California’nın San Bernardino kenti içinde toplamda on dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı başlıca düzenlemekte olan teröristlerden Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’nun şifresini kırmak adına yardım etmeyi başlıca reddetmesi, kişisel gizlilik ile ilgili olarak ulusal güvenlik arasındaki tartışma durumlarına yeni bir boyut ile baş başa bıraktığı belirtiliyor..
Dünya teknoloji devi Apple’ın, ABD Federal Soruşturma Bürosuna (FBI), Aralık 2015 tarihi içerisinde California’nın San Bernardino kenti içinde toplamda on dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı başlıca düzenlemekte olan teröristlerden Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’nun şifresini kırmak adına yardım etmeyi başlıca reddetmesi, kişisel gizlilik ile ilgili olarak ulusal güvenlik arasındaki tartışma durumlarına yeni bir boyut ile baş başa bıraktığı belirtiliyor.
Apple, FBI’nın yardım talebini tüm dünyadaki müşterilerinin kişisel güvenliğini tehlikeye atacağı için geri çevirdiğini öne sürerken, ABD hükümeti bu iddiaya şiddetle karşı çıkarak, şirketin sadece piyasadaki itibarını korumak için kanunları hiçe saydığını savunuyor.
ABD Adalet Bakanlığı ise güvenlik güçlerince öldürülen teröristin telefonunun şifresini kırmaya yönelik mahkeme kararına karşı çıkan Apple’ın yasal olarak zorlanmasını talep etti.
Şimdi, Apple’ın bu hamleye nasıl cevap vereceği ve davanın nasıl sonuçlanacağı, gelecekteki benzer durumlara örnek teşkil edeceğinden tüm dünyada merakla bekleniyor.
FBI, APPLE’DAN TAM OLARAK NE İSTİYOR
Apple ile FBI arasındaki ‘şifre savaşı’ son bir haftada ülkenin çok konuşulan gündem maddesi olmasına karşın hadisenin karmaşık ve teknik yapısı, bazı önemli noktaların muğlak kalmasına yol açtı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nebraska Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Justin Hurwitz, FBI’nın Apple’dan basında yer aldığı gibi Faruk’a ait telefonun şifresini değil, şifreyi kırmayı zorlaştıran ve bu süreçte tüm bilgilerin silinmesine neden olacak iki spesifik fonksiyonu kaldırmasını istediğini vurguladı.
Teknoloji ve ticaret hukuku alanlarında uzman Hurwitz, ‘Apple’ın iPhone tasarımı, FBI için sorun yaratan birkaç özelliğe sahip. Bunlardan biri, her yanlış şifre girildiğinde uzayan bekleme süresi. Bu özellik, FBI’nın şifreyi kırmasını zorlaştırıyor. İkinci ve daha problematik özellik ise ‘cihazın hafızasını otomotik silme’ fonksiyonu. Eğer biri iPhone’a 10 kez yanlış şifreyle girmeye çalışırsa telefon, içindeki tüm bilgileri kendi kendine imha ediyor’ değerlendirmesinde bulundu.