Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 28°C
Açık
Sinop
28°C
Açık
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 28°C

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler. Nerede bulunur, nasıl gidilir?

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler
28 Mayıs 2024 15:12

Sinop’un Ayancık ilçesi ile Kastamonu’nun Hanönü ilçesi sınırında bulunan bir göldür.

Ayancık ilçesine 48, Akgöl Tabiat Parkına 12 kilometre mesafededir. 1600 rakımlı Karlık yaylasında bulunan Saray gölü, gizli kalmış ve ulaşımı zor bir bölgededir.

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler

Karlık Yaylası

Karlık Yaylası, yüksekliği 1800 metreye kadar ulaşan Kastamonu-Sinop dağlarının zirvesinde bulunmaktadır.

Karlık Yaylası, Çangal Dağları’nın 1600 metrelik Karlık Tepesinin güney eteklerine konumlanıyor. Zengin florasıyla botanikçilerin gözde mekânı olan yerleşimdeki ahşap evler, son dönemlerde az kullanıldığı için tahrip olmuştur.

Karlık dağında bulunan küçük mağaranın girişinde yaz-kış farketmeksizin kar bulunmaktadır. Bu yüzden buraya Karlık Dağı adı verildiği yöre halkınca bilinmektedir. Ayrıca bu bölgede yangın gözetleme kuleleri de mevcuttur.

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler

 

Saray Gölü

Ayancık Akgöl ile Hanönü Gökçeağaç yaylalarının sınırında keşfedilmeyi bekleyen ve saray gölü olarak bilinen krater gölüdür.

Yayla Turizmi kapsamında ideal bir konum ve görünüşe sahiptir. Hanönü-Ayancık sınırında İlçeye 20 km. uzaklıkta bulunan dağın zirvesinde yeşillikler ve orman içerisinde 600 km2’lik bir alanda bulunmaktadır. Sadece yöre halkının bildiği bu eşsiz güzellikteki krater gölüne ulaşım bir hayli zordur.

Karlık yaylası sınırlarında Saray gölü vardır. Bu göl, Sinop şehrinin en yüksekteki gölü unvanını taşımaktadır.

Hanönü Gökçeağaç köyünden ve Ayancık İnaltı köyünden ulaşılabilen bölgeye arazi araçları ancak gidebilmektedir. Krater gölü’nün tanıtılabilmesi için öncelikle yolların ulaşıma açılması gerekmektedir.

Yaban hayvanlarının da su ihtiyacını karşıladığı bu krater gölü civarında Rumların veya Ermenilerin yaşadıkları sanılıyor.

Yemyeşil bir çanağa konumlanan bu sevimli su birikintisi, fotoğraf tutkunlarına her mevsim farklı kareler sunuyor. İki çeşmenin bulunduğu yayladan, terk edilmiş bir yangın kulesinin bulunduğu Karlık Zirvesi’ne kolay bir yürüyüş yapmak mümkün. Bulunduğunuz alanda tanımsız bir manzara sizi beklemektedir. Zirvenin batısında ise bir mağara bulunuyor. Bu mağaranın girişinde yaz-kış kar görmeniz mümkün.

Saray gölüne, Sinop ilinin en önemli turizm değerlerinden olan İnaltı Mağarası veya Akgöl üzerinden ulaşmak mümkündür.

Arazi araçları ile ulaşılması mümkün olan Karlık Yaylasına, İnaltı Mağarası yolundan devam ederek gidilmektedir.

Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler Ayancık Karlık Yaylası ve Saray Gölü hakkında bilgiler

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.