Dolar 38,3102
Euro 43,5515
Altın 4.077,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 13°C
Çok Bulutlu
Sinop
13°C
Çok Bulutlu
Per 12°C
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 13°C

Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi’nden Aşı Haftası Bilgilendirmesi

Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi, 24-30 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla bir basın bilgi notu yayımlayarak, aşının hayati önemi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi’nden Aşı Haftası Bilgilendirmesi
23 Nisan 2025 23:08

Açıklamada, aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Aşıların bireyleri hastalıklardan korumanın yanı sıra, toplum genelinde hastalığın yayılmasını da engelleyerek aşı olmayan bireyler için de dolaylı bir koruma sağladığı vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği bu yılki tema “Herkes için aşılama, insanlık için mümkün” olarak açıklanırken, Aşı Haftası’nın amacının toplumda aşı bilincini artırmak ve daha fazla bireyin önlenebilir hastalıklardan korunmasını sağlamak olduğu belirtildi.

Yenilikçi Aşı Uygulamaları Başladı

2025 Nisan ayı itibarıyla çocukluk dönemi aşı takviminde önemli bir güncellemeye gidildiği belirtilen açıklamada, daha önce ayrı ayrı uygulanan hepatit B ve beşli karma aşıların birleştirilerek altılı karma aşı (difteri, tetanos, boğmaca, hepatit B, inaktif çocuk felci, Hib) şeklinde uygulanmaya başlandığı bildirildi.

Ayrıca, gebelik döneminde uygulanan Td (tetanos-difteri) aşısına, boğmaca bileşeninin de eklenmesiyle artık Tdab (tetanos, difteri, boğmaca) aşısı olarak her gebelikte tek doz uygulanacağı belirtildi.

Türkiye, Aşılamada Küresel Başarıya Sahip

Türkiye’nin 1981 yılından bu yana uyguladığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) sayesinde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığı ifade edildi. Program sayesinde çiçek hastalığı ve çocuk felci gibi ciddi hastalıkların ülkemizde görülmediği belirtilerek, son çocuk felci vakasının 1998 yılında, son difteri vakasının ise 2011 yılında görüldüğü kaydedildi.

Güvenilir ve Takip Edilebilir Aşı Süreci

Ülkemizde kullanılan tüm aşıların, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği iyi üretim koşullarında üretildiği, ulusal ve uluslararası laboratuvarlarda test edildiği ve Aşı Takip Sistemi ile soğuk zincir kurallarına uygun olarak takip edildiği bilgisi de vatandaşlarla paylaşıldı.

Topluma Çağrı: Aşı Hayat Kurtarır

Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi, çocuklarını aşılatmanın ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu vurgulayarak, “Aşı sadece bireyi değil, toplumu da korur” mesajını paylaştı.

Kampanya Sloganlarından Bazıları:

  • Aşı Hayatı Korur

  • Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk

  • Aşı Her Çocuğun Hakkıdır

  • Aşı Ol, Sağlıklı Kal

  • Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı

  • Aşı Bireysel Hak ve Ortak Sorumluluktur

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.