Dolar 34,4835
Euro 36,4767
Altın 2.946,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 22°C
Cts 8°C
Paz 8°C

Ayancık İsmi Nereden Geliyor? Anlamı Nedir?

Sinop’un Ayancık ilçesinin isminin anlamı ve bu ismin nereden geldiği hakkında farklı rivayetler bulunmaktadır. İşte Ayancık isminin anlamı ve nereden geldiği…

Ayancık İsmi Nereden Geliyor? Anlamı Nedir?
30 Mart 2023 21:27

Ayancık isminin tam olarak nereden geldiği bilinmemekle birlikte, Sinop İli Ayancık ilçesi için farklı kaynaklar ve rivayetler bulunmaktadır. Bu kaynaklar doğrultusunda, Ayancık isminin kökeni hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Ayancık’ın tarihine baktığımızda, kökeninin Türkeli Hamamlı Köyünde bulunan Ayandon’a dayandığı bilinmektedir. Tarihi kayıtlara göre, Ayancık’ın ilk yerleşim yeri Türkeli’deki bu köyde kurulmuştur. Ayandon, bu civardan yönetilirken daha sonrasında ilçe merkezi günümüzdeki konumuna taşınmıştır. Bazı kaynaklara göre, Ayandon’dan taşınmasıyla birlikte ilçe merkezi yeni adını Ayancık olarak almıştır.

Ayancık ilçesinin adının kökeni hakkında farklı rivayetler mevcuttur. Tarihi kaynaklar Ayancık’ın ilk olarak şimdiki Türkeli Hamamlı köyünde kurulduğunu ve o zamanlar adının Ayandon olduğunu göstermektedir. İlçenin yönetimi önce Ayandon bölgesinde yürütülmüş, daha sonra ise şu anki ilçe merkezine taşınarak buradan yönetilmeye başlanmıştır. Bazı kaynaklara göre, ilçenin merkezinin Ayandon’dan taşındıktan sonra Ayancık adını aldığı söylenmektedir.

Diğer bir kaynağa göre ise, ilçenin coğrafi konumu nedeniyle Ayancık adını aldığıdır. İlçe, 200 metre yüksekliği bulunan Maltepe ve Ayantepe adlı iki tepe arasına kurulmuştur. Bu iki tepe arasından da bir çay geçmektedir. İlçenin adı, Ayan Tepesi’nden gelmektedir ve zamanla Ayancık adı kullanılmaya başlanmıştır.

Ayancık İsmi Nereden Geliyor? Anlamı Nedir?

Sinop Ayancık’ın eski bir görüntüsü

Ayancuk İsmi Nereden Geliyor?

Ayancık ilçesi halkı, yöresel şiveleri nedeniyle bazı kelimeleri farklı telaffuz etmektedir. Örneğin “ağaç” yerine “avac”, “abla” yerine “abu”, “bu gece” yerine “boğca” gibi ifadeler kullanılmaktadır. Ayrıca Ayancık yerine “Ayancuk” ismi de bu şivelerden kaynaklanmaktadır. Aslında halk sadece Ayancık’ı “Ayancuk” diye telaffuz etmektedir.

YORUMLAR

  1. Anonim dedi ki:

    Saçma

  2. Dyilmaz dedi ki:

    Sinop un sinope samsun un amisos oldunu biliyoruz demekki zamanında Latince ismi vardı ve Türkler in eline geçince şehrin ismi Turk lestirildi.

    1. Aylin dedi ki:

      LATINCE HARF DEDIGIMIZ SÜMER TÜRKLERINE AIT BIR ALFABEDİR, DOLAYISI ILE LATINCE ALFAFESI DEDIGIMIZ TAM TÜRK ALFABESİDİR, AVRUPA CALDI BIZDEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK GERI GETIRDI..YASA VAR OL ATATÜRK, TÜRK ÜN ATASI

      1. Adem dedi ki:

        Ne içtin sen

      2. Reyhan Varol dedi ki:

        Latin alfabesini sizden çalanlar Piramitleride çalıp Mısıra götürmüşlerdir. Ayancık Türkçeymiş. İstifanda Türkçedir…Sahildeki kiliseyi hapishaneye çevirince tarih silindi mi, şimdi hapishanede yok, kilisenin izi silindi mi.. pekiiii……Ermeni yaylası diye bir yer varmış Ayancuğun Boyabat sınırına yakın dağlarında . Rahmetli babamdan dinlemiştim hikayesini içim acımıştı, bir soruver bakalım belki tarihle yüzleşirsin Aylin hanım…Bir soruver ne olmuş vaktiyle Ermeni yaylasında … Yürek gerek tarihi dürüstçe anlatmaya, tarihle yüzleşelim ki aynı acılar yaşanmasın… inkar fayda sağlamaz.

  3. Reyhan Varol dedi ki:

    Ayancık tanıtımı için yazı biraz sığ kalmış. Çocukluğumda Ayancık tarihçe yazıları daha cesur daha tarihe yakındı. Ayancık ve köylerinin tarihçesi bilinmeli , Ayancık sanki gökten bir Türk kasabası olarak inmiş gibi davranmayı kesin yahu , 1915 ten önce Ayancık nüfus yapısı ne imiş? Çoğu yerde olduğu gibi bizim kasabanında nüfus müdürlüğü ve tapu müdürlüğü yangın geçirmiş, eski kayıtlara ulaşamayız. 50km ötede Seyit Bilal Türbesinin girişinde eskiden tekfur mezarı vardı, şimdi kapının yeri değişmiş, tekfurun mezarı türbenin içinde kalmış…Bizim oraların tarihini inkar ederken hiç sormaz mısınız…Tekfurun Seyit Bilal türbesinin içinde ne işi var ? Ayrıca Ayancık ta fazla şive yoktur, birazcık biz bize kalınca k harfi yumuşar ı harfi bazen u , deli = dölü, Ayancık = Ayancuk gibi…şive olmasa da sözcüklerin kullanımında farklı bir doku vardır, duyduğumda tanırım ve sorarım çoğu kez hemşeri çıkarız…ortaokul 1. sınıfta Türkçe öğretmenimiz Gülten Aytur olabilir 50 sene geçmiş ismi yanlış hatırlayabilirim, okulda İstanbul lehçesi kullandığımı sorgulamış, evde aynı mı konuşuyorsunuz, Ayancıklı mısınız diye sormuştu, Türkçe dersinde elbette harfler nizami bir şekilde okunacaktı, özetle baskın bir şivemiz olsa Türkçe dersinde de şiveli konuşurduk.

    1. Ahmet Can Akyol dedi ki:

      Bu yazıda sadece ilçenin isminin nereden geldiği hakkında bilgi verilmiştir. Aşağıda bıraktığım linkte Ayancık tarihçesi hakkında detaylı bilgi mevcuttur.
      https://www.ayancikgazetesi.com/sinop-ayancik-tarihcesi/63274

      Eski Kereste Fabrikası ile ilgili detaylı bilgiye de şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.ayancikgazetesi.com/ayancik-kereste-fabrikasi-tarihcesi/65063