AYANCIK’IN DÜNYAYA AÇILAN PENCERESİ TARABALAR
Belgesel fotoğrafçı Volkan ATILGAN’ın AYKAD ve Küçük Çekmece Belediye Başkanlığının destekleriyle düzenlenen ‘TARABALAR’ bir Ayancık Belgeseli adlı fotoğraf sergisi 25 Ocak Perşembe Saat: 19.30’da Sefaköy Kültür Merkezi’nde İstanbullu sanat severlerle buluşuyor.
Belgesel fotoğrafçı Volkan ATILGAN’ın AYKAD ve Küçük Çekmece Belediye Başkanlığının destekleriyle düzenlenen ‘TARABALAR’ bir Ayancık Belgeseli adlı fotoğraf sergisi 25 Ocak Perşembe Saat: 19.30’da Sefaköy Kültür Merkezi’nde İstanbullu sanat severlerle buluşuyor. Sergi 13 Şubat 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Altı yılda ikisi yurt dışı olmak üzere 14 farklı şehri gezen bir kent düşünün.
154 Yıllık tarihini onu en iyi anlatabilecek şeyle yani içinde yaşayanlarla ve onların hayatlarından kesitlerle, kitlelere anlatmaya çalışırken, geçirdiği evrimi ve devrimleri göstererek günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş değil, kaybolan! değerleri gözler önüne sererek ” Bir başka hayat mümkündü, yine mümkün! ” diye seslenen.
O kentin adı Ayancık! ve bu kenti şehir şehir sırtında şevkle, aşkla uzaktaki gözlere taşıyan ise Belgesel Fotoğrafçı Volkan ATILGAN.
22 Eylül 2012 tarihinde yolculuğuna İstanbul ile başlayan “Tarabalar” Bir Ayancık belgeseli adlı Fotoğraf sergisi Almanya, Moskova Müzesi gibi yurt dışı lokasyonlar da dahil olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde tam 14 defa kitlelerle buluştu.
Belgesel Fotoğrafçı Volkan ATILGAN ile gerçkeleştirdiğimiz röportajdan satır başlıkları;
Peki nedir bu “Tarabalar” diye sorarsanız kelime anlamı olarak “Taraba Anadolu’da daha çok ‘daraba’ diye bilinen, türkülerimize girmiş, özel hayatla toplumsal, kamusal hayatı birbirinden ayıran tahta çitlere verilen isimdir”
Dünyanın ilk gezici Kent belleği arşivi olma özelliğini taşıyan sergiyi; Ayancık’ta yaşayan, iş ya da başka bir sebeple bir dönem yaşamış olan aileler ve kişilere ait fotoğraf albümlerinde bulunan ve 1908 ikinci Meşrutiyet, 1980 yılı aralığını kapsayan 16.800 karelik bir fotoğraf arşivi oluşturuyor.
Yaklaşık 150 yıla ışık tutan önemli bir kent sosyolojisi çalışması olan sergi Bahçeşehir Üniversitesi gibi akademik çevrelerin de ilgisini çekmiş, Sosyoloji bölümü öğrencilerinin Sosyolojik Okuma metinlerine konu olmuştur.
Altı Yıllık bu çalışma sayesinde oluşan bu arşiv ve birikim, 2018 yılında kitaplaşarak ” Tarabalar Kent Albümü ” adıyla 150 yıllık Ayancık ve Türk orman tarihine ışık tutacak bir kaynak eser olarak raflardaki yerini aldı.
20 Aralık 2017 de İstanbul’da lansmanı yapılan albüm 25 Ocak 2018 Perşembe günü Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat merkezinde gerçekleşecek sergi ile Sanatseverlerle buluşacak.
Albüm ile ilgili olarak Belgesel Fotoğrafçı Volkan ATILGAN; Tarabayla bizim vurgumuz, hala Ayancık ve Sinop’un, değişen dünyaya inat, tertemiz bir hayat sunduğunu vurgulamaktı. Yani başka bir hayatın varlığını fotoğraflar bize gösteriyor. Şimdilerde ise sevginin ve saygının, bu iki erdemin unutulduğu bambaşka bir hayata doğru evrildik. Yeniden başka bir hayatı mümkün kılmanın elimizde olduğunu düşünerek bu çalışmayı var ettik ve 2012 yılından bu yana üzerinde yoğunlaşarak devam ediyoruz. 16.800 karelik bir fotoğraf arşivine ulaştık.
Bu albümü hazırlarken kabul edersiniz ki 16 bin fotoğraf arasından seçim yapmak çok zor oldu ama zorlanarak da olsa 200 kareden oluşan bir seçkiyle, fotoğraflar bir araya getirilerek hikayeler ve albüm oluşturuldu.
Albüm Cumhuriyet tarihine ve Türkiye ormancılık tarihiyle Türkiye orman endüstri tarihine de ışık tutan bir çalışma oldu” tüm sanatseverleri 25 Ocak perşembe günü saat 19:30’da Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat merkezinde gerçekleşecek açılışta görmekten mutluluk duyacağız’ diye konuştu. Türkan KARABAŞ