Dolar 34,2744
Euro 37,1957
Altın 3.071,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 13°C

Başarı Hikayesi Öğretmen Dilek Livaneli

16 Mayıs 2017 19:06

Çocukları, Kadınları, bir köyü değiştirdi.

Çocukları, Kadınları, bir köyü değiştirdi.

  1. BÖLÜM

 

Dilek Öğretmen; “Öğrencileriniz ve aileleri onları önemsediğimizi gördükleri zaman size daha çok sahip çıkıyorlar. Daha çok destek olup yaptığınız projelerinizin arkasında daha çok duruyorlar. Üretim odaklı bir eğitim modeli ile başarılı olduğumuza inanıyorum. Samsun’un küçücük bir köyünde başardık, Türkiye’de farklı köylerde farklı bölgelerde de bu uygulamalar neden yapılamasın diye düşündüğüm oluyor. Buna göre kalkınma köyden başlar.” Diyor.

Kumköy yaşayanı ve okulu birleştirip bütünleştirerek “Okullar Hayat Olsun” projesiyle okul bahçesini bir yaşam alanı olarak düzenleyerek halka açıyor. Özel becerisini kullanarak yeni paydaşlar oluşturup (Sponsor sözcüğünü sevmediği için sponsor diyemiyorum) “Bir dilek tut oyun parkı” adıyla spor, eylence ve kültür etkinliklerin gerçekleştiği çevresel düzenlemeye öncülük liderlik ediyor.  Okul çıkışı, yetişkinlere okuma yazma öğretmek amacıyla “Ana kız okuldayız” adı altında kurslar vererek iki yıl gibi zaman dilimde okur – yazar hale geliyor.

Türkiye’de ilk defa yapılan “7’den 77’ye Türk Bayrağı Yapıyoruz” adlı projeyi tüm köyü birlik yapıp gerçekleştiriyoruz. Yine Samsun’da ilk okuluna sahip çıkması birliktelik sonucu hijyen kurallarına uyma kriterlerine göre “Beyaz Bayrak” almayı hak kazanmıştır. Köydeki annelerin haftada bir gün aile eğitimi almaları ile ilgili çalışma başlatmış okulda “Aile Eğitimi Kursu” açmıştır. Kumköy kadınlarını ilk kez “Opera’ya götürüp çok sesli müzik-sahne sanatıyla tanışmalarını sağlamıştır. Köyde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne etkinlikleri düzenleyip köy kadınların bu günü ilk kez kutlamalarını sağlamıştır. Kadınlara “Şiir Dinletisi” yaptırıp hayatlarında hiç şiir okumamış kadınlara şiir okutmuş, hiç şiir yazmamışlara şiir yazdırmıştır.

Samsun Büyük Şehir Belediyesi Halk Müziği Sanatçılarını okulunda ağırlamış “Her Kadına Bir Türkü” etkinliği gerçekleştirip Halk Müziği konserine köy halkının katılımını sağlamıştır. Hiç sinemaya gitmemiş, gidememiş kadınları ilk kez “Sinemaya” götürmüştür. “Kadına Ekmek” projesi geliştirerek Samsun İş-Kur işbirliği ile köydeki kadınlara iş imkanı sağlamıştır. Okul lojmanını bir “Ayakkabı Atölyesi” meslek edinip üretime geçmelerine ve para kazanmalarına öncü olmuştur.

Ayakkabı Atölyesi projesini daha da geliştirip ciddi yatırımlı sponsorlarla okulunun arka paraleline 180 metre kare büyüklüğünde yeni meslek edinme atölyesi inşa ettirmiştir. Samsun Devlet Opera Balesi sanatçılarını köye davet edip okul bahçesinde köy halkını operasıyla tanıştırıp 22 Haziran 2013 tarihinde “Köyde Opera” projesini hayata geçirmiştir.

Atatürk’ün izinden yürüyen çağdaş Cumhuriyet kadını Dilek Livaneli öğretmenim öğretmenlik mesleğine, öğrencilerine ve köy halkına kendini adamış idealist bir köy öğretmenidir. Dilek öğretmenle köy kadınları olmazı başardı. Öğrencilerini ve köy yaşayanlarını aydınlatmakla kalmadınız ülkeyi aydınlatıyorsunuz. Sizin sözünüz “Öğrencim aynam benim, baktıkça gülümserim” Hikayenin nice romanlara dönüşmesi dileklerimle… Erdoğan Erkaymaz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.