Ayancık MYO
Erdoğan Erkaymaz
Bilgi toplumunda gelişmenin en önemli faktörünün eğitimdir. Eğitim ekonomik anlamında da, gelişen bir toplumsal kimliğin, etik değerlerin ve daha güçlü demokrasinin en önemli unsurlarındandır. Üniversiteler, genel olarak ülkenin, özelde ise bulunduğu kentin sosyo-ekonomik gelişmesini sağlayan faktörlerin en önemlilerindendir. Yine katkılarının gerçekleşmesinde fiziki, ekonomik ve sosyal/Kültürel alt yapısıda önemlidir. Bilinen bir gerçekte; az gelişmiş yada gelişmekte olan, ekonomisini sanayiden ziyade tarım, hayvancılık gibi gelirlere dayanan yerleşim yerlerinde öğrencilerin yapmış oldukları harcamalar kent ekonomisine katkı sunmaktadır.
Eski belediye başkanlarımızdan Ecz. Mustafa SARISOY'la eski Milli Eğitim Bakanlarımızdan Metin BOSTANCIOĞLU'na ilçemiz de bir yüksek okul istiyoruz. Belediye olarak ben her şeye varım demişti. Sayın bakanımız her ikimizede dersinize iyi çalışın altyapıyı hazırlayın (Fiziki konum olarak) bende gereğini yapacağım demişti. Yıl 2002 Yüksek Okulumuz eğitim öğretime açıldı. Yüksek okul ilçemizde yine açılacaktı, ama öne alınmasında benimde katkı sunmam benim adıma onurdur. Mustafa abim ruhun şad olsun, Sayın bakanım Metin BOSTANCIOĞLU teşekkürler. Bu haftaki yazımı 'Ayancık Meslek Yüksek Okulu'nu' konu ettim. Yüksek okulumuzu ziyaret etmek istiyordum. Okuldan tanıdığım Okul sekreteri Umut ERKEN'i aradım randevu istediğimde 14 Kasım Cuma günü 15:00 gibi beklerim dediğinde okulda oldum. (Okul; ilçemizin Eski kütüphanesi, daha sonra Anadolu Lisesi olarak benim Milli Eğitim Müdürlüğüm döneminde kullanmıştır.) Kapıdan beni alan görevli Umut beyin odasına götürdü. İkram sonrası okulun durumunda bilgi almaya başladığım da Müdür yardımcılarıylada tanışma fırsatı buldum. Derslerinin yoğunluğundan fazla kalamadan görev başlarına döndüler.
1350m2 üzerindeki ana binaya ek olarak 420m2’lik yemekhane ve kantin eklenmiş. Bu öğretim yılında 6 programla (-Bilgisayar programcılığı-Muhasebe ve vergi uygulamaları- Elektronik Teknolojisi – Kontrol ve otomosyon Teknolojisi- Çocuk Gelişimi-Lojistik) programları var. Bu gün itibarıyla okula kayıtlı 564 öğrenci var. Bunlara 16 Akademik personel (3-4 Sinop'tan destek ekleniyor) 5 memur, 5 güvenlik 7 de temizlik elemanı çalışmakta… (Nedersiniz Ayancık ekonomisine ortalama 500 TL den ciddi gelir) Bir sıkıntıları eğitimci olarak anladım çünkü (8 derslik 2 bilgisayar 1 Elektronik Labratuvarı, 1 Elektronik Atölyeleri var) 6 programları olduğuna göre dönüşümlü olarak yapmak zorundalar yani derslik ve labrotuvara ihtiyaç var. Bunun yanında bir tespitimde; Akademik personelin kendine ait odaları değil toplu olarak 6'lı 5'li odalarda çalışmaları…
Sevindirici taraf Ayancık Meslek Yüksekokulu yeni bina ihalesi yapılacak olması. 10.12.2014 tarih saat:10.00'da Sinop Üniversitesi yapı işleri ve Teknik Dairesi Başkanlığınca yapılacak. Sözleşme tarihinden itibaren 5 gün içinde yer teslimi yapılarak 850 takvim gününde bitmek üzere… Eğer erken bittiğinde bitiş Nisan ayına çekilirse takip edilen öğretim yılına yeni programlar daha fazla öğrenci demektir. Yönetenler takip eder,ihaleyi alan şirket yardımcı olursa Ayancık için şık olur düşüncesindeyim.
Ayancık Meslek Okulu inşaasının bitimiyle öğrenci sayısının artması akademik kadronunda artması sonucu lojman ihtiyacıda doğacaktır. Sanırım planlanmıştır. Yine oluşturulacak yeni yüksek okul binasının yanında Açık Spor tesisleri ve Üniversiteye yakışacak modern çevre düzenlemeside yapılacak düşüncesindeyim. Oradaki yapılaşma Ayancık'ta son yıllarda artarak çoğalan yapılaşmaya örnek olmak durumundadır.